Това лято в хотелите няма да има шведски маси, вентилатори

...
Това лято в хотелите няма да има шведски маси, вентилатори
Коментари Харесай

Лято 2020 - без климатици и шведски маси

Това лято в хотелите няма да има шведски маси, вентилатори ще сменят климатиците, а в спа центровете ще работят басейните, само че не и сауната и джакузито. Това излиза наяве от подробните инструкции, които Министерството на туризма разгласява на интернет страницата си, за това по какъв начин ще действат хотелите след анулация на изключителното състояние в страната. Указанията са одобрени от министъра на туризма Николина Ангелкова и утвърдени от Министерството на здравеопазването.

От през днешния ден, 14 май, вътрешният туризъм в страната към този момент е позволен и няма спънка хотелите да посрещат посетители - български туристи, въпреки че инструкциите на държавата как да се работи в изискванията на ковид към момента се съгласуват. Инструкциите са съобразени с напътствията на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за предварителна защита и надзор на болестите, показват от турстическото министерство. Някои от разпоредбите ще може да се адаптират според местоположението, дизайна и експлоатацията на хотелите, се показва в плана.

Големите хотели по Черноморието обаче въобще не считат да отварят, до момента в който не падне условието за 14-дневна карантина при влизането на чужденци в страната, сподели репортаж на бТВ. На фона на апелите на държавното управление българите да изберат родните курорти това лята, хотелиери споделят, че не си коства да стартират работа, до момента в който не дойдат непознатите туристи. Това обаче надали ще стане преди началото на юли.

Указанието за работата на хотелите подробно разписва какви ограничения и дейности, би трябвало да бъдат предприети за опазване на здравето на личния състав и на гостите на хотела, както и какво би трябвало да се прави при подозрение за коронавирусна зараза на някой от тях.

Още преди отварянето на обекта управителният екип би трябвало да изработи план за деяние с всички процедури и оборудване за предварителна защита и ръководство на възможни случаи със инфектирани. Трябва да бъде основан и екип от чиновници за реакция при спешни обстановки, който " да бъде нащрек за всяко извънредно повишаване на отсъствието на служащи, изключително такива с остри респираторни инфекции ". Освен това се дават указания всички чиновници да следят за заболели посетители и да осведомят управлението или рецепцията при възможност за инфектирани от COVID-19.

Въвежда се специфичен дневник за извършените хигиенични мероприятия, в който подробно се записва дата, час, употребен дезинфектант, от кого, къде и т. н.  Хотелите би трябвало да обезпечат задоволително количество маски , както за гостите, по този начин и за чиновниците си, като броят им е поне 10% повече от оптималния потенциал посетители и чиновници. Освен това наложително чиновниците би трябвало да са снабдени с ръкавици за еднократна приложимост, средства за стерилизация на ръцете, защитни очила и водоустойчиви престилки с дълъг ръкав за потребление при потребност. На рецепциите може да се слагат и транспарантни плексигласови загради минимум на 1 м височина, които да отделят чиновниците от посетителите.

Не се посочва задължително мерене на температурата на гостите и чиновниците всеки ден, само че хотелът би трябвало да има задоволително термометри при нужда.

Всеки хотел би трябвало да дефинира оптималният брой посетители, които може да поеме съгласно рекомендациите на здравните управляващи за физическа отдалеченост и за поддържане на високо равнище на хигиена в обекта, се споделя в напътствията.

Служителите ще минават особено образование. Всички снабдители на хотела също би трябвало да бъдат инструктирани да носят маски и ръкавици, като за тях ще има и наложително мерене на температурата, когато влизат на територията на хотела.

Във фоайетата и стаите би трябвало да се слагат осведомителни плакати с основни послания към гостите на разнообразни езици. Инструкции ще показват по какъв начин вярно да се мият ръцете, да се поставят и свалят ръкавиците и маските, а при дозаторите с дезинфектант би трябвало да има указания за вярна стерилизация на ръцете.

В стаите за отмора, съблекални и други общи елементи броят на чиновниците би трябвало да е понижен, като тези стаи се употребяват по график и при съблюдаване на физическо разстояние минимум 1,5 м. Служители от групи, изложени на по-голям риск от зараза - над 60 години и хронично заболели, ако е допустимо, не би трябвало да се ангажират в директен контакт с посетители.

Настаняване

Хотелиерите би трябвало по този начин да контролират потока от влизащи и излизащи по този начин, че да не се получава скупчване. За задачата ще се слагат знаци или разделители, които да указват къде се минава и на какво разстояние да се изчаква.

Дозатори с течни дезинфектанти за ръце би трябвало да посрещат гостите още на входа и да са на видни места на всички места в обекта - в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи на обектите за хранене и развлечения, в предверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и така нататък По-засилени и специфични ограничения за разчистване и стерилизация би трябвало да има в общите зони - тоалетни, зали, коридори, асансьори. Специални указания има и към типа дезинфектанти (биоциди) и почистващи препарати. Дезинфекция, най-малко един път на час, би трябвало да се прави на общи тоалетни, асансьори, дръжки на вратите, перила, а рецепцията би трябвало да се почиства след всеки посетител.

Регистрация на рецепция ще се позволява на не повече от 2 посетители едновременно. Престоят на рецепция би трябвало да е редуциран до най-малко. Дезинфекцията на ръцете е нужна и след замяна на предмети с гостите - пари, персонални документи, кредитни карти. Насърчава се потребление на електронна карта вместо пари в брой. За чакащите за рецепция би могло да има обособени места за сядане навън, отвън фоайето, разстояние най-малко на 1,5 едно от друго. Групирането на гостите във фоайето не се позволява.

Всеки хотел би трябвало да има стая или помещение, квалифицирано за краткотрайно уединяване на човек при положение на признаци на заболяване .

След всеки посетител би трябвало да се прави рутинно разчистване на стаята и стерилизация на всички контактни повърхности, в това число облегалките на столове, отдалечени ръководства, банята, старателно проветряване на помещението. След почистване на помещението се предлага озониране, замъгляване, обеззаразяване благодарение на бактерицидни лампи и други специфични технологии.

Във всяка стая би трябвало да се даде като комплимент за гостите персонален комплект санитарни материали, включващ по 1 чифт ръкавици за еднократна приложимост и по 1 маска на човек. 

В хотелските стаи не се предлага потреблението на климатици, а вместо това на вентилатори, както и естествено проветряване. Забранява се използването на сешоари. Посочват се условия и за прането на спалното долни дрехи и кърпите. 

Хранене

Изхранването ще се реализира посредством обезпечаване на рум сървиз за всички посетители или в откритите елементи на заведенията за хранене на хотела или други заведения с площи навън. Разпространеният метод на хранене вид " ол инклузив " би трябвало да бъде сменен с  " безконтактни технологии " - частични а ла карт варианти, предварителна поръчка на храни и питиета, авансово делене на порциони, плъзгащи се входни порти за заведения за хранене. Допустимо е изхранването на бюфет, само в случай че храната е подредена зад транспарантна бариера и даването й се реализира от чиновник, оборудван с маска и ръкавици. Не се позволява самообслужване и директен контакт на гостите с храната .       

Ще се насърчава миенето на ръцете преди ястие, потребление на дезинфекциращи гелове или кърпички при влизане и овакантяване на зоната на хранене. Особено прецизно ще се следи спазването на хигиеничните ограничения от личния състав.

В зоните за хранене би трябвало да се обезпечи еднопосочен пешеходен поток с дистанции от 1,5 до 2 м. За да няма скупчване на хора храненето може да става на смени. Машините за кафе, вода, питиета не са желателни или в случай че се употребяват, след всяко обслужване би трябвало да се дезинфекцират и почистват.

Разстоянието между масите навън би трябвало да е най-малко 1.5 м, за не повече от 4 лица на маса или на едно семейство, като на 10 кв. м. се позволяват 4 души. 

Има и специални указания за миенето на съдовете - съоръжение, температура и препарати.

Спорт и развлечения

Всякакви уреди за спорт навън като колела, каяци и други би трябвало да се дезинфекцират след всяка приложимост. Около откритите басейни би трябвало да са сложени стационарни дезинфекционни дозатори и всеки посетител при влизане в зоната на басейна дезинфекцира ръцете си. 
Всички дейности за занимания би трябвало да се провеждат навън при съблюдаване на условията за физическа отдалеченост. Спортните занимания с пряк контакт с тялото се не разрешават.
В почивните бази пространствата като място за занимателни игри, детска занималня, игрални зали, вътрешни басейни, нощни заведения, би трябвало да се затворят, до момента в който не пристигна идната фаза на разхлабване на ограниченията.

При подозрение за коронавирусна зараза

Ако чиновник има признаци като нараснала температура, кашлица, затруднено дишане, болки в гърлото, хрема, изнемощялост, мускулни болки, той не би трябвало да идва на работа, а да остане вкъщи и да се свържа по телефона с персоналния си доктор или с РЗИ. Ако признаците се появят, до момента в който служителят извършва дилемите си на работното място, той би трябвало неотложно изолиран и според от положението му да се изпрати назад вкъщи с самостоятелен превоз, или да се извика екип на спешна помощ. Необходимо е да се спре приемът на посетители, се споделя в инструкцията, да се уведоми РЗИ и прецизно да се следват дадените указания.

Трябва да се дефинира зоната, в която служителят е обитавал и след неговото превозване да се организира разчистване и стерилизация.

При подозрение за ковид на посетител на хотела, той се изолира и се уведомява лечебното заведение, с което обекта има подписан контракт за обслужване и РЗИ. Основно се почистват и дезинфекцират местата, в които болният е обитавал. Силно се предлага за госта, който е обиден, да се грижи единствено един определен служител. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР