Това разкри пред Фрог нюз бившият зам.-министър на здравеопазването. д-р

...
Това разкри пред Фрог нюз бившият зам.-министър на здравеопазването. д-р
Коментари Харесай

Д-р Димитър Петров пред Фрог: Анастас Герджиков се намеси в конкурс за Правителствена болница. Не подписах за сливането й с педиатрията, и Кацаров ме махна

Това разкри пред Фрог нюз някогашният зам.-министър на опазването на здравето. доктор Димитър Петров. Ето какво разкри той за първи път пред екипа ни:

- Г-н Петров, до неотдавна вие бяхте здравен зам.-министър. До вас доближи ли информация, че в Правителствена болница „ Лозенец “ тлее напрежение измежду медицинския личен състав?

- Зная, че в тази болница има проблеми. Месец – месеци и половина след назначението на шефа доктор Радосвет Горнев, се убедих, че той не е за този пост. На първо място няма нужните качества, с цел да работи в екип. Той не разбра, че болничното заведение не се ръководи еднолично, а от групов орган, какъвто е Съвета на шефовете. По този мотив съм разговарял както с него, по този начин и със Съвета. Наблюдавал съм, че сходен проблем поражда постоянно в лечебните заведения, само че това се случва, откакто даден шеф ръководи няколко години. При доктор Горнев това се случи след две седмици.

- Фрог нюз разполага с документи, от които излиза наяве, че сензитивно са намалели приходите на болничното заведение. Защо се случва сходно нещо с лечебно заведение, одобрено като водещо в запазване здравето на хората?

- Приходите понижиха по няколко аргументи. Първо - доцент Горнев не направи нужното, с цел да може контракта, който обслужва държавното управление и НСО, да се извършва дейно. Второ – трябваше да подписа спомагателни контракти, защото болничното заведение обичайно обслужва дипломатически корпуси и други структури. Въпреки, че те му бяха готови като разновидности, той не прояви интензивност. И трето – не направи нищо и във връзка с приема по Каса /бел. ред. НЗОК/. Четвърто – на практика стопираха трансплантациите, въпреки Радосвет Горнев да пое ангажимент, че тази активност ще продължи. Беше направено една несполучлива чернодробна трансплантация. Това са аргументите за фрапантното намаляване на приходите. Негативно се отразиха непрекъснатите клюки за превръщане на болничното заведение.

- Говорите за концепцията болница „ Лозенец “ да се слее с педиатрията, по този начин ли?

- Да, тъкмо по този начин. Това породи напрежение и доцент Горнев не направи нищо, с цел да го тушира. По тази тематика той си контактуваше непосредствено с министър Стойчо Кацаров и доколкото зная, се е съгласил с сходно обединяване покорно.

- Вярно ли е, че вие сте срещу това обединение?

- Категорично съм срещу. Такъв опит беше изработен към този момент. Около 8 октомври министърът ми даде отчет до Министерски съвет, с който искаше да му се даде позволение да извърши обединение сред болница „ Лозенец “, педиатрията и сдружението за градеж на детска болница, в което има акумулирани някакви пари. Идеята беше незабавно да стартират да се местят кревати от педиатрията в „ Лозенец “ неизвестно по каква скица и план. Аз споделих на доктор Кацаров, че съм изрично срещу, тъй като ще съсипем и двете лечебни заведения. Изрично подчертах, че детска болница може да се построи на различен свободен терен, в това число и в „ Лозенец “. Той, обаче искаше да направи напълно друго нещо. Подчертах, че даже човек като се мести от едно жилище в друго, не може да го направи незабавно, нужно е време. А какво остава за болница. Освен това няма никаква оценка какви потребности има, с цел да се реализира сходно обединение. Не става единствено с местена на кревати.

- Каква е ориста на тази докладна на министър Стойчо Кацаров?

- Тя беше импортирана в Министерски съвет. Аз написах върху нея, че не съм склонен. Това провокира напрежение сред мен и министъра. Случващото се съответства по време с един опит за моето махане. Тогава направих среща с премиера Стефан Янев и на нея разбрах, че във връзка с сливането на лечебните заведения той е на същата позиция като мен.

- Само вие ли бяхте срещу?

- Не, получени бяха негативни мнения от няколко министерства, в това число и финансовото. Процесът по този начин и завърши. Но всичко това породи напрежение сред нас двамата.

- Да не би това да е причина за махането ви от поста на зам.-министър?

- Определено това е една от аргументите. Първо – във връзка с болница „ Лозенец “ и второ, тъй като неведнъж сложих пред доктор Стойчо Кацаров въпроса за нуждата да се разгласи конкурс за членове Съвета на шефовете в болница „ Лозенец “. Първо тъй като тези хора могат най-много до 6 месеца да стоят без конкурс. И втора – тъй като имаше многочислени сигнали във връзка с шефа - доцент Горнев.

- А какво се случи с тези сигнали против него?

- Ще ви кажа какъв беше пътят им – те първо отиват при министъра, а той на собствен ред ги препраща на мен. Аз ги дадох на „ Медицински одит “. Одитът на собствен ред си направи констатациите и ги върна на здравния министър. Тези констатации потвърждаваха всички сигнали, които доближиха до нас.

- Искате да кажете, че информацията, която Фрог разгласява за проблемите в болница „ Лозенец “, към този момент са доказани от Одита, по този начин ли?

- Да, тъкмо по този начин. Зная също по този начин, че „ Медицински одит “ е пратил един от сигналите и до прокуратурата. Те устно съгласуваха с мен, че избрани данни би трябвало да бъдат предоставени на държавното обвиняване за инспекция и евентуално следствие.

- От БЛС разбрахме, че чиновниците на двете лечебни заведения нямат и грам предпочитание за сливането им. Защо толкоз се натиска това да се случи. Да не би да има нещо, което е „ невидимо за очите “?

- Истината е, че постоянно са съществували съмнения за апетити към терена на болница „ Лозенец “. Сигурно има някакъв интерес. Озадачава ме, че министърът бе извънредно твърдоглав на тази тематика. Той от първия до последния ден продължава да търси разновидности за сливането. Тази концепция, с изключение на от мен и министерствата, бе отказана и от Министерски съвет. Има и нещо друго – сливането ще освободи много кревати от здравната карта за възрастни, които ще се разпределят в други лечебни заведения.

- А какво стана с състезанието за началник и членове на Съвета на шефовете на Правителствена болница? Докъде стигна?

- Той се организира през август и беше минал през две етапи. Беше извънредно забавна намесата на ректора на Софийския университет Анастас Герджиков.

- Този, който с поддръжката на ГЕРБ бе претендент за президент?

- Точно по този начин.

- Каква е връзката му с Правителствена болница?

- Анастас Герджиков пусна изненадващо необичайно писмо до министър Стойчо Кацаров, с гледище аз да бъда отхвърлен от комисията по желание на Борда, тъй като видите ли съм имал субективно отношение по отношение на Горнев. Излезе, че Горнев е непосредствен с Герджиков и някогашния шеф Любомир Спасов. Странно е, че точно здравният министър спря състезанието.

- Но той нали е бил на финала?

- Да и щеше да завърши в границите на няколко дни.

- Какви бяха позициите на доктор Горнев по отношение на съперниците му при представянето?

- Имаше двама претенденти и вторият бе със доста по-добра разработка. Аз персонално не бях удовлетворен от създаването на доктор Горнев като изпълнителен шеф. Очаквах от него да даде визия за развиване на болничното заведение през идващите три години. Там нямаше никаква визия, в това число по какъв начин да се усилят приходите на болничното заведение, защото тя към този момент бе почнала да затъва. Любопитното е, че в последният миг документи за присъединяване в състезанието пусна юристът на Софийския университет.

- И той ли за мястото на доктор Горнев?

- Не, той се кандидатира за ръководител на Съвета на шефовете. Няма да се учудя, в случай че е взел присъединяване в състезанието, подбуден от ректора Анастас Герджиков. Той даде разработка от 8 страници и получи оценка много под 4, 50.

- Много необичайно наподобява по какъв начин управлението на СУ живо се вълнува от протичащото се в Правителствена болница и професионалната орис на доктор Горнев.

- Да. Опитът да се вкара човек от СУ в Съвета на шефовете на тази болница, приказва за опит за вмешателство. Странни взаимоотношения се получават.

- А състезанието за какво бе спрян?

- Министърът не ми даде разумно пояснение. Вероятно това също е асъдействало за напрежението сред нас. Д-р Стойчо Кацаров се нервира от нечие противоречие. Ако състезанието се бе провел през август, до момента щяхме да го забравим.

- Вярно ли е, че поради проблемите, доста медици са напуснали, а други желаят да си тръгнат от Правителствена болница?

- Вярно е. Скоро напусна зам.-директорът доктор Перухава, която в случай че имаше нещо положително, се вършеше от нея. В интерес на истината аз контактувах непосредствено с нея, изключително когато по неотложност трябваше да се провежда коронавирус – поделение в болничното заведение. Лично се ангажирах пред президента за тези кревати. Това стана по моя концепция. Друг е въпросът за какво Горнев не се бе сетил за това, че с толкоз свободен потенциал ще може да се включи в битката с пандемията. Ние с Перухова реализирахме концепцията. С хора от министерството намерихме респиратори от цялата страна, събрахме ги, обособи се отделението и то потегли. Хубаво би било Горнев да не си го приписва като заслуга, тъй като доста добре зная кой го направи.

За свадите към публичните поръчки за ученическите проби за коронавирус, кой и по какъв начин ги организира, четете продължението на следващия ден.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР