Това са най-високите цени на природния газ от март месец,

...
Това са най-високите цени на природния газ от март месец,
Коментари Харесай

Природният газ продължава да поскъпва и вече е над 140 евро/мВтч

Това са най-високите цени на природния газ от март месец, откакто избухна войната в Украйна Най-големият покупател на газ в Германия Uniper стартира да има финансови проблеми Токът в цяла Европа е доста безценен, а газовите складове не се пълнят задоволително
Втора седмица продължава повишението на цените на природния газ на европейските тържища, като от 14 до 30 юни скокът е с цели 85%. На най-големият европейски газов показател TTF цената за през днешния ден е рекордна за последните 3 месеца- 139.84 евро за мвТч (273 лв). Котировките за на следващия ден обаче не престават да се покачват и даже към този момент приближават 150 евро/мВтч.

Това има минимум два директни резултата. Първото и най-видимо е, че по-скъпия газ покачва трагично цените на електрическата енергия в Европа. В последната седмица те са на рекордно високи равнища - към 350 евро/мВтч. Второто е по-дългосрочно - купувания в този момент на високи цени газ се нагнетява в хранилищата и ще се употребява през зимата, което в допълнение ще усложни обстановката.

Има и най-малко два извода от сегашната обстановка - Европа към момента се оправя мъчно без съветския газ, а Русия е извънредно обезсърчителен снабдител.
Реклама
Ситуацията в България към този момент е относително постоянна, макар че с рухването на държавното управление не е ясно какъв брой бързо ще могат да се обезпечават количества полутечен газ месец за месец, както беше схемата до момента, откакто " Газпром " отряза доставките по " Турски поток ".
Защо нараства газът
Последната вест, която се отрази незабавно на газовия пазара е това, че Англия непосредствено разгласи,, с цел да може да задоволи голямото си вътрешно ползване. В момента по газовата връзка към Белгия вървят на ден по 62 млн. м3, които в случай че спрат съществено ще усложнят така и така дребното доставки към Западна Европа, която се бори с съветската си взаимозависимост и потребността да уреди повече от Норвегия. Единственият лъч вяра остава, че Германия ще може да отвори един от новите си LNG терминали до края на годината, въпросът обаче остава какъв брой тъкмо количество ще може да се уговори с водачите на пазара.

Една от аргументите за огромното повишаване на природния газ може да се търси в доста по-голямото му търсене в резултат на спада на вятърните мощности в Западна Европа и съответно Англия. В момента на острова употребяват единствено 15% от вятърния си потенциал, а в Германия и Нидерландия надлежно 11% и 5%, което е доста ниско за страни, които разчитат на ветрогенераторния си капацитет.

В същото време най-големият покупател на природен газ в Германия - Uniper стартира да има финансови усложнения поради понижените количества по " Северен поток ". Държавната банка за развиване KfW ще отпусне кредитна линия, с цел да обезпечи ликвидност на Uniper, която в последните седмици се оказва на неверната част на газовото търгуване, откакто доставките към Германия бяха отрязани и това понижи доста приходите и. Според FT това е и повода акциите и да паднат с 21%.
Реклама
С тази мярка се надяват да се стабилизират балансовите стойности на компанията, която беше принудена да продава на доста по-високи цени на вътрешния пазар в Германия и по този начин в допълнение да оскъпи съветското гориво.

През юни цената на природния газ на европейските показатели се беше нормализирала под 90 евро/мВтч макар прекъсването на доставките към няколко страни, в това число България. Това обаче бързо се промени щом Русия реши последователно да Германия, Италия и Франция. Това стана без действително пояснение, а " Газпром " се скри зад оправдания като поправки, липса на части и финансови наказания.

Допълнително бързите други възможности от Северна Африка бяха извадени от уравнението, като там мистериозно започнаха да бушуват политически проблеми и това да стопира количествата по тръбопроводите към Испания. Така се стигна до миг, в който времето в Европа стартира да става топло и климатиците заработиха, а с това набъбна и потреблението на природен газ в газифицираните страни.
Хранилищата се пълнят постепенно
Голяма част от купувания в този момент от Европа газ се нагнетява в газовите складове, с цел да може да се употребява през зимния интервал, когато потреблението е доста по-голямо.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Имена 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Имена 2 Политика 3 Политика Реклама
Според проектът на Европейски Съюз всички складове би трябвало да бъдат запълнени най-малко на 80% преди началото на ноември. Сега междинното равнище е 57.6%, а българското " Чирен " е на 34.6%.

Доброто за България в този случай е, че европейските показатели не ни засягат директно, защото сега не внасяме съветско гориво, чиято цена зависеше от TTF, както и не купуваме огромни количества от пазара. Основно доставките идва по азерския контракт, където цените са петролно индексирани, както и посредством LNG от Съединени американски щати, където пък цените са доста по-ниски.

Очаква се на 1юли и идната седмица КЕВР да дефинира контролираните цени на газа за юли, като евентуално те да са в рамките на 80 евро/мВтч или с 40% под европейските.
Цените на тока
Не по този начин обаче стоят нещата с електрическата енергия. Там европейският пазар е изцяло единен и България не се разграничава доста от останалите страни.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
А електрическата енергия в цяла Европа продължава да е извънредно скъпа. За 1 юли цената на тока на съвсем всички страни е над 300 евро/мВтч, а в България даже повече - 358 евро/мВтч (698 лева.). За съпоставяне междинната цена за юни беше 433 лева./мВтч.

Очаква се през днешния ден Народното събрание да утвърди скица за обезщетения за бизнеса поради скъпия ток, която да работи най-малко до края на година. Засега проектът е да има базова цена от 200 лева./мВтч и всичко над нея да се компенсира с 80% от страната. При междинни равнища от 700 лева./мВтч, каквито може да бъдат през юли, това значи, че бизнесът дейно ще заплаща по 300 лева./мВтч след обезщетенията.
Свързани публикации Испания утвърди нов избавителен пакет за над 9 милиарда евро за справяне с инфлацията 30 юни 2022, 09:57 Германия вкарва ограничения, с цел да пести газ за зимата 29 юни 2022, 11:50 Европа възобновява планове за рандеман на газ 29 юни 2022, 09:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР