Токио. Японският външен министър Таро Коно поиска Иран да спазва

...
Токио. Японският външен министър Таро Коно поиска Иран да спазва
Коментари Харесай

РИА Новости: Япония призова Иран да спазва условията на ядрената сделка

Токио. Японският външен министър Таро Коно изиска Иран да съблюдава изискванията по нуклеарната договорка на договарянията в Токио с иранския си сътрудник Мохамад Джавад Зариф във вторник, заяви японското външно министерство, представена от РИА Новости
Коно е декларирал, че " въз основа на поредна поддръжка за нуклеарното съглашение, Япония упорства Иран да го съблюдава и неотложно да се върне към отговорностите си по нуклеарната договорка ".
В същото време японският външен министър прикани Иран „ да се въздържа от ограничения, които могат да причинят още по-голяма щета на нуклеарното съглашение “.
Това изказване идва в отговор на неотдавнашно решение на Техеран да надвиши границата за обогатяване на уран от 2015 година след едностранно отдръпване от нуклеарната договорка на Съединени американски щати през предходната година и налагане на наказания против Иран.
Коно увери Зариф, че Токио " ще продължи да играе допустимо най-голяма роля за облекчение на напрежението в Близкия изток ". Според японското външно министерство Коно и Зариф са се договорили да " продължат тесните контакти сред Япония и Иран, с цел да облекчат напрежението и да стабилизират обстановката в района ".
Както организацията Kyodo регистрира на собствен ред, Зариф акцентира нуждата от двустранни и районни съвещания при започване на срещата, като съобщи, че Иран и Япония „ са изключително заинтригувани от сигурността на енергийния пазар, както и от сигурността и стабилността в Персийския залив “.
В сряда се чака Зариф да се срещне с японския министър председател Шиндзо Абе в Йокохама.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР