Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Евтина

...
Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Евтина
Коментари Харесай

Защо изчезна сладката българска диня? Горчивата истина

Тонове дини останаха по полето поради липса на пазари. Евтина гръцка продукция измества трайно родното произвеждане. Няма надзор на вноса от страна на страната, разноските са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени.

Такава е равносметката в разгара на лятото на Янко Янев, един от огромните производители в Любимец. Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете „ Соренто “ и „ Романза “. Стопанинът, който е в бизнеса от 10 години, описа, че през предходната година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за кг, а в този момент е 10-15 стотинки. Той пресмята, че междинните разноски за декар възлизат на 1000 лв., което значи, че изкупната цена за кг би трябвало да е най-малко 25 стотинки, а в този момент се продава на загуба, предава БНР.

Въпреки комплицираната обстановка в бранша Янев съумява да осъществя към 500 – 600 тона лична продукция на вътрешния пазар, главно по тържищата в Пловдив и Пазарджик, при междинен рандеман 5 тона от дка.

" В София няма дини от Любимец, няма родно произвеждане, всичко е от Гърция от години. Къде са комерсиалните вериги, къде е страната ", пита стопанинът.

Евросубсидиите за произвеждане на плодове и зеленчуци у нас са извънредно ниски. В същото време в прилежаща Гърция получават доста повече средства от Европейски Съюз за развиване на бранша, акцентира Янев.

Събеседникът подчертава и върху различен сериозен проблем, за който страната нехае. Той е един от малцината регистрирани аграрни производители в Любимец, като в това време има доста други в сивата стопанска система, които " нито заплащат налози, нито осигуровки ".

Някога сладките дини и пъпеши бяха запазена марка за плодородните земи на Любимец и главен занаят за локалните хора.

Днес обстановката е радикално друга. Пъпеши съвсем не се отглеждат, а бизнесът с дини става все по-труден. Янко Янев обмисля да понижи на половина обработваемите площи следващата година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР