Това е първата изцяло нова категория продукти на Apple след

...
Това е първата изцяло нова категория продукти на Apple след
Коментари Харесай

Новите очила на Apple - техническо чудо с 23 милиона пиксела

Това е първата напълно нова категория артикули на Apple след представянето през 2014 година на смарт часовниците Apple Watch. Шефът на американския тръст Тим Кук сподели на обществеността първите очила за смесена действителност Vision Pro. С тях Appleе решен да наложи на пазара напълно нова компютърна платформа, показва по тематиката АРД.

Очила за 3500 $

На външен тип Vision Pro наподобява на футуристични очила за ски, които производителят назовава „ портативен тримерен компютър ". Устройството може да проектира върху екраните си цифрови обекти от заобикалящата ни среда и да ги наслагва върху нея. Тя (околната среда) се снима от камерите на корпуса и се възпроизвежда върху екраните пред очите ни - принцип, който употребяват също и конкурентните компании на Apple. Разпределени върху двата екрана, очилата имат 23 милиона пиксела, което е повече от резолюцията на 4K тв приемниците.

Цената на Vision Pro се чака да бъде към 3500 щатски $, което е доста повече, в сравнение с някои съперници устройства. Така да вземем за пример досегашният водач на пазара – концернът Мета на Facebook – показа предходната седмица най-новите си очила за виртуална действителност Meta Quest 3, които костват 570 $.

Необходим е кабел

Очилата на Apple се ръководят с жестове с ръка, с гласови команди или придвижвания на очите. Трябва да бъдат свързани обаче с кабел, защото Apple е премахнала батерията, с цел да направи очилата по-леки. Vision Pro се отключва посредством различаване на очите.

Шефът на Apple Тим Кук показва новото устройство на компаниятаСнимка: Loren Elliott /REUTERS

И една необикновена функционалност предлага новото устройство - екран в предната му част демонстрира очите на потребителя, когато наоколо има други хора. Тогава Vision Pro наподобява транспарантен.

Съмнения по отношение на пазарния триумф на продукта

Критиците акцентират, че Apple Group евентуално не е избрала подобаващ миг за стартирането на новото устройство – когато всичко се върти изкуствения разсъдък.

Освен това бизнесът с очила за виртуална действителност към този момент е несравнимо по-малък от пазара на смарт телефони. Очаква се през 2023 година да бъдат продадени едвам 10 милиона шлемове за виртуална или добавена действителност. За съпоставяне: през предходната година в света са продадени над 1,2 милиарда смарт телефона.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР