Това е жест, който отваря вратите за диалог и културен

...
Това е жест, който отваря вратите за диалог и културен
Коментари Харесай

Ще има ли кабинет Габровски?

Това е жест, който отваря вратите за разговор и културен метод за обмяна на хрумвания, обърна се претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски към Движение за права и свободи при започване на срещата им в Народното събрание. Габровски организира диалози с парламентарно показаните политически сили в търсене на поддръжка за държавно управление. 

Сутринта писмен отвод за среща изпратиха от " Продължаваме Промяната ", " Възраждане " също не се отзоваха през днешния ден на поканата. Вчера проф. Габровски се срещна с представители на " Демократична България " и " Българска социалистическа партия за България ", които обявиха, че няма да дадат поддръжката си за кабинет с първия мандат. Готовност за диалози заявява единствено Стефан Янев от " Български напредък ".

Задачата, с която съм претрупан за сформиране на кабинет, е много тежка в тази обстановка, уточни Габровски. Желанието ми е, като представител на гражданското общество, да се опитам да оказа помощ за един малко по-нормален звук в политическото говорене, във времена, когато за България се вземат значими решения, изясни номинираният за министър-председател.



Професорът сподели, че желанието му е да построи екип от експерти, които могат да преведат страната ни през тези тежки месеци, да бъде избегнат цикъл от предварителни парламентарни избори. 

Известният неврохирург откри редица сходства с целите на Движение за права и свободи. Габровски повтори към този момент декларираните си първостепенни задания - приемане на законите по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), правосъдна промяна, Шенген, еврозоната.
 
Липсата на дейности по европрограмите за двете години, откогато са стартирали, решението за Шенген за мен, като жител, са обидни, уточни Николай Габровски. Не е допустимо ние дотам да не можем да погледнем в една посока, да преодолеем разликите си в името на тези, явно, общи цели, с цел да продължим напред, счита претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС. Според него въпросът е по какъв начин да продължим отсега нататък - това, по думите му, минава през работещо държавно управление, по тази причина и ще предложи специалисти за министри, обединени към съществени цели.



Ако продължаваме да се въртим от предварителни в предварителни избори няма по какъв начин да се задействат нито процедурите по ПВУ, нито да се отворят тези стратегии, ще продължаваме да бъдем в ролята на " вода гази, жаден върви ", акцентира Николай Габровски. Затова, съгласно него, е наложително тонът да бъде нормализиран, с цел да бъде преодолян този стадий. 

Ще има един лист от аксиоми, към които ще можем да приказваме, даде обещание той. Но е уверен, че всичко е въпрос на доверие, а такова не може да има, когато има борба. Трябва да понижим малко остротата на опълчването и най-малко по общите за България точки да намерим метод да имаме доверие в себе си, счита Габровски. Именно неналичието на доверие съгласно него, е повода да не бъдем признати в Шенген. Не може да се има доверие на един сътрудник, който не може да си оправи личната къща, изясни той.

" Бихме желали да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази сериозна за страната обстановка. Бегъл взор върху вашата биография приказва, че нямате потребност от партийно-политическите противоборства, които се постановиха в нашата страна. На политическия терен би трябвало да се търси нормалността.

За нас това не е непозната тематика. Нормалността за нас минава през разговора. За да има кабинет, за Движение за права и свободи нормалността е аксиома, само че с изключение на аксиомите, оттова нататък би трябвало да търсим и формулите. Затова за нас е доста значим детайл и програмата - цели, цели, в това число и професионалния състав на кабинета ", съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.



Габровски отговори, че за момента не може да оповести персоналния състав на проектокабинета, само че той ще е формиран от специалисти, отдалечени от политическите партии. Очерта и целите си - законите по Плана за възобновяване и резистентност, Шенген, еврозоната, битката с корупцията.

Кандидат-премиерът на ГЕРБ още веднъж акцентира готовността си да търси конституционно болшинство в 48-ото Народно заседание за реализиране на правосъдната промяна.

От Движение за права и свободи дефинираха тематиката като " политическа дъвка " и показаха подозрение, че партиите, които я сочат като приоритет, желаят в действителност да създадат нещо по въпроса.

" Промените в Конституцията и пълномощията на основния прокурор доста хора го употребяват за политическа дъвка, само че малко са хората, които вършат нещо или са създали. От Движение за права и свободи, чувайки доста политици, които употребяват понятието " промяна в правосъдната система ", с цел да се опитат Народното събрание да кадрува в правосъдната система, направихме своята част - разписахме план за промени в Конституцията и черно на бяло го предоставихме на всяка ПГ в 47-ото Народно събрание.

И тези, които употребяват тематиката като политическа дъвка, по-късно видяхме техните дейности - тъкмо нула, нищо! А ние отворихме опция за разговор. Явно за някои от политическите партии е по-важно партийно-политическото експлоатиране на някои тематики, а не тяхното решение. Така че по тази тематика имаме идентични визии, въпросът е пътят да се извърви. Дали някой има предпочитание да извърви пътя, това е друга тематика ", уточни Карадайъ.



По тематиката за Шенген той прикани да се проучват пропуските на страната през последните години. Според него са липсвали диалози, разговор и единни дейности на българските политици, институции и дипломация.

" С честите избори, промяната на държавни управления и отводите за разговор и диалози по значимите за страната тематики, стигаме до такива обстановки, в които мъчно можем да си отговорим на някои въпроси. За проекта за възобновяване - има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета в Брюксел и не се знае дали ще ги вземем. За да има тройка от тотото, би трябвало да пуснем фиш, а ние не сме си разписали фиша ", сподели Карадайъ. Той прикани за старания в посока на това евросредствата да стигнат до българските жители. Габровски посочи, че тезите на Движение за права и свободи демонстрират, че по множеството неща мислят в една посока, само че в случай че няма работещо държавно управление, няма по какъв начин да бъдат изпълнени.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР