Токио/София. Вторник, 17:37 местно време: земетресение с магнитуд 6.1 от

...
Токио/София. Вторник, 17:37 местно време: земетресение с магнитуд 6.1 от
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Регистрирано е едно от редките земетресения в Японско море

Токио/София. Вторник, 17:37 локално време: земетресение с магнитуд 6.1 от източник на дълбочина към 400 километра под земната повърхнина и епицентър в Японско море се усеща от поданици на японските острови Хоншу и Хокайдо с активност до V степен. Максималните разтърсвания, въпреки и всеобщо усетени, не основават неприятни последици. Няма риск от цунами, това заяви за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

Жители на двата най-големи града на Япония – Токио и Йокохама, ситуирани на 510-530 км югоизточно от епицентъра – усещат единствено слаби разтърсвания с активност от II до IV степен. Както се случва при надълбоко генерирани трусове, най-близките селища – в тази ситуация из западните територии на остров Хоншу, изпитват прекомерно слаби въздействия. Префектура Ишикава е единствено на 220-280 км от епицентъра и в градовете Сузу, Нанао, Канадзава, Комацу интензивността е от II и III степен. С сходни слаби разтърсвания се означават и селища в префектурите Ниигата (Ниигата, Нагаока, Шибата), Нагано (Нагано, Мацумото, Уеда), Акита (Акита, Одате, Йокоте, Юзава).

Коментираното земетресение е в централната част на Японско море. Надничайки в материал на Японската метеорологична организация за земетресенията, станали през интервала от 1900 година до през днешния ден, в централния регион на Японско море виждаме единствено 4-5 събития сходни на коментираното - с магнитуд към 6, само че с дълбочина на източника до 300 км. Земетресения, измежду тях и пагубни, с по-голяма дълбочина на огнището – категория към която спада и новото събитие,– са ставали в пространството на тройната политическа граница сред Северна Корея, Русия и Китай. Това място е отдалечено на към 600 км в север-северозападна посока. Този факт не изключва опция за образуване на дълбочинен трап през Японско море.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР