Току-що назначена високопоставена португалска правителствена служителка вчера се оттегли, предизвиквайки

...
Току-що назначена високопоставена португалска правителствена служителка вчера се оттегли, предизвиквайки
Коментари Харесай

Пореден член на португалското правителство напуска заради скандал с корупция

Току-що назначена високопоставена португалска държавна служителка през вчерашния ден се отдръпна, предизвиквайки следващо усложнение за социалистическото държавно управление, изправено пред остри рецензии поради процедури за инспекция на претенденти за постове след вълна от кавги и оставки, съобщи Ройтерс.

Социалистите, водени от министър-председателя Антониу Коща, завоюваха цялостно парламентарно болшинство на изборите преди една година, само че от този момент държавното управление минава през разтърсвания, като 11 министри и държавни секретари напуснаха постовете си. Някои се отдръпнаха поради за минали непозволени дейности или съмнителни практики, съобщи Българска телеграфна агенция.

При последния случай вестник " Корео да маня " заяви през вчерашния ден, че Карла Перейра, която ден по-рано стана държавен секретар за селското стопанство, имала запорирани банкови сметки поради следствие на корупция против брачна половинка й – някогашен кмет.

Няколко опозиционни партии настояха Перейра да бъде уволнена. Нейният брачен партньор Америку Перейра сподели, че само той е обект на следствие, а не брачната половинка му.

Министерството на селското стопанство в началото сподели, че не вижда аргументи Карла Перейра да напуща поста си, защото не е упрекната в никакво закононарушение, само че по-късно заяви в изказване, че тя е подала оставка и оставката й е била призната.

В края на декември министърът на инфраструктурата и жилищното строителство Педру Нуну Сантуш напусна след бурна социална реакция на новината за солидни компенсации, които нов секретар по финансите получил от държавната самолетна компания ТАР, попадаща в ресора на министъра. Секретарят по финансите също подаде оставка.

През ноември " дясната ръка " на Коща – Мигел Алвиш, се отдръпна, откакто прокуратурата му повдигна публично обвиняване в закононарушения по работа до момента в който е бил кмет през 2015-2016 година Алвиш отхвърли да е правил нещо неправилно.

" Казваме " не " на некомпетентността и нестабилността… Нужно ни е ново държавно управление и ни е нужно в този момент ", сподели пред Народното събрание Жоао Контрим – водач на дребната, само че заявяваща наличието си партия " Либерална самодейност ". Той прикани законодателите да поддържат избор на съмнение на кабинета, който в последна сметка беше отритнат.

Катарина Мартинш – лидерка на обединението " Ляв блок ", сподели, че има прекомерно доста съмнителни назначения и добави, че след всеки завършен случай се появява нов.

В отговор на рецензиите министър председателят Коща сподели пред Народното събрание, че ще предложи на президента нова система за инспекция в интервала сред номинацията и същинското предопределение на държавни чиновници, " с цел да се подсигурява по-голяма бистрота и доверие ".

Въпреки това той значително омаловажи казуса и сподели, че това, което в действителност има значение за португалците, не е съставът на държавното управление, а резултатите от неговата работа като сигурен стопански напредък, по-ниска безработица и по-нисък обществен дълг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР