Това каза пред правосъдният министър Крум Зарков. Той допълва още:Много

...
Това каза пред правосъдният министър Крум Зарков. Той допълва още:Много
Коментари Харесай

Крум Зарков: Предполагам, че Иван Гешев е разбрал, че шумните му медийни изяви не му носят нищо добро

Това сподели пред правосъдният министър Крум Зарков. Той добавя още:

Много зависи от това по какъв начин ще бъдат избрани неговите пълномощия. Поради това ние подехме иниацитива да попитаме Конституционния съд какво може и какво не може да прави основният прокурор. Казано с други думи: Може ли основният прокурор да разпорежда инспекции на който, когато и за каквото реши?

 

Според мен и съгласно екипа в Министерството на правораздаването, основният прокурор в никакъв случай не е имал това пълномощие. Ако Конституционният съд даде пояснение и ограничи и тези пълномощия, това ще е стъпка напред. Втората стъпка напред ще бъде законопроектът (за съдията, който ще проверява основния прокурор), който моята предшественичка създаде (Надежда Йорданова), а в този момент чакаме и мнението на Венецианската комисия за него. В този план има нещо доста значимо, за което аз приказвам от доста време, което е по-важно от самия механизъм за следствие на основния прокурор. Дава се право за обжалване на прокурорските актове за отвод от формиране на досъдебно произвеждане. Същото се планува и за антикорупционната комисия.

 

Прокуратурата има голямо въздействие по линия на монопола върху решението дали някой ще бъде разследван или не. Всички тези стъпки ще допринесат за слагане на прокуратурата в рамките единствено на правосъдната власт, а не на политическата.

 

От гръмък основен прокурор не виждам някаква изгода. Честно казано, не ме интересува дали ще е спокоен или гръмък, значимото е прокуратурата да бъде ефикасна. Забележете отчетите на прокуратурата. Осъдителните присъди, когато е импортиран обвинителен акт в съда, варират сред 97 и 98%. Това е необикновен резултат. Но в това време имаме засилено възприятие за неправда в обществото.

 

Въпросът не е в тези каузи, които влизат в съда, а във всички тези, които в никакъв случай не стигат до него. И тук шумната акция, при която някой е задържан, не може да замести обстоятелството, че има едни хора, които по една или друга причина не стигат до съд. Това е въпросът. Аз знам, че за няколко седмици в Министерството на правораздаването не можем да отговорим на всички въпроси, само че в случай че най-малко успеем да сложим тези въпроси, това ще е огромна крачка напред.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР