Това може и да не е най-привлекателният дебат, но отговорът

...
Това може и да не е най-привлекателният дебат, но отговорът
Коментари Харесай

Пестеливи срещу приятели на кохезията: Битката за парите, която ще реши бъдещето на ЕС

Това може и да не е най-привлекателният спор, само че отговорът на въпроса по какъв начин ще наподобява Европейския съюз през идващите седем години ще зависи от резултата на една от най-тежките идни борби през 2020 година - договарянията за идващия дълготраен бюджет на блока, написа EurActiv.

Европейският парламент контракти преговорна позиция по време на предходния си мандат, а новият му състав я удостовери още веднъж през октомври 2019 година Три европредседателства обаче не съумяха да реализират компромис в Съвета на Европейски Съюз и договарянията даже още не са почнали.

Държавите членки и евродепутатите ще би трябвало да измислят къде да похарчат всички пари и какъв брой да са те. И ще би трябвало да го създадат допустимо най-скоро, тъй като времето им изтича. Новият програмен интервал (2021-2027 г.) стартира идната година.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пое договарянията с вероятността за привикване на изключителна среща на върха през февруари. Той обаче ще я провежда единствено в случай че види, че има задоволително прогрес за реализиране на договорка.

Мишел призна, че договарянията ще бъдат " извънредно комплицирани " и " най-трудните в историята на Европейски Съюз поради дупката, провокирана от Брекзит ". Според калкулации на Европейската комисия тя ще възлиза на към 13 милиарда евро на година.

Председателят ще стартира кръг от съвещания с страните членки през януари за да разбере другите позиции в Съвета и по-късно да работи за намирането на допустим компромис за ЕС-27. Това обаче няма да е елементарно.

Въпреки че решението за бюджета остава в ръцете на страните членки, които би трябвало да го одобрят единомислещо, Европейският парламент също би трябвало да даде утвърждението си.

Мишел стартира диалози с докладчиците по досието в Европарламента и ще работи с тях, с цел да подсигурява, че какъвто и да е компромисът в Съвета, той ще е допустим и за евродепутатите.

Петте спестовни страни против приятелите на кохезията

Европейската комисия показа своето предложение през 2018 година, когато предложи дълготраен бюджет с размер 1.1% от брутния народен приход на Европейски Съюз.

Излизането на Англия от Европейски Съюз и решението на водачите да включат нови политически цели, като по-добро ръководство на миграцията, укрепване на вложенията в просвета и нововъведения, усилване на европейските системи за сигурност и защита и битка с климатичните промени, ще доведат до орязване на кохезионната (със 7%) и общата селскостопанска политика (с 5%).

До момента размерът на бюджета и методът за консумиране на парите са главен източник на разделяне измежду страните членки.

Т.нар, " пет спестовни страни " - Австрия, Германия, Холандия, Швеция и Дания – упорстват за понижен бюджет от 1% от Разузнавателна служба на ФРГ, поради излизането на Англия, вторият максимален длъжник в бюджета. Тези страни отдават преимущество на вложенията в новите цели за сметка на обичайните политики.

В другия край са " приятелите на кохезията " - България, Испания, Португалия, Гърция, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Пола, Румъния, Словакия и Словения. Те пазят нуждата кохезионната политика да остане изцяло финансирана и желаят по-амбициозен бюджет.

Някои от тях считат, че даже предлагането на Еврокомисията не е задоволително, с цел да може Европейски Съюз да реализира политическите си цели. А Европарламентът, който неведнъж изиска бюджет от минимум 1.3% от Разузнавателна служба на ФРГ, наподобява е склонен с тази оценка.

Неизвестните

Предложението на Еврокомисията беше показано през май 2018 година под управлението на Жан-Клод Юнкер. Неговият правоприемник, Урсула фон дер Лайен, внесе в политическата си стратегия серия от изискващи финансиране ограничения, само че не и нови бюджетни оферти.

Макар Фон дер Лайен да призна, че е обезпокоена от " жестокото орязване ", препоръчано от финландското европредседателство преди срещата на върха през декември, тя не съобщи желание да промени предлагането на предшественика си, което значи, че ще би трябвало да откри финансиране за своите начинания в границите на към този момент съществуващия проект.

Един от главните детайли за нея е механизмът за обективен преход, който има намерение да сътвори в поддръжка на районите, изоставащи в прехода към неутрална във връзка с климата стопанска система, в това число и посредством " Фонд за обективен преход ".

 Урсула фон дер Лайен
© Reuters

Урсула фон дер Лайен

Еврокомисията ще показа елементи на 14 януари, само че към този момент разгласи, че има намерение да активизира до 100 милиарда евро и че поддръжката от фонда следва да бъде предоставяна посредством стратегии на кохезионните фондове.

Това по всяка възможност ще сложи началото на нова борба с съперниците – районните водачи, " приятелите на кохезията " и Европарламента, които не желаят финансирането за районите да пострада вследствие на измененията.

Т.нар. Кохезионен алианс, който събира представители на районни организации в границите на Европейския комитет на районите, към този момент предизвести, че всеки нов инструмент, като Фонда за обективен преход и бюджетните вноски за него, би трябвало да бъдат " спомагателни към съществуващите европейски структурни и капиталови фондове ".

Календарът

Шарл Мишел ще стартира двустранни договаряния на техническо и политическо ниво с страните членки и с Европейския парламент, за да реализира съглашение " в границите на идващите няколко седмици или месеци ".

Идеята за изключителна среща на върха през февруари се чу измежду страните членки през декември, само че тя може да се състои единствено в случай че и когато е реалистично да се реализира съглашение. Решението обаче не може да бъде отсрочено за доста по-късно от март.

През април се чака Европейската комисия да показа бюджетно предложение за 2021 година, към този момент като част от идващия програмен интервал.

Ако дотогава няма съглашение, Европарламентът прикани Брюксел да показа различни договорености, които да подсигуряват, че ще има изясненост за бенефициентите.

За да влезе в действие новият бюджет, регламентът, ръководещ другите стратегии, би трябвало да бъде приключен, а за тази цел е належащо единодушието и на Съвета, и на Европарламента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР