Това е единственият изцяло гранитен, ръчно резбован хиндуистки храм на

...
Това е единственият изцяло гранитен, ръчно резбован хиндуистки храм на
Коментари Харесай

На остров Хавай, единственият изцяло гранитен, ръчно резбован хиндуистки храм на Запад

Това е единственият напълно гранитен, ръчно резбован хиндуистки храм на Запад, издигнат без електрически принадлежности или електричество, и е сврян на един от по-малките острови в Хавай, заобиколен от буйни градини и гори.

На остров Кауай наличието на храма Ирайван – постройка от бял гранит с куполи със златни листа, моделирани след хилядолетни храмове в Южна Индия – е ненадейно и зашеметяващо. По-малко от 1 % от 1,4 милиона поданици на Хавай са индуисти, а на Кауай броят на индусите може даже да не надвишава 50 съгласно някои оценки.

Но това не е попречило на двете дузини монаси, живеещи в кампуса на Кауай Адхинам, да бъдат положителни съседи и настойници на своята религия, привличайки поклонници и търсачи от цялостен ​​свят. В този напълно мъжки комплекс от храм-манастир монасите учат и практикуват шиваизма, съществена традиция в индуизма, която счита господ Шива за висшо създание.

Един от монасите на ордена, който е прекарал десетилетия в надзора на строителството на храма и се грижи за неговите градини, е Парамачаря Садасиванатха Паланисвами, който пристигна в общността на Кауаи в Капаа през 1968 година със своя преподавател и създател на центъра, починалият Сатгуру Сивая Субрамуниясвами.

Той споделя, че храмът Ираиван е въодушевен от мистичното привидение на създателя на господ Шива, седнал на огромен камък на това място. Изграждането му стартира през 1990 година и продължи след гибелта на създателя през 2001 година Думата „ Iraivan “ значи „ този, който е уважаван “ на тамилски, език, който се приказва на към 13 000 км (8 000) благи в щата Тамил Наду в Южна Индия.

Монасите сътвориха цяло село в Индия за занаятчиите, които ръчно построиха храма през последните 33 години, сподели Паланисвами.

„ Нашият гуру вярваше, че електричеството носи магнитно поле и психическо влияние “, сподели той. „ Това е като когато токът спре по време на стихия, нещо друго се случва, когато няма електричество. Има известна тишина, успокоение. “

Осветен единствено от маслени лампи, Ираиван няма вентилатори или климатик. Архитектурният му жанр е въодушевен от династията Чола, която ръководи елементи от Индия и Шри Ланка за към 1500 години, започвайки през 300 година пр.н.е.

Главното провидение е 318 кг (700 паунда) кварцов кристал шивалингам, нереално изображение на Шива. В кампуса се обитава и храм Кадавул, отдаден на Шива във формата на галактическа танцьорка или Натараджа.

Свещеникът Правинкумар Васудева дойде през март, когато храмът – групировка от 3600 камъка, стълбове и греди, направени с почти 3,2 милиона паунда гранит – беше осветлен. Той към момента е изумен, че стои на този дребен остров.

„ В Индия е допустимо да построите нещо сходно, само че това не е направено “, сподели той. „ Тук е съвсем невероятно, само че е направено. “

Монасите споделят, че орденът стартира през 1948 година с създателя Субрамуниясвами, някогашен балетист от Сан Франциско, който потърсил нравствен преподавател. В северната част на Шри Ланка Гуру Йогасвами го посвети в шиваизма и го инструктира да построи „ мост сред Изтока и Запада “, сподели Паланисвами, монахът, който се грижи за градината.

Базиран в Сан Франциско през 1969 година, създателят „ усети свещеното привличане “ на парцела на Кауай, до момента в който се оттегляше там, сподели монахът. По това време това беше занемарен курорт Tropical Inn.

За локалните хавайци парцелът земя е бил прочут като Пиханакалани, или „ пълнотата на небето “. Осъзнавайки тази връзка, Субрамуниясвами искаше да се увери, че новият храм е в сходство с локалните хавайски духове.

И по този начин, преди 35 години той се обърна към Лин Мурамото, локален будистки водач, който се справяше с сходна обстановка. Тя е президент на Международния център Lawai на Кауай, който е дом на 88 будистки храма Shingon на антично свещено място, където хавайците в миналото са идвали за излекуване.

Тя посети мястото на храма с починалия Абрахам Каваи, уважаван хавайски нравствен практикуващ или каху, и стана очевидец на „ надълбоко вълнуващия “ миг, когато Каваи назова местоположението „ съвършено “. < /p>

Сабра Каука, локален хавайски културен практикуващ на Кауай, сподели, че е била „ малко ужасена “ първоначално, само че по-късно се е съветвала с вуйна Моми Моокини Лум, нейната вуйна калабаш, която произлиза от Мойкеха, вождът от Таити, който построи Пиханакалани преди към 1000 години.

Лъм й сподели, че монасите имат средствата да се грижат за земята вечно. „ И по този начин изложих терзанията си “, сподели тя.

Каука похвали озеленяването на монасите, от избора на растения до управлението на инвазивните типове.

„ Самият факт, че имаме хора на този остров, които се грижат за нашите исторически места, осъзнават цената им и се грижат за тях по изтънчен метод, е незабравим “, сподели Каука. Храмът Ираиван е сврян на един от по-малките острови в Хавай, заобиколен от буйни градини и гори. Той беше приключен през март и маркиран със специфична гала по откриването същия месец. [Джеси Вардарски/AP Photo]

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР