Това е една от най-вкусните български храни, сочена и за

...
Това е една от най-вкусните български храни, сочена и за
Коментари Харесай

Лютеница. 6 рецепти за незабравим вкус

Това е една от най-вкусните български храни, посочена и за витаминозна и бомба 
Всяко домакинство пази най-малко една рецепта за лютеница, излъчена от генерации. Фина или едросмляна, сладка или люта, тя е чудесна храна за зимата, когато витамините са недостиг. Приготвянето й е дълъг и комплициран " обред ", който може да отнеме повече от ден. Няма по-голямо наслаждение обаче по-късно да намажеш филия с гореща лютеница, преди малко свалена от огъня.

 
Мързелива на фурна
Необходими артикули: домати - 3 кг, чушки - 2 кг, червени моркови - 600 г, патладжани - 1 кг, лук - 2 - 3 глави кромид, чесън - 3 - 4 скилидки 

Начин на подготвяне: Патладжанът се обелва, нарязва се на части, осолява се и се оставя да престои, с цел да се отстрани горчивината. Чушките се почистват от семките и също се нарязват на части. Доматите и морковите също се нарязват на огромни части. Всички зеленчуци се объркват и изсипват в огромна тава.Поливат се олиото, оцетът, посипват се със солта и захарта. Пекат се три часа в умерена фурна, като понякога се разбъркват. В края на печенето се до-бавя червен пушен пипер. След като са изпечени зеленчуците, оставяме да изстинат за към 10 мин. и овкусяваме с черния пипер и нарязания магданоз. Пасираме с пасатор толкоз, колкото желаем да е едро или дребно смляна. След това пълним лютеницата в буркани и се стерилизира 10 минути.

 
Със зелени домати
Необходими артикули: 2 кг зелени домати, 2 кг червени печени чушки, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 5 с.л. оцет, 3 с.л. сол, черен пипер, чесън, 1 връзка магданоз

Начин на подготвяне: Измитите зелени домати се нарязват на дребно. Прибавя се олиото, захарта, оцета, солта и се слага на котлона да заври. Ври към 15-20 минути, прибавят се нарязаните на дребно печени чушки, ври още 15-20 минути. Добавя се черния пипер, чесъна и магданоза нарязан на ситно, след което се разсипва в бурканчета, стерилизират се 10 минути.

 
С мед
Необходими артикули: червени чушки - 3.5 кг, доматено пюре - 400 г, чесън - 1 глава, мед - 80 г, олио - 180 мл,, сол - 20 г

Начин на подготвяне: Измийте и почистете чушки от семките и дръжките. След това ги изпечете и когато са подготвени, ги обелете. Опечените чушки се смилат тънко в машинка за месо.  Към тях се прибавя нарязаният на ситно чесън, доматеното пюре, меда и солта. Преди да добавите олиоо, го загрейте леко и го сипвайте на тънка бликам към останалите артикули, като бъркате непрестанно.  Накрая разпределете сместа в обособени бурканчета, затворете ги добре с капачки и оставете лютеницата са ври за към 15-20 минути.

 

 
С печени чушки и чесън
Необходими артикули: чушки - 5 кг, домати - 3 кг, моркови - 1 кг, чесън - 1 глава, счукан или пресован, черен пипер - 1 пакетче млян, сол - на усет, захар - към 100 - 200 г (на вкус), олио - 3 ч.ч., магданоз - 1 връзка, раздробен

Начин на подготвяне: Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете от семето и дръжките. Смелете ги в мелачка - би трябвало да станат по-едрички.  Доматите настържете на ренде и ги оставете леко да се отцедят за малко от течността, с цел да остане единствено по-месестата част. Сварете морковите и ги пасирайте.  Смесете доматеното пюре, морковите и чушките в огромна тенджера и прибавете чесъна, мления черен пипер, сол на усет, захар и олиото.  Сложете лютеницата да ври на котлона, като бъркате непрестанно с дървена лъжица. Бъркайте постепенно в една посока. По предпочитание може да добавите няколко люти чушки, в случай че желаете да ви е по-пикантно.  Щом стартира да ври мощно, бъркайте по-енергично, с цел да не пръска на всички места. Варете лютеницата с печени чушки и моркови до момента в който се сгъсти и лъжицата стартира да оставя пътека до дъното.  Свалете готовата лютеница и разбъркайте накълцания магданоз. Разсипете в затоплени бурканчета, затворете ги и ги стерилизирайте за десетина минути.

 
Със сурови зеленчуци
Необходими артикули: домати - 3 кг, червени чушки - 2 кг, патладжани - 1 кг, моркови - 500 г, чесън - 2 скилидки, захар - 1 ч.ч., олио - 1 ч.ч., сол - 3 с.л., оцет - 1 с.л.

Начин на подготвяне: Доматите, чушките, морковите и патладжаните се нарязват вечерта, преди да приготвите лютеницата, като нарязаните патладжани би трябвало да се слагат за 15 минути в подсолена вода, преди да започнете с приготвянето.  Нарязаните зеленчуци поставете в дълбока тенджера и прибавете олиото, чесъна, захарта, солта и оцета. Оставете сместа да заври, до момента в който течността не се изпари.  След това благодарение на пасатор направете сместа хомогенна, а най-после затворете в бурканчета. По предпочитание може да стерилизирате.
 

 
Едросмляна домашна
Необходими артикули: домати - 15 кг зрели и месести, червени чушки - 6 - 7 кг червени месести пиперки, моркови - 1 кг, или по - малко, олио - към 600 - 700 г, захар - 1 ч.ч. или повече, в случай че желаете да е по - сладка, сол - 3 с.л. или на усет, магданоз - 1 връзка, раздробен, по избор

Начин на подготвяне: Чушките опечете, обелете и почистете от семките и дръжките. Смелете ги през мелачката, а морковите настържете. Доматите авансово почистете и направете на пюре, като също ги смелите през машината, която отделя люспите.

Сложете доматеното пюре да заври в необятен съд и прибавете чушките и морковите, дружно с олиото. Може да сложите и всичко на един път.  Щом лютеницата заври се бърка непрестанно, с цел да не загори. Прибавят се захар и сол на усет. Накрая, щом е подготвена се разбърква с магданоза, когато е свалена от котлона.

Домашната едросмляна лютеница се разсипва в буркани, затварят се и се стерилизират за към 30 минути.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР