Това се твърди в мащабно научно изследване, написано от 150

...
Това се твърди в мащабно научно изследване, написано от 150
Коментари Харесай

1 милион растения и животни изчезват

Това се твърди в огромно научно проучване, написано от 150 водещи специалисти от 50 страни и международните медии " Ройтерс ", АП, " Гардиън " и " Вашингтон пост ". Според най-новия „ Доклад за световна оценка ”, природата на Земята в този момент е в най-лошото си положение в историята на човечеството.

Причина за съсипването на растенията и животните е непрекъснатото търсене на стопански напредък от международните стопански системи и климатичните промени, с които актуалната цивилизация нанася непоправими вреди върху естествения свят. Индустриалното селско стопанство и риболовът ускоряват  темпото за заличаване на типовете със стотици пъти в съпоставяне със междинната скорост през последните 10 милиона години. Климатичните промени пък  са породени от изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и газ, което в допълнение усилва загубите, допълват създателите от оповестеното през днешния ден в Париж изследване, което е направено от Междуправителствената научно-политическа платформа за биоразнообразието и екосистемните услуги (IPBES).

 Авторите предизвестяват още, че свързаната мрежа на живота на Земята става все по-малка и съставлява действителна опасност за съществуването на индивида във всички райони на света. В проучването се показва изгубването на редица типове инсекти, жизненоважни за опрашването на посевите, както и унищожението  на кораловите рифове, които поддържат популацията от риби.

Учените означават, че международното население се е удвоило от 1950 г, а градските региони по света са се усили на 100 % от 1992 година 75% от земята и повече от половината от морската среда е изменена от хората. Посевите са се нараснали с 300% от 1970 година за сметка на горите. Към 2015 година 1/3 от рибата във водните басейни е изловена. Биомасата на бозайниците е спаднала с 82%; а 25% от растенията и животинските типове са изправени пред сериозен риск.

Само огромна промяна на международната стопанска система и финансовата система може да извади екосистемите, жизненоважни за бъдещето на човечеството, от ръба на колапса, акцентират учените в отчета, утвърден от 130 страни. Коренната смяна включва технологиите, както и смяна на икономическата и обществена политика на света.

" Докладът за световна оценка " включва научни доказателства след тригодишен обзор на 15 000 научни документа, които демонстрират глобализираното индустриално общество на планетата през последния половин век и отражението му върху природата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР