Това съобщават от офиса на евродепутата Елена Йончева В момента

...
Това съобщават от офиса на евродепутата Елена Йончева В момента
Коментари Харесай

Представители на ЕНП опитват да предотвратят изслушването на Гешев в Страсбург

Това оповестяват от офиса на евродепутата Елена Йончева

В момента Европейската национална партия, в която членува ГЕРБ, се пробва да анулира чуването на основния прокурор. Основанието за това, съгласно ЕНП, е фактът, че Висшият правосъден съвет взе през вчерашния ден решение за освобождението му. Това оповестява офисът на евродепутата Елена Йончева в София във връзка със съвещанието в Страсбург на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Европейския парламент. На него бе планувано чуването на основния прокурор Иван Гешев.

Искането на ЕНП ще бъде разисквано в околните минути, осведоми още офисът на Йончева.

Конституцията на Република България, член 129 алинея 2 споделя, че " Председателят на Върховния касационен съд, ръководителят на Върховния административен съд и основният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия правосъден съвет за период от седем години без право на наново избиране. Президентът не може да откаже назначението или освобождението при наново направено предложение “.

Докато президентът не вземе решение, Иван Гешев е към момента основен прокурор на Република България. Заседанието на Мониторинговата група е планувано за 10 ч. българско време, осведомят още от офиса на евродепутата Йончева.

Припомняме, че на него се чака Гешев да показа обстоятелства от следствия против водача на ГЕРБ Бойко Борисов по случая „ Барселонагейт “, както и за пачките и кюлчетата в чекмеджето.

Самият Иван Гешев отхвърля коментар все още до изясняване на обстановката, както се вижда от видеото долу:



Очаквайте детайлности

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР