Това гласува регионалната комисияНС ще дава зелена светлина за превеждане

...
Това гласува регионалната комисияНС ще дава зелена светлина за превеждане
Коментари Харесай

Депутатите решават кои ремонти ще плащат

Това гласоподава районната комисия
Народно събрание ще дава зелена светлина за превеждане на дължимото към строителните компании, без значение от подписаните анекси, контракти и документи

Компаниите няма да анулират митинга

Депутатите от районната комисия ще имат последната дума за кои към този момент осъществени пътни поправки ще се заплаща и какви суми. Това гласоподаваха депутатите от същата комисия, като опит да решат казуса с блокираните средства към пътно-строителните компании за към този момент осъществени качествено и в период поправки по законни контракти.

Народните представителите ще внесат на следващия ден в парламентарната зала планът на Настимир Ананиев и депутати от Политическа партия “Продължаваме промяната”. В препоръчаното решение е вписано, че компаниите ще получат незабавно половината от дължимите им 1,2 милиарда лева за завършени действия. Както и всички средства по договорите за доставка и монтаж на пътни знаци, мантинели и слагане на маркировка.

От думите на депутатите стана ясно, че те се надяват с тези средства фирмите да довършат замразените незавършени поправки, които са на обща стойност други 1,1 милиарда лева Дали компаниите ще са съгласни без да са получили всичките им дължими средства, занапред ще стане ясно.

Към момента е несъмнено, че в сряда и четвъртък, преди празниците, най-малко за час дневно ще бъдат блокирани съществени пътни артерии в страната, както и трафикът пред Народното събрание в София. Протестите ни ще продължат, до момента в който получим всички дължими ни суми, безапелационни са от бранша, които към този момент над година чакат да им бъдат преведени направените средства.

От опозицията - депутатите на ГЕРБ и “Възраждане”, се оповестиха против признатия с болшинство текст, съгласно който районната комисия ще взема решение въз основата на отчет на основаната междуведомствената група каква част и за кои действия от неплатена дължима сума към компаниите да бъде преведена. Защо се постанова “проверка на проверката”, откакто осъществените от пътните компании действия са тествани на два пъти - посредством приемане на ремонта и сключване на документите от регионалните пътни ръководства, и посредством подписания анекс от служебното държавно управление, чудиха се опозиционните депутати. Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ даже попита за какво е необходим строителен министър, откакто депутатите ще дефинират заплащанията към компаниите. От опозицията се интересуваха и за какво това утвърждение от районната комисия ще е належащо само за изпълнените действия, само че не и за нови възлагания.

С решението се дава и опция на пътната организация да разпорежда нови поправки по изтичащите през април и юни контракти за настоящ ремонт и поддръжка. Това ще бъде допустимо до 30 септември 2022 година Според някогашния строителен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Николай Нанков новите процедури надали ще приключат в този период и евентуално ще се наложи след няколко месеца този текст да бъде прегласуван, с цел да се удължат още веднъж старите контракти. Той уточни и че прогнозните цени по новите договори са приблизително с 21 на 100 по-високи от актуалните.

Три претенции
Превозвачи дават 20 дни и блокират автомагистрали
Поскъпването на транспортите ще вдигне цените



Превозвачите излизат на митинг.

Транспортният отрасъл излиза на митинг на 27 април. Протестът ще бъде в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен и Смолян. Това оповестиха на взаимна конференция от Съюза на интернационалните превозвачи и още седем браншови организации. Искания им са в три посоки. От сектора оповестиха, че в случай че до 20 дни те не бъдат изпълнени, на 18 май ще излязат на народен митинг и ще затворят автомагистрали, ГКПП-та и автогари.

Исканията са свързани с цените на горивата, дотациите за автобусните транспорти и тол системата. Превозвачите желаят унищожаване за 6-месечен интервал на биокомпонента в горивата и понижение на акциза с 50%, което ще докара до понижение на цените на горивата с 43-48 ст. за литър.

От сектора желаят да бъдат обезпечени пари за погашение на законово полагащите се дотации за транспортите по градски автобусни линии и в слабонаселените планински и гранични региони. Превозвачите са и срещу повдигането на тол таксите и увеличението на пътищата, за които ще се заплащат. “Поскъпването на превоза води до повишение на цените на всички артикули и услуги. Цената на горивата въздейства върху цената на хляба, месото, плодовете и зеленчуците”, сподели ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР