Това, което започна като проблем със захранването за шепа американски

...
Това, което започна като проблем със захранването за шепа американски
Коментари Харесай

Шок за петролния пазар заради замръзналия Тексас

Това, което стартира като проблем със зареждането за шепа американски щати, се трансформира в потрес за международния петролен пазар, написа Bloomberg, представен от investor.bg.

Добив от над 4 милиона барела дневно - съвсем 40% от произвеждане в страната - в този момент е спряно. Един от най-големите центрове за пречистване на нефт в света фрапантно понижи производството. Водните пътища, които водят американския петролен поток към останалия свят, са били блокирани през по-голямата част от седмицата.

„ Пазарът подценява количеството създаден нефт, изгубено в Тексас заради неприятното време “, разяснява Бен Лукок, един от ръководителите на отдела за търговия с нефт в Trafigura Group в Женева.

Цената на петрола вид Брент скочи до над 65 $ за барел в четвъртък - невиждано равнище от предишния януари. Преди 10 месеца цената падна под 16 $ поради потрес в търсенето, породен от Covid-19.

В предишното обвързваните с времето разстройства в добива значително биха били проблем единствено на Съединени американски щати. Сега това безспорно е световен проблем. Суровинните пазари в Европа записват растежи в цените, като търговците заместват изгубения експорт от Съединени американски щати. ОПЕК и нейните съдружници би трябвало да решат какъв брой дълго ще държат милиони барели блокирани за пазара.

Очакванията за това какъв брой дълго може да продължат спиранията на добива се усилиха последователно през последните дни, до момента в който анализаторите се пробват да схванат какъв брой време ще отнеме на промишлеността да се „ размрази “, изключително в тези региони, където студеното време не е норма.

Отначало търговците и консултантите чакаха ударът за производството в Съединени американски щати да продължи сред два и три дни. Сега наподобява малко евентуално нещата да стартират да се възвръщат преди уикенда, а цялостното обновяване може да отнеме седмици.

Това значи, че от ден на ден барели изчезват от международния пазар. Citigroup Inc. чака индустриална загуба от 16 милиона барела до началото на март, само че някои прогнози на търговците в този момент са за съвсем двойно повече барели.

Резултатът е скок в цената на суровината в други елементи на света. Търговците от Северно море трескаво наддаваха за товарите в района тази седмица, защото се търсят заместители на износа на първични материали от Съединени американски щати. Тъй като доставките в Европа нарастнаха, азиатските купувачи купуваха в Близкия изток с по-високи награди.

И макар че фючърсите върху " черното злато " са на най-високото си равнище от повече от година, занапред цените ще нарастват. Най-големият производител в страната е блокиран, изваждайки от пазара най-малко 3 милиона барела дневно. Търговците бързат да изпратят милиони барели през Атлантическия океан до Съединени американски щати, което е евентуална берекет за упадналата рафинираща промишленост в Европа.

„ Крайбрежието на Персийския залив е бензинова машина и изпраща артикули както в Съединени американски щати, по този начин и на интернационалните пазари “, споделя Кит Хейнс, анализатор в Energy Aspects. „ За къс интервал това може да помогне на европейските рафинерии “, счита той.

На фона на всичко това Саудитска Арабия и нейните съдружници в Организацията на страните експортьорки на нефт би трябвало да наблюдават деликатно прогнозата за времето в Тексас.

Групата занапред ще вземе решение за проектите си за производството от април, само че най-големият производител на ОПЕК изненада петролните пазари по-рано през годината, като понижи добива в допълнение с милиони барели дневно през февруари и март. И това се случва в миг, когато пазарът упорства за спомагателни доставки.

„ Пазарът се трансформира в диво животно, което ОПЕК + да управлява “, сподели Гари Рос, петролен съветник в Black Gold Investors LLC. „ Времето оказва необикновено въздействие върху търсенето и предлагането в международен мащаб “, разяснява той.

Предстои стопляне. В петък се чака температурите в Мидланд - столицата на шистовия рандеман, да доближат 45 градуса по Фаренхайт (7 градуса по Целзий). Температурата ще се увеличи до 56 по Фаренхайт в събота, което разрешава производството на недопечен петрол да се възвърне. В понеделник градусите в Мидланд паднаха до -2 по Фаренхайт, най-ниската температура от повече от 30 години, което е почти -20 градуса по Целзий.

Засега огромното незнайно остава - какъв брой дълго ще отнеме цялостното възобновяване на производството и останалата част от петролната инфраструктура в района.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР