Това, което виждаме напоследък, ми изглежда като политическа вакханалия. Президентът

...
Това, което виждаме напоследък, ми изглежда като политическа вакханалия. Президентът
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: В момента в държавата вървят три сценария

" Това, което виждаме в последно време, ми наподобява като политическа вакханалия. Президентът даде задоволително време за съвещания сред партиите. Забави връчването на мандатите, сякаш с цел да се случат договаряния за държавно управление. И в този интервал съгласно мен текат три сюжета. Първият е тази вакханалия и реплика на договаряния. Вторият - обърнете внимание на решенията, които взе Народното събрание в тези мътни води. Третият, и за нас най-съществен - блокира бюджета и парите на хората за зимата. " Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването " Тази неделя " по БТВ.
Тя разяснява в елементи трите сюжета, които се случват сега, и акцентира, че диалозите сред " Продължаваме промяната " и ГЕРБ са приключили трагикомично с обвинявания и правосъдни каузи. > За срещата ПП-ГЕРБ и взаимните обвинявания > " Първият - по този начин наречените договаряния сред ГЕРБ и Политическа партия. Някак всички изригнаха щастливо, че партиите си приказват. Да забележим какво си приказват, а не че си приказват. Срещат се, приказват си и защо?
Едните съдят другите за газ и корупция. Другите съдят вторите за корупция. Взаимни обвинявания. Борисов надмина себе си в стила си заран да споделя " Ще вършим с първи мандат държавно управление ", на обяд да споделя, че ще поддържа Политическа партия с втория, а вечерта да споделя експертно държавно управление с третия, на който ръководителите на комисии да са министри. Това е парадокс и загуба на скъпо политическо време ", уточни водачът на българските социалисти.
По думите й това безумство може да се канализира след връчването на мандат, когато стартират да текат седемте дни. " Вижте в същото време, в което сякаш президентът даде за договаряния, какво се случи в Народното събрание. Служебният кабинет прокара извънредно значими решения. Много противоречиви, които надали биха минали, в случай че има постоянен кабинет. Това са самолетите, капиталовия план за новите Ф-16, събирането на предложения за 10 " Грипен " -а, приемането ни в еврозоната от 2024-та и оръжията за Украйна. Без държавно управление, без болшинство - ей по този начин, бързо, тези решения бяха взети от по този начин наречената коалиция на войната - " Продължаваме промяната ", ГЕРБ, Демократична България, " Български напредък " и Движение за права и свободи ", сподели още Нинова. И добави, че в това време се замразява най-важното, а точно: бюджет, пари, топло през зимата, поддръжка за бизнеса и семействата са блокирани сега.> За хартиената бюлетина и различията > " Първите законопроекти, които внесохме, са обществените. Изненадани сме от нервността към хартиената бюлетина - изключително от сътрудниците от Политическа партия и Демократична България. Ще напомня нещо, което в този момент не се разяснява. Ние този законопроект го внесохме в предходния парламент, когато бяхме в коалиция, и те тогава нямаха нищо срещу. Обсъждали сме разновидностите на този законопроект и тогава Кирил Петков предложи да ограничим хартията - да се гласоподава от 60 години нагоре, тъй като възрастните хора били затруднени. Направиха противоконституционно предложение да сложим възрастова граница и тогава им споделих, че не би трябвало да нарушават Конституцията ", разяснява Корнелия Нинова променливата позиция на Политическа партия и Демократична България за въвеждането на опция да се гласоподава и с хартиена бюлетина.
Председателят на Българска социалистическа партия посочи, че социалистите са се борили за машинното гласоподаване, само че след това са видели резултата от това, по думите й, неверно решение. " Спадане на интензивността и непрекъснато недоволство от политическите сили, че поради ниската интензивност институциите са нелегитимни, както и подозрения за операции в машините. Ние не предлагаме да се отстранен машините. Предлагаме на българските жители независимост на избор. Ако сътрудниците от Политическа партия и Демократична България са проевропейски настроени и съвременни, би трябвало да поддържат свободата на избор. Ние не споделяме завършек на машините. Даваме независимост на всеки човек да избере по какъв начин да гласоподава. Машините не са панацея за всичко ", добави тя.> За бюджета и парите на страната > Относно бюджета за 2023 година водачът на Българска социалистическа партия съобщи: " Ако служебното държавно управление на президента Радев не внесе нов бюджет, сред първо и второ четене ще настояваме за промени в това, което са внесли. А те са внесли удължение на настоящия бюджет и за нас това е безусловно недопустимо. Служебният кабинет изпадна в тежко несъгласие. През август ни приготвиха три разновидността на бюджет - скептичен, оптимистичен, реален. Един месец по-късно споделят, че не е тяхна работа да вършат бюджет. Сега споделят, че не е тяхна работа да вършат политика по приходите и да подвигат минималната заплата, а министърът на труда и обществената политика в края на август разгласи, че внасят нарастване на минималната заплата от 710 на 770 лв.. Какво се случи за този месец?
Служебният кабинет споделя, че не е тяхна работа да вършат дълготрайна политика за приходите и за хората за 2023 година, само че им е работа да внесат за пазаруване на самолети за 2030-а. Ето тези спорни изявления или позиции будят неразбиране. Трябва да се внесе бюджет. Това, което прави държавното управление на Радев, е да замразят приходите при растящи цени. Няма да го допуснем. Ако не внесат нов бюджет, ще работим по това, което са внесли - с ремонти сред първо и второ четене ", безапелационна е Нинова за дейностите, които от Българска социалистическа партия ще подхващат, в случай че служебното държавно управление на Радев откаже да внесе план на бюджет за идната година.
Лидерът на социалистите разяснява и предишен случай, когато длъжностен кабинет е внесъл план за удължение на бюджета за 2021 година, само че след това, след промени, е излязъл друг план на решение. " Промените се показват в повишението на средствата за медиците и преизчисляването на пенсиите - сред това, което е внесло държавно управление, и това, което е излязло от Народното събрание ", сподели още тя.> За 850 лв. минимална работна заплата  > " Ние държим минималната заплата да стане 50 на 100 от междинната - 850 лв.. Предлагаме да има необлагаем най-малко на прага на беднотия от 504 лв.. Да приемем понятието " енергийна беднотия " и тези, които влизат в критериите, да получат енергийни помощи. Искаме да помогнем на младите - безвъзмездни учебници и медикаменти за деца, млади до 26 години да бъдат освободени от налог върху приходите. Връзката сред политиката и културата е да осигурим средства и условия на дейците на културата - да работят и да се развиват. Това за нас от Българска социалистическа партия значи 1% от Брутният вътрешен продукт да се заделя за просвета. Служебният кабинет внесе предлагането за самолетите и до края на годината би трябвало да платим 30 млн. лв.. Точно толкоз костват безплатните учебници за деца от 1 до 12 клас. Въпрос на цели дали в този момент, през зимата, би трябвало да увеличим приходите на хората, или би трябвало да плащаме самолети за след 10 години ", съобщи Нинова за целите и ограниченията, предлагани от Българската социалистическа партия. Тя уточни, че мястото за митинг на синдикатите би трябвало да е пред Министерския съвет и президентството, тъй като те отхвърлят да внесат бюджет.
" Неслучайно, знаейки какво ще стане, ние при започване на ноември поканихме всички партии на диалози за бюджет. Двата процеса договаряния - за държавно управление и за бюджет - би трябвало да се разделят. Ако не успеем да създадем държавно управление и служебното не желае да внесе бюджет, ние до юни ще оставим хората на мраз и апетит. Това е неуместно ", сподели в умозаключение Корнелия Нинова.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР