Това е първото да момента законодателно предложение за цялостно решение

...
Това е първото да момента законодателно предложение за цялостно решение
Коментари Харесай

Ще има ли смяна на трудовите книжки с електронни

Това е първото да момента законодателно предложение за изцяло решение на казуса, който страната неглижира от години
Идеята е хартиените трудови и служебни книжки да отпаднат дефинитивно от 1 септември 2026 година Бизнесът незабавно разгласи, че поддържа самодейността.
Всеки ще има достъп до електронното си трудово досие, информации ще може да прави и актуалният му шеф

За замяна на хартиените трудови книжки с електронни трудови досиета се приказва от дълго време, бизнесът упорства за това от най-малко петнайсетина години. Но и досега управляващите не са създали нищо по тематиката, макар че страната публично пое курс към електронно ръководство и замяна на хартиените документи с цифрови. Тъкмо противоположното - през 2019 година план за цялостна замяна на досегашните сини трудови книжки с нови - червени и с по-голям формат за по-удобно записване в тях. Проектът бе зарязан след унищожителните рецензии, само че до момента нищо съществено не бе подхванато в подмяна.
Реклама
В средата на предходната седмица националният представител от " Демократична България " Божидар Божанов, дружно с група депутати от Демократична България, предложи, който планува радикална замяна на сегашните хартиени трудови и служебни книжки с електронна трудово досие (електронен трудов запис). Това е първото да момента законодателно предложение за изцяло решение на казуса, който страната неглижира от години.

Бизнесът незабавно разгласи, че поддържа самодейността, което е предстоящо. Зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева разгласи в неделя пред БНР, че от дълго време упорстват за унищожаване на редица документи, особено в трудово-правните връзки, в които има излишно доста хартия и доста подписи.
Национален указател към Агенцията по заетостта
Проектът, импортиран от Божанов, планува основаването на единни електронни трудови записи на всички служащи и чиновници в страната, които ще се съхраняват в централизиран народен указател на заетостта към Агенцията по заетостта (АЗ). Този електронен трудов запис ще е формалният източник на данни и условия за трудовата активност на работника/служителя и ще се употребява да засвидетелствуване на тези данни. По същия метод там ще се събират данните от служебните книжки на държавните чиновници.

Всеки служащ ще има достъп до електронното си трудово досие, както и родителите и настойниците на служащи под 18 години ще могат да наблюдават записите там. Работодателите също ще имат достъп до досието на наетите от тях служащи и чиновници, където са вписани данните, въведени от предишни работодатели. Те обаче няма да имат достъп до размера на заплатите и компенсациите, които служащият е получавал при предходни работодатели, като се изключи главните компенсации при овакантяване - за неспазено предупреждение, неползван отпуск и при овакантяване по болест. Това, съгласно претекстовете на плана е спомагателна гаранция за отбрана на чиновниците.
Реклама Как ще работи
Регистърът ще се поддържа автоматизирано, като Националната организация по приходите подава в действително време към АЗ уведомленията за подписване, изменение или преустановяване на трудови контракти, които работодателите са длъжни да изпращат в тридневен, надлежно в седемдневен период. В този смисъл планът не вкарва нови условия за оповестяване на правни отношения, само че дава опция работодателите да вършат такова оповестяване и непосредствено към регистъра в Агенцията по заетостта. Двата режима ще съществуват редом заради нужда част от данните да са налични и на двете места, а в дълготраен проект регистърът на заетостта ще се трансформира в единна входна точка за оповестяване на правни отношения, се споделя в претекстовете.

Идеята е хартиените трудови и служебни книжки да отпаднат дефинитивно от 1 септември 2026 година, като до тогава регистърът по заетостта би трябвало да бъде построен под управлението на изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта, взаимно с министъра на електронното ръководство. Първоначално данните в него ще се попълнят на база на регистрите и базите данни в Национален осигурителен институт, което би трябвало да стане в период до 1 септември 2024 година Междувременно работодателите, надлежно органите по назначение, би трябвало да сканират и изпратят на АЗ електронни копия на всички трудови книжки, надлежно служебни книжки на служащите и чиновниците, които не са въведени в регистъра, в това число и при смяна на данните по правно отношение или при овакантяване на работа. Тези данни се вкарват в регистъра от АЗ в структуриран тип.

На процедура планът дава един период от 2 години от влизането в действие на измененията до 1 септември 2026 година, когато новият указател би трябвало да проработи. Това е задоволително дълъг период за работодателите, с цел да се минимизира административната тежест върху тях, обвързвана с изпращането на тези данни, се споделя в претекстовете към плана.

Като цяло изгодите от плана са за всички - и за бизнеса, за служащите, и за администрацията. След въвеждане на регистъра ще се понижи административната тежест за работодателите. Наличието на указател, подъдржан от АЗ, ще подсигурява правилното отразяване на трудовия/служебния и застрахователен стаж, икономисва усложненията при загуба на трудовата брошура и доказване на трудов стаж, дава спомагателна отбрана на служащите и чиновниците. При пенсиониране на разположение, за което в регистъра няма вписани данни от шеф, данните ще се вписват от Национален осигурителен институт. Наличието на централизирани данни за трудов стаж ще разреши по-адекватно осъществяване на политики по заетостта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР