Това е терапевтичен подход, който използва музика, за да достигне“

...
Това е терапевтичен подход, който използва музика, за да достигне“
Коментари Харесай

Музикална терапия: всички предимства на този терапевтичен подход

Това е лечебен метод, който употребява музика, с цел да „ доближи “ до пациента и да го накара на собствен ред да изрази себе си, да се отвори и затова да бъде дейна част от лечението. В този случай магическата мощ на музиката е ориентирана за възстановяване на прочувственото здраве на пациентите, без значение от възрастта им, и лекуването на необятен набор от увреждания и болести.

Какво съставлява музикотерапията

От антични времена са се употребявали удобните резултати на звуците и музиката, изключително върху настроението и при нервните положения. В Китай и Индия даже са считали, че нотите имат способността да водят до излекуване.

Днес обичайна медицина, макар че не признава музикалната терапия за дейно лекарство, предлага нейното приложение при някои патологични обстановки, за облекчение на болката при терминално заболели пациенти, за стимулиране на хора с увреждания и такива, наранени от съществени контузии, за лекуване на тревога, меланхолия и бодърствуване, както и по време на бременност за поощряване на физическото и психическото развиване на плода, също по този начин в случаи на неприятно храносмилане и хипертония.

Как се демонстрира благотворното въздействие на музиката

То се демонстрира както при пасивно приложение, под формата на слушане, по този начин и в дейна форма, при пеене или свирене на инструмент.

Многобройни научни проучвания са потвърдили, че музиката въздейства на мозъка и затова на невронните действия, които се подтикват и създават бетаендорфини, хормоните на положителното въодушевление, имащи и аналгетичен потенциал.

Правилният метод към музикалната терапия би трябвало да бъде управителен от терапевт, разпознал вида пациент и се ориентира към слушане на характерни поредици от музикални творби, които са в унисон с душевното положение на пациента и подтикват неговите реакции. В други случаи се избира пеене или потребление на музикален инструмент, като пациентът се включва в интерпретацията на песните.

Наскоро извършени изследвания демонстрират, че нотите и звукът влияят на органично равнище с въздействие върху кръвното налягане, кръвообращението, ритъма на дишане и даже чревната проходимост. От мозъчна позиция музиката би развила концентрацията и по-специално уменията за пресмятане, а в дълготраен проект и анатомията на мозъка.

Как влияе при съществени неврологични болести

Особено забавно в това отношение е написаното от починалия Оливър Сакс, неврологът-писател, който стана прочут в целия свят с музикофилията си. Една от последните му книги изследва комплицираната връзка сред музиката и мозъка.

Сакс е анализирал изгодите, които музикалната терапия може да донесе на пациенти, страдащи от съществени и необратими неврологични болести, като Паркинсон и Алцхаймер.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР