Тол система няма, но Националното тол управление (НТУ), създадено да

...
Тол система няма, но Националното тол управление (НТУ), създадено да
Коментари Харесай

Тол система няма, но тол звеното ударно пазарува мебели и смартфони

Тол система няма, само че Националното тол ръководство (НТУ), основано да я ръководи, стремително се подрежда. В момента да вземем за пример се търси снабдител на мобилни телефони за звеното, отговарящо за двата типа пътни такси - винетните (за време) и таксите за изминато разстояние, които още не са въведени. Именно поради новия модел на таксуване държавното управление реши да сътвори цяла мегаструктура с близо 1000 души личен състав - тол полиция и администрация. Щатът последователно се попълня, а разноските за заплати, осигуровки и устройване на заетите в тол системата са десетки милиони левове. За задачата през август държавното управление отпусна 90 млн. лева на АПИ, с цел да разплаща харчовете на тол ръководството. 

Само за покупка на 205 смарт телефона ще бъдат изхарчени над 54 хиляди лв., излиза наяве от документите на публичната поръчка, оповестена от АПИ. Изискванията към бъдещия снабдител са високи - апаратите да са с 6-инчов екран, да работят с две сим карти, а резолюцията на задната камера да е най-малко 12 мегапиксела. Освен това телефоните би трябвало да разполагат с огромна вътрешна памет и да са с издръжлива батерия. Поръчката е на фаза " набиране на предложения ".

Вече има определен реализатор по друга поръчка за тол ръководството - за мебели и офис съоръжение. Тя е за над 240 хиляди лв. и включва доставка на библиотеки, шкафове, закачалки, бюра, дрешник, заседателни маси и така нататък И тук условията са високи. Поръчани са да вземем за пример столове с тапицерия от екокожа, на колела, мeтaлни подлакътници c ĸoжeни пaдoвe, зaĸлючвaнe нa мexaнизмa в няĸoлĸo пoзиции. Забележително е, че заданието включва разнообразни степени на товароносимост - до 160 кг за " президентски " стол и до 130 кг за " управителен " стол, който би трябвало да има и " клатеща функционалност ". Трети тип са заседателните столове - с по-малко екстри, само че също издържащи до 130 кг тегло. Най-простите са " посетителските " столчета, които са единствено до 100 кг и без подлакътници. 

Сред другите специфични условия са столовете " да не трансформират цвета си от директна слънчева светлина, да имат опция да бъдат почиствани елементарно ", да могат да се разглобяват и сглобяват неведнъж без загуба на качествата им и металните елементи по тях да са " надеждно предпазени от разяждане ".

Конкуренцията за доставка на обзавеждането за четвърт милион е била сериозна - състезавали са се " Перун - ККБ ЕООД ", " Престиж Бизнес 93 ООД ", " Контракс АД " и " Кооперация Панда ", която е определена за победител.

 

КОМИСИОНИ

Научно-техническо управление бе основано като мегазвено с обяснението, че ще обслужва въвеждането и експлоатирането на електронната тол система като високотехнологично съоръжение, както и калкулирането и събирането на комплицираните такси за изминати километри. Оказа се обаче, че на тол ръководството ще асистират и всякакви частни компании, наричани снабдители на услуги и на данни. Така обслужването на тол системата обраства с медиатори, които взимат комисиони за " помощта " си. Стандартната комисиона е 7%. Тя се приспада от постъпленията от тол таксите, което значи, че всяка година забележителна част от винетните и тол таксите, които заплащат транспортните средства, вместо за поправки и за нови пътища ще отиват за прехрана на войска служители и тол служители на реда и за комисиони на медиаторите. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР