Топло вкъщи или празен хладилник. Пред тази дилема ще бъдат

...
Топло вкъщи или празен хладилник. Пред тази дилема ще бъдат
Коментари Харесай

Топлото ще изпразни хладилника тази зима

Топло у дома или празен ледник. Пред тази алтернатива ще бъдат изправени тази зима множеството българи. Дори термометрите да не регистрират заплашителен мраз, ударът по джоба ще е мъчителен. Най-леко ще минат тези, които разчитат на ток, а най-големият потрес е за потребителите на газ.

Скъпо! Така всички енергийни специалисти стартират прогнозите си за новия отоплителен сезон, който към този момент чука на вратите на семействата. Изчисления на " Марица " демонстрират, че всички ще би трябвало да заделят повече средства спрямо предходната зима. Още по-притеснително е, че цените на всички енергоносители не престават да порастват. Според данните на Центъра за енергийна успеваемост
близо 70% от разноските за сила в едно домакинство отиват за отопление
в студените месеци. Останалите 30% са за другите електроуреди в дома.

Изчисленията на специалистите пък демонстрират, че най-изгодно ще ни излезе, в случай че се отопляваме с климатик. Разходът ни ще бъде 7 стотинки за 1 киловатчас. Печка на дърва или въглища ще ни коства малко повече - към 8 стотинки. При пелетите разходът е 10 стотинки за киловатчас, а парното и газът се оказват най-скъпи и най-неизгодни със стойности надлежно 13 и близо 19 стотинки за 1 киловатчас.

По-детайлният разбор сочи, че само при електрическата енергия имаме едноцифрен скок по отношение на предишния отоплителен сезон. Разчетите демонстрират, че
сметките на този вид клиенти тази зима ще са с към 4 до 5 на 100 по-високи
по отношение на миналата година. При всички останали енергийни източници за бита скокът е двуцифрен. Въглищата в Пловдив и района към този момент са с близо ​30 на 100 по-скъпи спрямо предходната година. Дървата за огрев също са скочили с по 60-70 на 100 по отношение на есента на 2021-ва. 



С близо една трета ще набъбне и сметката за парно на пловдивчани, като огромна част от потребителите под тепетата се притесняват, че тази услуга ще продължи да нараства. Скокът при цените на пелетите пък към този момент минава 50 на 100 по отношение на предходната година. Отоплението на газ и нафта пък към този момент ще усили тазгодишните разноски за отопление не с проценти, а в пъти. 

Според енергийните специалисти близо 15% от потребителите, които досега са се топлили на газ, парно, пелети, газ или дърва, към този момент са минали на ток. Съвременните климатици са извънредно енергоспестяващи и

съотношението сред отделяна топлота и изразходвана сила доближава 5 към 1 при топ моделите.

Това обаче зависи от енергийния клас на климатика. Цените за най-икономичните, хиперинверторни устройства все още стартират от 1500 лева, сподели инспекцията на " Марица ".

Използването на климатици в този момент е преференциално, тъй като цената на тока за бита се дефинира от КЕВР и от 1 юли беше нараснала с малко над 3%. Но в Плана за възобновяване е записано, че и семействата ще минат на свободния пазар на ток, като това би трябвало да стане на два стадия - през 2023 година, както и през 2025 година Ако това стане, още през идната година цената на тока за бита може да нарасне няколко пъти и отоплението с климатик към този момент няма да е толкоз преференциално.

Хората обаче не смеят да вършат сметки за бъдещето, тъй като въпросът е по какъв начин да оцелеят през зимата. Особено откакто инфлацията подвигна с 24,1% разноските за храна за последната година. 
От 150 до 800 лв., с цел да стоплим 85 квадрата
С помощта на енергийни специалисти " Марица " пресметна какъв брой ще костват другите варианти за отопление в градски условия за пловдивчани през новия сезон. За база е взето жилище от 85 кв. м с тавани към 2,4-2,5 м, с елементарна дограма и без спомагателна изолираност. Сметките са на база по приблизително 8 отоплителни часа дневно, или към 240 часа месечно.

Най-изгодният вид несъмнено е климатикът, като даже междинен клас (с цена за численост от към 1000 лева.) ще задържи месечните разноски под 150 лв.. Ако обаче влагаме в най-високия клас, тази сметка може да падне с до 40 на 100. При сходни уреди обаче първичната инвестиция ще стартира от 1500 лева за ​едно ​климатично тяло. 



Термопомпата също е относително наличен вид, който обаче остава неизвестен, тъй като инвестицията тук за примерното жилище от 85 квадрата стартира от 6 хиляди лв. за най-евтините модели и може да надмине 10 хиляди при скъпите италиански или австрийски термопомпи. Другият минус на сходна система е, че действително, за разлика от климатика, тя се употребява не повече от 4-5 месеца в годината. 

Сравнително допустими ще са разноските и за клиентите на ЕВН Топлофикация под тепетата, демонстрират плановете на " Марица ". Въпреки скока с близо 35 на 100, 85 квадрата  могат да бъдат стоплени през тази зима против сума от порядъка на 260 лева Според енергийните специалисти тук някъде е и психическата граница за родния консуматор, който е подготвен да заплаща до 300 лева за отопление в студените месеци. 

Ако разчитаме на инфрачервено подо​во отопление ​или електрически радиатори, харчовете са приблизително сред два и половина и три пъти повече по отношение на климатика. Най-солените сметки чакат тези пловдивчани, които са с газифицирани жилища, или се отопляват на пропан-бутан, нафта или пелети. Цените за месец топло там стартират от около  370 лева и стигат до 800 лева

Експертите обаче са безапелационни, че сходни сметки са ориентировъчни и подобренията към енергийната успеваемост в жилището могат съществено да трансформират крайния резултат. Така да вземем за пример най-голям клас дограма може да понижи месечния разход за отопление с 10-11 на 100, качествената изолираност на целия блок пък смъква още до 20% от сметките. Един от препоръките на специалистите е да се снабдим или с програматор, или с " умни " контакти, които ще ни разрешат даже когато сме надалеч от вкъщи, да пускаме, стопираме и контролираме отоплението.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР