Топ Гън: Маверик се превърна в изненадващия касов шампион на

...
Топ Гън: Маверик се превърна в изненадващия касов шампион на
Коментари Харесай

"Топ Гън: Маверик" е касовият шампион на 2022

" Топ Гън: Маверик " се трансформира в изненадващия касов първенец на 2022-ра, оставяйки зад себе си първенците на предходните години - комиксовите супергерои. С съвсем 1.5 милиарда $ доходи от прожекции по света (точното число е $1.489 млрд.), продължението на пилотската военно-романтична драма от 1986 година излетя далеч над конкурентите си. А в началото филмът с 60-годишна звезда наподобява прекомерно огромен риск, особено в края на коронавирусната пандемия, когато по-възрастните фенове просто не желаят да се върнат в киносалоните. Премиерата бе отлагана многократно - по първичен проект трябваше да е през юли 2019-а. Следващите забавяния се дължаха на убедеността на Том Круз, че " Топ Гън "   " в никакъв случай " няма да има премиера в стрийминг платформа, както направиха десетки продукции в двете години пандемия. В последна сметка " Маверик " се появи по кината през май 2022 година, трансформирайки се в най-доходоносния филм в кариерата на Круз. 70% от публиката е над 25 години и повече от половината са над 35 - нещо, непостигано от други " милиардник " в последното десетилетие. 

Във безконечната ранглиста на най-печелившите филми за всички времена  " Топ Гън: Маверик " е 11-и. Той получи и отлични мнения от рецензията, номинации  " Златен глобус " за най-хубав филм (драма) и ария, а почти несъмнено ще се намеси и в разпределението на номинациите " Оскар ". 

Все още не е ясно дали " Аватар: Природата на водата " ще го надмине по приходи - а също и по кое време. 12 дни след премиерата си продължението на най-касовия филм в историята събира 1.025 милиарда долара, което е задоволително за второто място в годишната ранглиста четири дни преди края на 2022-ра. " Аватар " няма да я приключи като отличник, само че е изцяло допустимо в дълготраен проект да остави " Маверик " зад гърба си. 

Годината бе на косъм от това " Топ Гън " да е единственият през нея, трансферирал милиарда от продажба на билети за кино. Но не бива да се подценява и привлекателността на праисторическите влечуги, даже когато филмът за тях е шести подред във франчайза, стартират от Спилбърг, и е слаб. На трето място измежду най-печелившите е " Джурасик свят: Господство ", с 1.001 милиарда $.  

2022-ра е относително неуспешна за Marvel, които владееха боксофиса категорично в отминалото десетилетие. Реално най-гледаният филм през нея е " Спайдърмен: Няма път към дома ", който с 1.917 милиарда $ стана шестият най-касов в историята. Но неговата премиера бе в края на 2021 г. и по тази причина не влиза в сметките.  " Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта " ($ 955.8 млн.) остава четвърти, а другият неотдавнашен хит на Marvel - " Черната пантера: Уаканда вечно ", е шести с около 800 млн. приходи и надали ще задмине оригинала от 2018 година, спечелил и 3 награди " Оскар ".

Холивуд няма нито един оригинален сюжет в Топ 10, където са още продължение на " Миньоните ", следващият " Батман " и " Тор: Любов и гръмотевици ". За многообразие, класацията на десетте най-касови през 2022 година се добавя от два китайски филма - героичния епос " Битката за езерото Шанжин 2 " и комедията " Човек от луната ". През 2021 година Китай се нарежда дефинитивно като най-големият кино пазар на планетата, с максимален брой киносалони - само че това и строгостта, с която цензурата третира задграничните продукции, към момента не е задоволително, с цел да го превърне във водеща промишленост. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР