Това растение е едно от характерните за нашите географски ширини.

...
Това растение е едно от характерните за нашите географски ширини.
Коментари Харесай

Бъз от природната “аптека”

Това растение е едно от присъщите за нашите географски ширини. На пръв взор наподобява на боровинка, само че усетът му се разграничава от нейния. 

 

Освен че е апетитен, бъзът носи и доста изгоди за здравето. Той е с висока хранителна стойност и е богат на антиоксиданти, фибри, растителни протеини и витамини.

 

Бъзът има скъпо противовъзпалително деяние. 

 

Подпомага имунитета

Всекидневно организмът ни се среща с голям брой патогенни микроорганизми и благодарение на натуралните средства, които са самобитно здраве от природата, като по този метод можем да подкрепим естествената си отбрана. Бъзът може да е скъп асистент за здравето ни.

 

Ускорява метаболизма

 

Това го прави извънредно подобаващ за хора с мързеливи вътрешности и усъвършенства усвояването на питателните субстанции. Поддържайки равнището на кръвна захар в норма, той защищава от натрупването на мастна тъкан. Ето за какво е добър избор за

 

Прави кожата красива

 

Като сме заговорили за добър външен тип, да не подценяваме и положението на кожата ни. Бъзът може да се срещне в доста козметики като помощна съставна част – шампоани, лосиони, кремове и други

 

Намалява болката в ставите

 

Високото наличие на калций в този потребен плод подкрепя костната система, а противовъзпалителните свойства потискат

 

Бъз за крепко сърце

 

Знаем какъв брой неприятен е “лошият ” холестерол, а бъзът подкрепя изчистването от натрупванията на плаки в кръвоносната система, а по този начин понижава и рискът от развиване на сърдечносъдови заболявания. Също стабилизира и кръвното налягане при постоянна консумация.

 

Облекчава дишането при боледуване

 

Ако страдате от бронхит, хрема, болно гърло, мъчителна кашлица, сиропът от бъз ще успокои набъбналата лигавица и ще укроти възпалението. Неслучайно се среща в състава на доста сиропи за кашлица.

 

Бъзът може да се употребява под разнообразни форми – сироп, запарка, от цветовете му се вършат запарки или чай, а от листата му се вършат лековити отвари и за външно приложение.

 

Като всяко друго растение или билка, би трябвало да внимавате с особеностите му, защото в случай че плодовете му не са узрели или са зелени, той може да бъде и токсичен!

 

Освен че можете да си купите подготвен сок от бъз, бихте могли да го извършите и сами, даже да наберете плода, в случай че съумеете да намерите подобаващото място за задачата – надалеч от коли и човешка активност – на допустимо най-чистите места в природата. За да запазите цветовете му, би трябвало да ги държите нагоре при откъсването им или деликатно да ги отрежете с ножичка. 

Можете да употребявате плодовете и в изсушен тип. 

 

Да си създадем сироп вкъщи!

Необходими артикули: 

Цветове от бъз

студена вода

мед

2 лимона

 

Сложете цветовете в огромен и необятен съд – да вземем за пример дълбока тенджера и ги залейте с вода, тъй че да се покрият. Притиснете ги от горната страна с паница. Оставете ги на хладно най-малко за 24 ч. След това изстискайте наличието, прибавете сока от лимоните и прецедете сместа през плат или тензух. Прибавете меда в съответствие половин кг на 1 л. течност. Разбъркайте, до момента в който медът се разтвори. Използвайте стъклени бутилки за предпазване и ги приберете в ледник. Затегнете капачките добре, с цел да не ферментира. Насладете се на творението си!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР