Това е първата за България процедура от Плана за възстановяване

...
Това е първата за България процедура от Плана за възстановяване
Коментари Харесай

1000 фирми взимат безвъзмездно 260 млн. лв. от хазната

Това е първата за България процедура от Плана за възобновяване и резистентност Кандидатстването за парите е почнало на 22 юли
До 1000 микро-, дребни и междинни предприятия в страната ще получат безплатна финансова помощ за рационализация на производството, закупуване на нов програмен продукт и създаване на нови поточни линии и артикули. Средствата са по първата за България процедура от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) – „ Технологична рационализация “ с общ бюджет в размер на 260 млн. лева, оповестяват от Министерството на нововъведенията и растежа.

Кандидатстването по нея стартира на 22 юли 2022 година и ще продължи до 21 септември 2022 година в това число. Документите се подават напълно онлайн през системата ИСУН 2020 на адрес:.

Компаниите могат да заявят минимална поддръжка по програмата в размер на 35 000 лева Максималната е диференцирана по отношение на размера и потребностите на предприятията. Ако са микро, могат да изискат най-вече 180 000 лева Таванът за дребните е 350 000 лева, а за междинните – 700 000 лева С парите могат да се купуват да вземем за пример машини с автоматизирано ръководство, роботи или системи за цифров надзор на процесите. Съфинансирането е до 50%.

Процедурата е ориентирана към компании в четири от икономическите браншове на страната – C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, ръководство на боклуци и възстановяване), J (Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения) и M ( Професионални действия и научни изследвания). Това са най-вече индустриални компании – за медикаменти, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиа, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна активност. Задължително изискване е те да са регистрирани не по-късно от 31 декември 2019 година Трябва и да са осъществили годишни чисти доходи от продажби за последните три години в размер на над 210 000 лева за микро, над 750 000 лева за дребните и над 3 млн. лева за междинните предприятия.

Очаква се оценяването на плановите им оферти да стартира незабавно след края на кандидатстването по процедурата. Списъкът с позволените компании ще бъде оповестен до края на годината. Представителите на компаниите могат да намерят цялостния пакет на уеб страницата на Министерството на нововъведенията и растежа -.

За тяхно облекчение беше основано видео с детайлни инструкции за попълване на формулярите. То е налично на:.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР