Тотална забрана за пушене на цигари, наргилета и електронни цигари

...
Тотална забрана за пушене на цигари, наргилета и електронни цигари
Коментари Харесай

Забрана за наргилетата и е-цигарите на закрито

Тотална възбрана за пушене на цигари, наргилета и електронни цигари на водна основа, несъдържащи тютюн, в закрити публични пространства, туристически обекти, заведения за хранене и развлечения. Това оферират промени в Закона за здравето, импортирани от здравното министерство, които бяха оповестени за публично разискване.

С тях се вкарва нова формулировка а понятието "закрито публично място ", защото от въвеждането на възбраната през 2012 година, има голям брой нарушавания. Здравният министър показа концепциите по какъв начин да се лимитират наргилетата Ще има ограничаване на използването на наргилета от малолетни в България и това ще стане със законови промени, на база изводи на сп... Прочети повече За да няма повече спорни тълкувания, нормативната уредба прецизира, че под "закрито публично място " се схваща "всяко пространство, покрито с покрив и оградено с минимум три стени/страни, без значение от съществуването на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, употребен за покрива, стените/страните и без оглед на това дали структурата е непрекъсната или краткотрайна ".

Успоредно с това се предлага разширение на кръга на контролните органи, които да откриват нарушаванията. Освен за цигари те към този момент ще глобяват и за приложимост на "изделия за водна лула, несъдържащи тютюн ". Освен алкохол и цигари, както е сега, на деца към този момент няма да се продават никакви произведения, свързани с тютюневите – електронни цигари, контейнери за неведнъж пълнене, несъдържащи тютюн. Освен това ясно се формулира и виновността на едноличния търговец, на чиято територия е открито нарушаване. Предвижда се и въвеждане на насилствена административна мярка – прекъсване употребата на обекта за избран период при положение на наново нарушаване. Парламентът дефинитивно подвигна акциза на бездимните цигари Акцизът на бездимните цигари се усилва и става 40% от този на елементарните.

Това взеха решение депутатите с окончателното приемане на проме... Прочети повече Според Министерството на здравеопазването задачата на измененията е "да се разшири обсегът на възбраната за тютюнопушене в закритите публични места и на някои открити публични места, като се регламентира наред със възбраната за тютюнопушене и възбрана за пушене на произведения за водна лула, несъдържащи тютюн ", се показва в претекстовете към проектозакона.

"Пушенето води до увреждане дихателната система, сърдечно-съдовата система, устната празнина и зъбите ", се добавя още в новите текстове. Едномесечният период за публично разискване на законопроекта на процедура ще изтече дружно с лятната почивка на Народното събрание.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР