Топенето на ледниците, намаляването на морския лед са сред опасностите

...
Топенето на ледниците, намаляването на морския лед са сред опасностите
Коментари Харесай

Голяма опасност! Световни метеоролози бият аларма

Топенето на ледниците, намаляването на морския лед са измежду заплахите за които Световната метеорологичнаорганизация предизвестява, заяви Българска телеграфна агенция, представено от Агенция Франс Прес.

Криосфера се назовава повърхността, където водата е замръзнала.
-->
С единомислещо решение, взето от страните членки на СМО на провеждащия се конгрес в Женева, организацията утвърди резолюция, с съгласно която изследването на измененията в криосферата се трансформира в " един от главните й цели ", сподели пред журналисти Клер Нулис, представител на организацията към Организация на обединените нации. Това решение е взето " предвид на възходящото въздействие на свиването на морския лед, топенето на ледниците, ледените шапки, безконечната заледеност и снега върху повишението на морското ниво, рисковете, свързани с водата и сигурността на водните запаси, стопанските системи и екосистемите ", изясни тя.

Водещи международни експерти в региона на метеорологията вземат участие в конгреса в швейцарския град от 22 май до 2 юни, за да изберат нов общоприет секретар на организацията и да обсъдят необятен кръг от въпроси, включително въздействието на световното стопляне върху криосферата, която включва плаващ лед, ледници, полярни ледени шапки и трайно замръзнала земя. 

Приетата резолюция прозивава  за по-добра съгласуваност на наблюденията и прогнозите, както и за продан на данни и проучвания. От своя страна СМО ще засилва активността си по тематиката.

" Въпросът за криосферата е настоящ освен за Арктика и Антарктика, само че и за целия свят ", означи в известие за медиите генералният секретар на СМО, финландецът Петери Таалас.

По време на полемиките делегати от целия свят - от дребните островни страни в Карибския басейн до Африка, от Русия до Канада - показаха своята угриженост за бързите, а в някои случаи и необратими промени в криосферата, означи  Нулис.

" Нуждаем се от повече мониторинг, с цел да проследим мащаба и скоростта на измененията. И в действителност би трябвало да помислим сериозно за ръководството на водните запаси ", настоя тя.

Нулис даде образец, че повече от един милиард души зависят от водата от топящите се снегове и ледници. Когато ледниците изчезнат,  " помислете какво ще се случи със сигурността на водоснабдяването за тези хора ", сподели тя.

Що се отнася до арктическата безконечна заледеност, разказана като " латентен колос ", говорителката посочи, че тя съхранява два пъти повече въглерод, в сравнение с атмосферата, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР