Току-що приключилата зима в България е най-топлата регистрирана зима в

...
Току-що приключилата зима в България е най-топлата регистрирана зима в
Коментари Харесай

България изпрати най-топлата си зима в историята

Току-що завършилата зима в България е най-топлата записана зима в историята на страната, или най-малко за последните 135 години, в които са се правили надеждни метеорологични измервания. Това разгласи климатологът Симеон Матев пред " Нова телевизия ".

Допълни, че миналата зима е втората най-топла в Европа за последните 113 години, откогато има набор от данни по подобен способ, като първата най-топла зима на Стария континент е записана през 2020 година

" Скоростта, с която се покачват температурите през XX век, е 0.16 градуса на десетилетие, а за последните 30 години тази скорост е близо 3 пъти по-голяма ", изясни Матев за аномалиите.

По думите му зимните температури в България се покачват доста по-бързо в сравнение с до момента са се повишавали. Ако предишният век са се повишавали с 0.2-0.3 на десетилетие, в този момент се покачват с повече от градус на десетилетие, като студените интервали са по-къси и с не толкоз високи температури.

В София да вземем за пример последните минус 20 градуса са измерени през 2016 година, което е относително скоро, само че пък преди този момент има доста дълъг интервал, в който не са били измервани такива ниски температури в столицата, като за последните 40 години има единствено веднъж, в който се е случвало минус 20 градуса.

" Екстремно ниските температури просто са ъгъл, просто ги няма, зимата се трансформира ", разяснява Симеон Матев и добави, че " ъгъл " е и снегът и всичко това има огромен резултат върху природата.

 Учените насочиха последно предизвестие към хората за климатичната рецесия Учените насочиха последно предизвестие към хората за климатичната рецесия

Въпреки всички тези безапелационни данни за задълбочаващите се климатични промени, показани от него, Матев с развеселен тип и звук направи опит да омаловажи предизвестията на сътрудниците си климатолози по света, които преди дни излязоха с последно предизвестие към човечеството, че климатичната рецесия изисква незабавни дейности в този момент, или ще бъде прекомерно късно. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш акцентира, че " климатичната бомба със закъснител тиктака ".

" Да си живеем живота с мярка, пък задоволително адаптивни сме, че да можем да се оправим с всички неволи, които ни показва времето ", разяснява Симеон Матев, като в това време напомни едно от отраженията на " новото обикновено " във връзка с зимите в България, а точно, че да вземем за пример зимният сън на мечките се разстройва при топла зима и те изгладнели потеглят да търсят храна по селата, като правят набези и това води до конфликтни обстановки, при които мечките постоянно стават жертви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР