Топлинната енергия поевтинява средно с още 3,95% от 1 май.

...
Топлинната енергия поевтинява средно с още 3,95% от 1 май.
Коментари Харесай

Парното по-евтино с още 3,95% от 1 май

Топлинната сила поевтинява приблизително с още 3,95% от 1 май. От същата дата цената на газа се понижава с 11,31 на 100. Това реши Комисията за енергийно и водно контролиране на закрито съвещание.

Това става допустимо откакто на 1 май сутринта „ Булгаргаз “ внесе ново заявление за по-ниска цена на природния газ с 11,31%, а не с 6,67 на 100, колкото бе декларирано по-рано. В него са отразени променените до 30 април цени по контракта за доставка сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром Експорт “. Така за 2 месеца – от 1 април, цената на природния газ бе понижена с 49,25%

Наложи се за часове специалистите на комисията да изчислят още веднъж поевтиняването на топлата вода.

Ценовите решения бяха оповестени от ръководителя на Комисията доцент Иван Иванов посредством онлайн лъчение на интернет страницата на регулатора, поради въведените противоепидемични ограничения в постройката на КЕВР.

.Ако се добави и понижението на цените от 1 април, то за два месеца топлинната сила поевтинява с 24,93%.

От 1 май за София понижението на цената е 5,15 %, за Враца -  4,14%, за Пловдив - 1,08 %, за Плевен - 2,62 %, за Бургас -.2,97 %, за Ванра - 1,30 %, за Велико Търново - 3,04 %, за Разград -  2,90% по-малко.

За двата месеца поевтиняването на топлинната сила е: За София с над 30%, Враца - 25,73%,Велико Търново - 20,5%, Разград - 19,29%, Бургас - 19,76%, Плевен - 17,86%, Пловдив - 13,7%, Варна - 9,46%.

С решението си комисията утвърди от 1 май 2020 година и преференциални цени и награди на електрическата енергия, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, които употребяват за главно гориво природен газ. Средното понижение на цените на високоефективната електрическа сила за тези сдружения е в размер на 5,84%.

Председателят на КЕВР посочи, че тези цени – и на газа, и на парното, ще работят до края на месец май.

Иванов заяви, че се приготвят промени в Наредбата за топлоснабдяването, съгласно които цената на природния газ за топлофикациите да се дефинира веднъж годишно, а оттова и цената на парното. Това се прави, с цел да се избегнат месечните съмнения в цените на парното.

Иванов напомни, че подобен метод има при установяване на цените на електрическата сила. Той разясни още, че в случай че при цената на газа има съществени отклонения, то налице са механизми, с които те да бъдат отразени в цената на парното.

Още идната седмица ще стартират да се утвърждават измененията в цените на газа със задна дата от август 2019 до края на март 2020 година, заяви още Иван Иванов. В първата седмица ще се утвърждават цените за август и септември, седмица по-късно-  за другите два месеца. КЕВР ще дефинира цените за по-малко от месец, колкото е законовият период и по този начин „ Булгаргаз “ ще може по-бързо да върне надвзетите пари на клиентите си.

По мотив инспекцията на мартенските сметки на „ Топлофикация София “, ръководителят на КЕВР съобщи, че на комисията са предоставени документи за подадената топлинна сила за последните 4 месеца, както и за същите месеци преди година. На инцидентен принцип са поискани сметките на присъединените семейства към 10 абонатни станции. След привършване на инспекцията, комисията ще оповести резултатите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР