Това е илюстрация на орбиталния апарат към програмата “ЕкзоМарс, който

...
Това е илюстрация на орбиталния апарат към програмата “ЕкзоМарс, който
Коментари Харесай

Европа и Русия се споразумяха за съвместно изследване на Марс по проекта “ЕкзоМарс”! Четете още: Индийска мисия до Марс!

 ExoMars

Това е илюстрация на орбиталния уред към програмата “ЕкзоМарс ”, който би трябвало да бъде изстрелян през 2016 година. Към него може да бъде прикачен демонстрационен спускаем уред на Европейската галактическа организация. Photo credit: ESA

Напомням на читателите, че в началото желанието беше Съединени американски щати и Европейската галактическа организация да изследват Марс дружно. Съгласно дефинираните проекти сред НАСА и ЕКА през 2009 година от американска страна трябваше да бъдат обезпечени две ракети “Атлас 5 ”, които да изстрелят две галактически задачи – една орбитална през 2016 година с опция за демонстрационен спускаем уред, и един марсоход през 2018 година.

Но през последната година и половина се случиха две сериозни събития, които обрисуваха актуалното съглашение сред Русия и Европа. Първото е, че заради плана “Джеймс Уеб ” за галактически телескоп, който се оказа извънредно безценен и стартира да изяжда от средствата на други галактически задачи, както и заради нежелането на американския Конгрес да задели повече средства за НАСА, американската галактическа организация няма да е в положение да извърши уговорките си по плана “ЕкзоМарс ” и да обезпечи ракети за изстрелването.

Второто сериозно събитие беше неуспехът на съветската задача “Фобос-Грунт ” до сателит на Марс, която след изстрелването си през 2011 година остана в околоземна орбита без да е в положение да се насочи на път към Червената планета. Този неуспех остави Русия пред една огромна въпросителна по отношение на това какво ще прави оттук нататък с безпилотната си галактическа стратегия. Днес към този момент е съвсем отвън всякакво подозрение, че Русия, която до този миг няма нито една изцяло сполучлива задача до Марс, ще има още веднъж късмет да се оправдава и да се върне в междупланетните проучвания, като бъде привлечена като пълновръстен член на плана “ЕкзоМарс ”.

Ако всичко мине по проект, през 2016 година съветска ракета “Протон ” (а не американска “Атлас ”) ще изстреля орбитален уред от програмата “ЕкзоМарс ”.  Възможно е обаче и нещо друго – Русия да сплоти плана “ЕкзоМарс ” с съветския план “Марс-Нет ”, за който в началото през 2016 година се считаше да има изстрелване на ракета “Союз 2-1б ” от Байконур с голям брой спускаеми апарати към повърхността на Марс. Ако Русия и ЕКА в допълнение се спогодят, може да се стигне през 2016 година “Протон ” да изстреля по едно и също време “ЕкзоМарс ” дружно с съветските спускаеми апарати от “Марс-Нет ”, или най-малко част от хардуера на “Марс-Нет ” да влезе в европейския демонстрационен спускаем уред ”.

Съединени американски щати също оповестиха, че не се отхвърлят напълно от Марс. През 2013 година ще има още едно изстрелване на орбитален уред MAVEN. През 2018 година НАСА може да организира изстрелване на друга галактическа задача към Марс, само че заради финансовите ограничавания тя ще е относително скромна.

И сега… малко за индийските проекти към Марс. Индия към този момент има една сполучлива задача до Луната през 2008 година, когато ракетата PSLV-XL изстреля сполучливо автоматизираната лунна станция “Чандраян-1 ”. Тя имаше и български инструмент на борда – RADOM-7. “Чандраян-1 ” беше незабравим триумф, като един от инструментите за пръв път откри съществуването на водни молекули на лунната повърхнина!!!

Към края на месец март тази година стана ясно, че идната стъпка на Индия в усвояването на междупланетното пространство е задача до Марс!!! Както загатва уеб сайтът Aviation Week, държавното управление е заделило 1.25 милиарда рупий (равно на $25 милиона) за изстрелването на орбитален уред към Марс допустимо най-рано, в случай че може още през ноември 2013 година. Ако Индия не се оправи в период, изстрелването може да бъде извършено през 2016 и 2018 година. Ракетата ще бъде още веднъж PSLV. Космическата задача на Индия до Марс ще бъде скромна, с 25 кг общо тегло на научните принадлежности. Но без значение от скромността, това ще бъде първият опит на Индия да изследва Червената планета – и той би трябвало да бъде насърчен.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР