Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за първи

...
Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за първи
Коментари Харесай

Радев направи остър завой към Турция

" Това съглашение е историческо за нашите страни, тъй като за първи път дава опция на непозната компания да получи достъп до втечнените терминали – до терминалите за полутечен газ на Република Турция ",   " С президента Ердоган уверено осъждаме всички прояви на тероризъм и ще продължим интензивно да си сътрудничим ", " Турция е измежду водещите вложители в България ", " Оценяваме напъните и приноса на Турция за разрешаване на спора в Украйна ",  " Ние високо оценяваме приноса на Турция за въздържане на повишаващия се миграционен напън "... 

 

Мислите, че тези реплики са единствено от следващо ласкателно изказване за турския президент

 

Ердоган на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов? Струва ви се невероятно различен с изключение на някой водач на Движение за права и свободи да приказва толкоз помпозно за Турция и Ердоган? Нищо сходно. Това са цитати на българския президент Радев, казани само през последния месец.

Същият Радев, който до преди време обясняваше по какъв начин Турция се меси в българските избори, как България е суверенна страна, член на ЕС и никой няма право да нарушава интернационалните закони, интернационалното право и разпоредбите на Европейски Съюз, визирайки още веднъж Анкара. Същият президент, който направи забележка на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и го пита коя е неговата майка татковина, визирайки скандал с думи на политика след среща с Ердоган. 

 

Очевадно е, че българският държавен глава внезапно зави към Турция и Ердоган,

 

както направи преди този момент във връзка с ГЕРБ, Бойко Борисов, Движение за права и свободи, Делян Пеевски или пък Иван Гешев. Да забележим държанието на президента и на негови служебни министри през последните месеци и изключително през последните дни. 

На 9 декември м.г.

 

внезапно президентът се оказа на работно посещаване в Истанбул

 

по покана на турския президент Реджеп Ердоган. Той взе със себе си няколко основни служебни министри - военния министър Димитър Стоянов, вътрешния министър Иван Демерджиев, енергийния министър Росен Христов, външния министър Николай Милков. 

На пръв взор визитата можеше да се изясни със засиления мигрантски напън откъм Турция, довел до гибелта на трима български служители на реда. В единия случай двама чиновници на Министерство на вътрешните работи бяха убити от бягащи с рейс мигранти посред Бургас, а при втория се стигна до убийството на български граничен служител на реда, осъществено от територията на Турция. Нещо, което всекидневно би трябвало да докара до напрежение сред двете страни, което обаче

 

бе туширано в зародиш от бързи турски дейности, довели до

 

задържане на двама овчари и директното им посочване за причинители с обяснението, че били крадци на животни, а не трафиканти. И българската страна бързо одобри всичко, в това число и обещанието на турската страна по какъв начин ще направи паметник на починалия български граничар на самата вадичка.

Всъщност за никого не е загадка, че в случай че Турция желае да спре мигрантите, нищо не може да й попречи. Както сме чували да споделя водачът на ГЕРБ, когато бил министър председател, нито един мигрант не припарвал в България. Като оставим настрани тази похвала, след визитата на Радев в този момент стана ясно, че Ердоган персонално заречен Турция да не пуска мигранти и наредил на турския вътрешен министър да вземе ограничения.

Само дни по-късно българският МВР-шеф към този момент обясняваше, че

 

Турция е разположила доста сили на жандармерията и военни

 

по протежението на границата си с България и това смекчава мигрантския напън към нашата страна.  " Това са жандармерия, която е изключителна мощ в Турция, както и сили на военните ", разказваше българският министър и обясняваше, че те са ситуирани на разнообразни стратегически подстъпи към границата и по този метод събирането на огромни групи мигранти е предотвратено.

 

Турция посредством своя президент ясно показва, че той взема решение дали да има огромен мигрантски напън,

 

по-малък мигрантски напън или нула мигрантски напън. Нещо, което не звучи кой знае колко дипломатично и добросъседски.

Очевидно обаче българският президент и неговите служебни министри не бяха в Истанбул, с цел да декларират позиции или искания, а да се съгласяват с всичко, да приветстват, да благодарят, да оценят приноса...

Стана ясно, че не мигрантите са основното, а в действителност в основата са енергетиката и дипломацията. Изведнъж се оказа, че президентът е договорил, а пък  " Булгаргаз " подписва съглашение с турската държавна енергийна компания " Боташ " (BOTAŞ) за достъп до терминалите за полутечен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция за цели 13 години. Документът бе подписан в София в присъствието на двамата министри на енергетиката.

На процедура нищо от съглашението не стана съответно ясно, с изключение на, че е за 13 години и че гарантира по 1,5 млрд. кубични метра газ през Турция. Не се разбра нито чий газ ще се прекарва до България, нито по какъв начин ще се заплащат количествата, нито за какво е толкоз дълъг срокът на контракта, 

 

още по-малко пък за какво за тъкмо 13 години

 

Затова пък Радев изненада като внезапно стартира и още един проект по самодейност на България, само че с роля на Турция. По думите му това е план, който ще разреши с минимални средства и незабавно да стартира преносът на природен газ от Азербайджан към Европа. " По самодейност на България в този план се включиха Румъния, Словакия, Унгария и Австрия. Турция има значима роля за реализацията на този план, който е извънредно значим за Европейски Съюз ", сподели президентът и уточни, че " това е значим мотив за разширение на нашето съдействие ", сподели българският президент.

 

Само дни след визитата на Радев в Турция лъсна и още една 

 

скрита картинка. Тя бе разкрита от ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов, който също бързичко посети Истанбул и се срещна с турския президент. Самият Рашидов се похвали, че е поискал и получил позволение от Ердоган България да стане медиатор за среща на високо ниво между Анкара и Европейски Съюз. По негови думи, най-важното в този момент било, че се е приело България да е мотор на нещо. Нищо, че няма срокове и точна дата. Рашидов разкри, че предлагането щяло да се стартира персонално от Радев на среща на върха в Брюксел. 

Очевидно на българския президент и кръга към него

 

към този момент не им стига територията и те започнаха да играят геополитици.

 

Радев употребява визитата си в Истанбул, за да коментира, че войната в Украйна  " трансформира към този момент и световните вериги за доставки " и " през днешния ден единственият благонадежден сухопътен маршрут е през Турция и България ".  " Вече усещаме този факт посредством засиления трафик през нашите Граничен контролно-пропусквателен пункт. Заедно би трябвало да създадем ограничения за повишение на сигурността. За да имат триумф, е значимо да имаме добре охранявана граница ", сподели Радев, като добави, че България схваща компликациите, пред които е изправена Турция във връзка с миграцията.

Той сподели още, че прави оценка напъните и приноса на Турция за разрешаване на спора в Украйна, в това число посредством съглашението за износ на зърно, както и във връзка с размяната на военнопленници сред Украйна и Русия.

Всъщност

 

надали Ердоган е чувал толкоз похвали и благодарности за толкоз малко време

 

даже от Борисов и Путин взети дружно. 

Вероятно рисковата дипломато-енергийна интервенция на Радев има някакво обяснение, което към този момент единствено той знае. Дано обаче не се окаже с съветски привкус и че България в действителност играе и ще играе ролята на смокиново листо. Нещо, което няма по какъв начин да не бъде регистрирано от сътрудниците от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Дано не се окаже и, че сме изтъргували по-малко мигранти през България за повече турски ползи в стопанската система и изключително в енергетиката.

Едно е несъмнено - че внезапният завой на Радев към Турция и Ердоган, може даже да го изхвърли от пътя, което си е персонално негов проблем. Лошото е, че може да е за сметка на цялата страна. 

 

Турските медии: Историческото съглашение в София

е пътят към газовия център, препоръчан от Путин

 

 

Турската преса разчете еднопосочно и победоносно историческото, съгласно българския президент и българското държавно управление газово съглашение, като подкрепа и първа стъпка към предложения от съветския президент Владимир Путин газов хъб, разположен в Турция.

" Първи автограф по пътя към газовия център " - под това заглавие турският в. " Йени шафак " оповестява за подписаното в София съглашение сред " Булгаргаз " и   " Боташ " (BOTAŞ) за достъп до терминалите за полутечен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция, споделя Българска телеграфна агенция.

" Йени шафак " цитира турския енергиен министър Дьонмез, който уточни, че съглашението е значима стъпка към превръщането на Турция в енергиен хъб. По думите му то ще има огромен принос за енергийната сигурност на Европа, на първо място на България. 

По темата на първата си страница написа и в. " Тюркийе ".  " Направихме първата стъпка към газовия хъб ", гласи заглавието на вестника, който в надзаглавие добавя: " Подписът е подложен, стартира експорт към България ".

" Тюркийе " отбелязва, че България ще покрива почти една трета от потребностите си от газ годишно с модифицирано в Турция синьо гориво. 

Изданието припомня в този подтекст, че съветският президент Владимир Путин предложи през октомври Турция да стане център за газови доставки като най-сигурен маршрут към Европа, откакто през септември газопроводите " Северен поток " под Балтийско море бяха развалени от гърмежи. Турският президент сподели, че е склонен с концепцията.

Друг турски вестник - " Акшам " - написа за " исторически автограф със София ".   " Газ от Турция към страна от Европейски Съюз ", гласи заглавието. Вестникът разяснява, че по силата на съглашението природният газ, който България ще купува от интернационалните пазари, ще бъде култивиран в Турция и превозен по водопровод към българската страна.  

Частната организация ИХА окачестви като " историческо " съглашението сред Турция и България, а държавната Анадолска организация цитира изказаното от Дьонмез мнение, че документът ще " бъде значима стъпка за повишение на сигурността на (доставките на) природен газ на Балканите ". 

Министърът съобщи още, че Турция, която разполага с пет терминала за полутечен природен газ, доставя газ от 15 страни посредством седем разнообразни линии и терминали. По думите му е допустимо този потенциал да бъде повишен в доста къс период с вложенията, които ще бъдат направени както от страните снабдители, по този начин и от европейските страни, показва АА в информацията си по тематиката.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР