Торти, сладки, кремове, глазури и толкова други глезещи небцето вкусове

...
Торти, сладки, кремове, глазури и толкова други глезещи небцето вкусове
Коментари Харесай

10 вида захар - за вкус, цвят и блясък

Торти, сладки, кремове, глазури и толкоз други глезещи небцето усети нямаше да бъдат това, което са, без захарта. Дори утринното кафе не е същото без няколко зрънца от нея.

Толкова сме привикнали със захарта, че надали даже се замисляме за нея. За множеството хора тя е просто бяла захар на кристали. А в реалност има най-малко 10 типа и колкото повече човек навлиза в тънкостите на сладките, толкоз повече може да ги срещне.

Ето и другите типове захар:

Бяла захар

 10 типа захар - за усет, цвят и искра

Тя е най-разпространеният тип захар. Добива се от захарно цвекло или захарна тръстика. Получава се при отделянето на остатъчния артикул меласа, в който остават всички минерали и соли от растението, с цел да се отделят чисти захари или захароза.

Бялата захар се употребява най-много за печене, неизменима съставка е от всяка примес, която след престой в печката, се трансформира в неустоимо прелъщение. Тя е идеална за премерване и поръсване върху храна, а също и за подслаждане на питиета.

Пудра захар

 10 типа захар - за усет, цвят и искра

Пудрата захар е тънко смляна бяла захар, смесена с малко царевично нишесте, с цел да се предотврати прегарянето ѝ. Тя също участва постоянно в приготвянето на доста сладки лакомства, без нея нито преди малко изпеченият домакински кекс е същият, нито пък топлата поничка, купена на улицата.

Захар за декориране

 10 типа захар - за усет, цвят и искра

Тази захар е на по-големи кристали от елементарната бяла захар. Това я прави по-здрава и устойчива на топлината. Този вид захар оказва помощ да се придаде текстура на сладкарските артикули и на бонбоните. Използва се главно за декориране във всички цветове на дъгата. А това значи шарени торти, сладки, мусове, сладоледи, ваучър и доста въодушевление!

Захар на пясък

 10 типа захар - за усет, цвят и искра

Захарта на пясък е различен тип захар на огромни кристали. По размер тя се намира някъде сред бялата захар и декоративната. И този тип служи за украса и може да бъде в доста цветове. Но! Захарта на пясък може да отразява светлина и да дава искра. А кой не желае тортата му да свети?

Кафява захар (светла и тъмна)

 10 типа захар - за усет, цвят и искра

Кафявата захар е бяла захар, в която е добавена топла меласа. Двата типа кафява захар, светла и тъмна, зависят от количеството меласа в тях.

Светлата кафява захар е тази, която се употребява най-често в печенето на сладкиши, за сосове и глазури. Тъмната поради богатия мирис на меласа се употребява в по-наситени храни като друг самун с подправки.

И двата типа кафява захар може да се втвърди, в случай че се оставя постоянно навън, по тази причина е най-добре да се съхранява на затворено проветриво място.

Ако въпреки всичко се втвърди, може да я сложите за секунди в микровълновата печка или да поставите парче самун при нея и да го оставите за ден.

Кастер захар

 10 типа захар - за усет, цвят и искра

Тази захар има доста дребни кристали. Тя главно се употребява за деликатни или гладки десерти като мус, меренге или пудинг. Този тип захар е идеална за подслаждане на студени питиета, тъй като няма потребност от топлота, с цел да се разтвори.

Захар Турбинадо

 10 типа захар - за усет, цвят и искра

Захарта Турбинадо е сурова, отчасти модифицирана кафява захар, при която малко количество меласа е отстранено при обработката. Тя е светла на цвят, на огромни кристали и с малко по-малко калории от бялата захар, което се дължи на съществуването на влага в наличието ѝ. Турбинадо се употребява най-много за подслаждане на питиета, само че може да влезе в приложимост и при печенето на сладкиши.

Захар Мусковадо

 10 типа захар - за усет, цвят и искра

Мусковадо е тип кафява захар, тя е доста тъмна на цвят и има повече меласа от светлата или тъмната кафява захар. Кристалите ѝ са малко по-големи от тези на елементарната бяла захар, а текстурата ѝ е по-влажна. Използва се в сладкиши с богати аромати като джинджифилов самун, сладкиш от кафе и др.

Захар Демерера

 10 типа захар - за усет, цвят и искра

Това е различен тип захар, доста известна в Англия и Съединени американски щати, най-често сравнявана с Турбинадо, тъй като и двете са нерафинирани. Демера е на огромни зърна, хрупкава захар, която не е рафинирана. Идеална е за чай, кафе, разтваря се в горещи питиета или се поръсва върху печени артикули.

Кокосова захар

 10 типа захар - за усет, цвят и искра

Кокосовата захар е неособено известен тип захар, само че също се конкурира с меда по положителните си индикатори. Най-характерното за нея е, че има невисок гликемичен показател, което значи, че при консумация не подвига внезапно равнището на захар в кръвта.

Добива се от цветовете на палмови дървета и е подобаваща за консумация от диабетици. Популярна е със славата си на потребна храна и може да бъде открита в магазините за здравословно хранене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР