Топлофикация-Перник, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, отвърна на проверките за

...
Топлофикация-Перник, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, отвърна на проверките за
Коментари Харесай

Пернишката топлофикация отвърна на проверките с рекет

" Топлофикация-Перник ", свързвана с предприемача Христо Ковачки, отвърна на инспекциите за нерегламентирано изгаряне на отпадъци с рекет. След като градът бе обгазяван неведнъж, в четвъртък остана и без топла вода. Причина за това е, че ден по-рано от екоминистерството стопираха принудително два от генераторите. Мярката бе наложена, откакто екоинспектори засекли, че тецът гори биомаса, а това не влиза в издаденото позволение на сдружението.

В допълнение късно следобяд в четвъртък от сдружението разпространиха послание до Народното събрание, Министерството на енергетиката, КЕВР, община Перник и до жителите на града. В него се предизвестява, че не могат да подсигуряват довеждане докрай на утвърдената ремонтна стратегия, сигурността на доставките на главното гориво за неустановен интервал от време, доставките на битова гореща вода и отопление. Освен това заплашват, че ще търсят правата си по правосъден ред против институциите, виновни за прекъсването на работата на оборудванията.

Спирането на топлата вода и опасността градът да остане и без отопление през зимата действително са по-скоро прям рекет, защото централата би могла да продължи работа, като гори само въглища. В същото време оттам продължават да оспорват, че работят с непозволено гориво. В четвъртък изпълнителният шеф на сдружението Любомир Спасов съобщи пред Би Ти Ви, че в теца не се горели боклуци. Той акцентира, че през последните дни в " Топлофикация-Перник " се използват само кафяви въглища, а отпадъците, които се намират на площадките до централата, са единствено на склад.

" Боклуците са на наша площадка, която е отдадена чартърен на друга компания, стоят на склад. От 8-9 месеца стоят отпадъците. Малко са местата в града, които дават отговор на изискванията за предпазване на подобен тип боклуци ", изясни Спасов. В началото на седмицата обаче министърът на околната среда Нено Димов съобщи, че има " придвижване на боклуци ", въпреки че по този начин и не конкретизира тъкмо какво има поради. Вместо да влезе в пълномощията си, министерството поиска помощ от ДАНС и Министерство на вътрешните работи, с цел да се откри кой е източникът на замърсяването. В сряда от прокуратурата му върнаха топката и оповестиха, че инспекциите би трябвало да се създадат от екоминистерството, а полицията ще спомага. " Изненадващите " визити ще са в границите на един месец, а дали и по кое време ще се ревизира по-късно, не е ясно.

ИСКАНИЯ

На фона на периодически митинги жителите на Перник желаеха в града да бъде сложена още една измервателна станция за качеството на въздуха в региона на теца. Досегашната е в центъра, прекомерно надалеч от източника на замърсяването. " Не сме тук, с цел да атакуваме топлофикационното сдружение, не бива перничани да са пред алтернативата дали да са топлофицирани детските градини, или да дишат чист въздух ", изясни жена от града. Протестиращите даже настояват, че въздухът е станал по-чист в последните два дни, откакто започнаха инспекциите.

ЖЕСТ

Държавната компания " Булгартрансгаз " ще влага над 1 млн. лева в реконструкцията на газовата станция " Страшимирово ". Тя захранва Топлоелектрическа централа " Варна ", чийто мажоритарен притежател е Ахмед Доган. По информация на " Капитал " след този жест следващата година ще могат по едно и също време да работят и трите блока на централата, до момента в който в този момент газовата инфраструктура разрешава стартирането на единствено по един от тях. Изданието напомня, че това е следващият поклон към почетния ръководител на Движение за права и свободи - не бяха тествани произходът на парите, с които бе платен тецът, даването на скъпи контракти за поддържането на леден запас и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР