. Това каза изпълнителния директор на Булгаргаз Николай Павлов по

...
. Това каза изпълнителния директор на Булгаргаз Николай Павлов по
Коментари Харесай

Поскъпването на газа ще е по-голямо от очакваното

. Това сподели изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов по време на днешното намерено съвещание в енергийния регулатор КЕВР, заяви БНР.

Причината е, че обсъжданата прогноза на " Булгаргаз " е правена преди 3 седмици, а единствено за последния месец цените на европейските тържища са се нараснали с 50% вследствие на по-голямото търсене на синьо гориво.

" Булгаргаз " предлага цената на природния газ от 1 октомври да бъде в размер на 80,28 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец септември одобрената от регулатора цена е 69,40 лева./MWh. От сдружението обаче твърдят, че цената на синьото гориво се чака да бъде с към 20% по-ниска спрямо усреднената цена на европейските газови тържища.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цената на природния газ в Европа сложи следващ връх, пре...

" Прогнозите на водещите организации, които следят пазара на природен газ, не плануват понижение на цените за зимния сезон като тези прогнози демонстрират опазване на равнищата през идващото тримесечие, даже и през първото тримесечие на 2022 година За последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50%. При всички положения, даже и при тези нараствания " Булгаргаз " ще предлага газа най-малко на 20% по-евтино спрямо тези цени ", изясни Павлов.

Още през вчерашния ден пред БНР специалисти позволиха, че цените на синьото гориво за другия месец може да доближат 90 лв., което значи покачване за октомври с над 25%.

" Цените в България са с към 20% по-ниски. Следим непрестанно изказвания, които могат да повлияят на цената на природния газ в международен мащаб. Изявлението, което направи съветският президент Путин преди два дни, че ще се усилят доставките на съветски природен газ за Европа, чакам да даде своето отражение в понижаване на цените и евентуално след месец ще забележим дали има такава смяна, когато обсъждаме ", изясни ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР