Това наистина е постижение за България, защото се стремим да

...
Това наистина е постижение за България, защото се стремим да
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Когато става дума за национални интереси, ако действаме заедно, можем да отстояваме интересите на България

Това в действителност е достижение за България, тъй като се стремим да бъде прието такова малцинство публично от албанската страна от десетилетия, да не кажа от 100 години почти, този коментар направи в ефира на " Хоризонт " водачът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев във връзка признатия от Народното събрание на Албания, закон, с който се признава и българско национално малцинство в страната. Станишев изясни, че законът дава на българите в Албания спомагателни права:
Защото в закона са разказани напълно съответни права на малцинствата в Албания и оттук насетне е въпрос на самоорганизация на малцинството -  да има задоволително обединен и мощен глас на представители на българското малцинство, което да отстоява своите позиции въз основата на признатия закон и, несъмнено, българската страна би трябвало да изиграе своята роля. Нищо не се дава на готово, както демонстрира и казусът с този закон, тъй като авансово българското малцинство не беше записано и бяха нужни доста старания в продължение на месеци, на доста представители на България, включително и в Европарламента, с цел да се реализира този резултат.

И това е резултат на общи, групови и координирани старания на доста хора. Разбира се, държавното управление беше водещо, само че наред с това всички евродепутати действахме по наша линия в другите политически семейства  - и в Европарламента, и във връзка с албанския парламент.  Господин Андрей Ковачев водеше диалози с представители на Демократическата партия, която е в съпротива,  аз  - с представителите на Социалистическата, ръководещата партия, с цел да ги убедим, че това е верният ход и постигнахме резултат, което е добра вест без подозрение и демонстрира за следващ път, че на външнополитическото поле, когато става дума за национални ползи, в случай че действаме дружно, координирано можем да отстояваме ползите на България.

По отношение на позициите на Българска социалистическа партия в България Станишев разяснява, че са значими политиките, а на управлението предлага да се случва и в рецензиите:

За да бъде Българска социалистическа партия възприемана освен като дейна съпротива, каквато проличава че е, значимо е да бъде консолидирана, с цел да бъде възприемана като опция на настоящето ръководство.  Най-добрата консолидация е въз основата на политики и на хрумвания -  какво желаеме да създадем за хората и за страната.  И по тази причина се надявам конгресът, който ще се организира след две седмици, да предложи точно съответни политики и визии за развиването на стопанската система, на обществената сфера, опазването на здравето, образованието, които са нещата най-пряко касаещи всеки един българин. Това е най-важното. И в Българска социалистическа партия постоянно е имало рецензии, вътрешни  - ние сме демократична партия и постоянно е имало и неодобрение.  Ръководството на партията би трябвало да чуе причините и аргументите, тъй като във всяка една рецензия има някакво зърно истина.

Станишев посочи, че в дневния ред на висшия конгрес на Българска социалистическа партия има точка, отдадена на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, левицата ще показа своята визия за бъдещето  на Европейския съюз:

В тази част ще имаме доста мощен документ и доста ясна, съответна визия за това какви са ползите на България, по какъв начин да не бъдем изтласкани към периферията в изменящия се Европейски съюз, тъй като в този момент се води същинска полемика какъв да бъде Европейски Съюз, какви да бъдат са целите, по какъв начин да се развива.  

И в случай че нямаме построена лична позиция, някой различен ще взема решения, които ние единствено ще изпълняваме  - това не трябва да се позволява. И аз желая да видя Българска социалистическа партия като мотор, като мотор на европейската интеграция на България в новата настройка - да бъдем в ядрото, а не в периферията. Да имаме почтено място в Европейския съюз, да отстоим политики, значими за нас,  измежду тях и кохезионната политика, да има задоволително финансиране за значими политики на Европа.  И всичките тези полемики ще се проведат по време на Българското председателство - по тази причина би трябвало да имаме доста добра кондиция като страна и да знаем какво желаеме.

Сергей Станишев означи още, че по въпроси, които засягат външната политика и националните ползи, е обикновено да има съдействие с ръководещата партия, само че това не значи,че ще се върви към доближаване или коалиране с ГЕРБ.

По отношение на проектите за създаване на обща европейска защита Станишев разяснява,  че този развой би трябвало да върви напред, за " да се покаже, че Европейският съюз може да подсигурява сигурността на своите жители ":

Наред с това би трябвало да сме наясно и с друго - никой няма да ни желае в тези по-интегрирани и координирани системи за сигурност - и във връзка с гранична защита, и във връзка с битка с тероризма, и във връзка с отбранителната политика, в случай че нашата войска остане в това положение, в което е  - без рационализация на въоръжените сили, без задоволителен запас за основаване на потенциал на Българската войска в другите родове войски, просто ще бъдем ненужни в това изпитание на Европейския съюз, тъй като в този развой на засилено съдействие има условия към страните - те би трябвало да имат потенциал.  

Има и различен аспект, който е значим и който в България би трябвало да употребява -  основава се Европейския фонд за защита, акцентира още водачът на ПЕС и изясни, че опциите, които основава този фонд за рационализация и коопериране в региона на военната промишленост са големи и би трябвало да се употребяват:

Трябва да се помогне на българската промишленост да търси сътрудници и коопериране въз основата на свои разработки, на собствен потенциал. Ние не сме без качества в тази област. И в този момент има серии, като да вземем за пример устройства за нощно виждане, и които са българския които се употребяват от доста страни. Този фонд ще бъде ориентиран към нови разработки и би трябвало страната да помогне, да ориентира българската промишленост, да помогне да намерят сътрудници в други страни, с цел да могат взаимно - тъй като това ще бъде изискването, да аплайват по планове. Фондът се планува да бъде към пет и половина милиарда евро годишно, добави Станишев. Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР