Това е третата обществена поръчка за светофари, като общо сумата

...
Това е третата обществена поръчка за светофари, като общо сумата
Коментари Харесай

Струват ли си милионите за "умните" светофари в София?

Това е третата социална поръчка за светофари, като общо сумата става над 40 млн.лв С спомагателни съглашения са давани още десетки милиони към досегашния реализатор с дълга история в транспортните поръчки на общината Различни несъответствия водят до въпроса какви са подобренията и защо в действителност отиват средствата
София ще даде 13.8 млн. лева без Данък добавена стойност, с цел да обезпечава " техническата редовност и функционалност " на светофарите си. Това несъмнено е нужна и регулярна активност - а преди още толкоз беше предоставено самото създаване на " умните " светофари против. Сега интервалът, за който ще се похарчат средствата, е двойно по-кратък (две години вместо досегашните четири). А това, в композиция с чувството, че градът е задръстен с коли, а пешеходците - изнервени, и в следствие - бутоните за зелена светлина от време на време счупени, повдига въпроса защо тъкмо отиват тези пари.

По принцип най-важното в системата за ръководство на трафика би трябвало да бъде софтуерът, който подсигурява опцията за осъществяване на съгласуваност ( " зелена вълна " ) на кръстовища и приоритет на градския превоз по този начин, че пътуването в града да бъде бързо и комфортно. Софтуерът е част от въпросната интелигентна система, финализирана през 2017 година След това общината стартира да дава десетки милиони с нов контракт за поддръжката ѝ, както и за тази на самите светофарни уредби - стълбове, светлини, кабели, разнообразни детайли.

за 13.8 млн. лева без Данък добавена стойност влиза възможносттта да се изградят нови уредби на 15-20 кръстовища, само че още веднъж акцент е поддръжата. Включени са и още най-различни действия. По-интересното е, че има огромна възможност да бъде извоювана от компанията, която под една или друга форма се е грижила за светофарните уредби и до момента - " Иновативни трафик системи ". Свързани с нея компании имат дългогодишна история в транспортните поръчки на общината и Центъра за градска подвижност (през " умни спирки ", монтаж на пътни знаци и табели, антипаркинг колчета до ел. табла и др.). Общината обаче е безапелационна, че процедурата ще бъде транспарантна и са заложени по-добри условия. Кои ще са претендентите ще стане ясно в понеделник, на 28 ноември.
Реклама
Любопитно е още, че преди четири месеца. Което слага въпроса кой дава отговор за светофарите на София сега. Липсва обществен документ, който да демонстрира дали общината е удължила контракта с предходния реализатор, до момента в който избере нов. По принцип има право да изиска удължение за половин година, което би трябвало да коства 812 хиляди лева След два месеца обаче и тази " опция " ще изтече.
В други огромни градове като Пловдив, Варна и Бургас общината или общинско сдружение се грижи за поддръжката на светофарни уредби, като се поръчват единствено частите. Работи ли?
Доколко се е трансформирал трафикът в София през годините може да се види от данните за приблизително време на пътешестване в града, взети от уеб страницата numbeo (виж графиката). Те са много общи, тъй като да вземем за пример не мерят резултата от зелената вълна на избран бул.. Въпреки това общината се базира на тях, както и на данните от уеб страницата TomTom, с цел да преценя резултата от системата.
Реклама
И тъй като понятието " умни светофари " към момента е по-скоро сред неуместното и нереалното в разбиранията на софиянци, " по учебник " интелигентните светофари би трябвало да наблюдават данните от детекторите в действително време (брой коли и време на преседяване върху датчика) и да удължават зеления сигнал за по-натоварените посоки. Или да го понижават за останалите посоки, когато по дадена улица не се задават коли.

Според депутата от " Демократична България " Иво Мирчев системата за ръководство на трафика в София не работи добре, като това е резултат от неналичието на обединен метод. " Преди повече от 10 година бе оповестено, че в София ще има автоматизирани " умни светофари ". Това е осъществено единствено на няколко кръстовища и е пресилено да се каже, че те изключително автоматизират трафика, а повода е в настройката на системата ", разяснява Мирчев. Той е и шеф на Pro Smart System - компания в областта на " умните решения ", работеща по задгранични планове. Мирчев разяснява, че съществуването на " интелигентен светофар " допуска висока степен на автоматизация в ръководството на трафика, а това в София не е налично. " През 2021 година, няма смяна при равнищата на запушване в София ", TomTom, като базата за съпоставяне е 2020 година
Светофарът на бул. Константин Величков, където неотдавна бяха направени промени - забрани се левият завой към " Стамболийски " Фотограф: Цветелина Белутова
Дали тези данни са задоволителни, с цел да се реши до какви изгоди води системата, е различен въпрос. Например американската компания Rhythm Engineering, която е построила над 3 хиляди " умни светлинно контролирани кръстовища " в Съединени американски щати, споделя, че се вършат специфични изследвания (before and after case studies), с цел да мери оптимизациите. По този метод се дава доста ясна и справедлива оценка на направените промени за съответен булевард/участък и така нататък Изглежда, че София прави някакъв опит за това в този момент - в новата поръчка е включено броене на транспортните потоци, правене на транспортен разбор и транспортен модел за тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР