Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си по

...
Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си по
Коментари Харесай

Музей Етър стана част от световната молиноложка общност

„ Толкова се веселя да оповестя, че възобновихме пътуванията си по линия на ТИМС тази есен, с нашите две междинни обиколки на България “ – с това прочувствено изречение стартира излязлата неотдавна публикация в списание „ Международна молинология “ (International Molinology), отдадена на обиколката на представители на тази международна организация в нашата страна. ТИМС е Международно общество, където членуват лица и организации, които имат интерес към уреди, задвижвани с вода и вятър. От ТИМС откриха какъв брой богата е България на настоящи или не – само че съхранени под някаква форма, воденици, мелници, точила, тепавици и други от този жанр. Музей „ Етър “ се оказа същински център на опазвани и доста добре показани пред публиката такива уреди и получи голямо самопризнание в това отношение от членовете на организацията, които го посетиха. От 2016 година основният организатор Росица Бинева е самостоятелен член на ТИМС, а от есента на 2022 самият музей стана част от тази международна общественост.

През 2022 година две групи с представители на ТИМС – 32 души от Гърция, Естония, Англия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Швеция, Дания, Германия, Франция, Съединени американски щати, водени от Росица Бинева, обиколиха по друго време България, документираха непокътнати уреди и се срещнаха с техните специфики. По това време се зароди и концепцията музей „ Етър “ да се причисли към организацията освен посредством уредника си.

„ Толкова се веселя да оповестя, че възобновихме пътуванията си тази есен, с две междинни обиколки на България. Въпреки продължаващата пандемия и проблемите в
Европа успяхме да приемем в групите всички искащи да се причислят и не мога да благодаря задоволително на Росица Бинева, Митко Балабанов и екипа на музей „ Етър “ за тяхната организация, администриране и сполучливо осъществяване на двете събития.

Това издание на International Molinology съдържа цялостен отчет за първата от двете български обиколки, като сме присъединили толкоз фотоси, колкото е допустимо, а също и две скици от Йохан Де Пунт. Както и опознаване на завладяващи мелници (някои към момента се употребяват от локалните селяни), а където и да бяхме, прелестното българско гостолюбие имаше върху нас безусловно лековит резултат, посредством и на показаната ни обичайната просвета. Незабравимо! “, написа в писмото си до членовете на ТИМС актуалният президент Вилем ван Берген, представен в списанието.

Автор на публикацията в International Molinology е Греъм Хакни, който в детайли разказва позитивните усещания на групата от обиколката в България и не пропуща да подчертава върху неповторимия освен за нашата страна музей „ Етър “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР