Токио и три съседни префектури поискаха от японското правителство налагането

...
Токио и три съседни префектури поискаха от японското правителство налагането
Коментари Харесай

Токио поиска налагане на извънредно положение и отмяна на Олимпийските игри

Токио и три прилежащи префектури желаеха от японското държавно управление налагането на изключително състояние върху цялата територия на страната, защото броят на инфектираните с COVID-19 съществено набъбна в последните дни. Подобен процес слага под въпрос провеждането на Олимпийски игри, които би трябвало да се състоят в японската столица през лятото. Искането идва единствено дни, откакто министър председателят на страната Йошихиде Суга даде заричане Токио 2020 да се организира през 2021 година Губернаторът на Токио Юрико Коике обаче е извънредно обезпокоен от рекордния брой инфектирани в последните дни. Само в събота в японската столица са регистрирани 783 нови случая, като от тях 88 непосредствено са били признати в интензивни отделения.

В предходните дни в Токио за първи път от началото на пандемията са били регистрирани всекидневно по повече от 1000 случая, а проучванията са посочили, че доста от тях се дължат на нов и по-бързо разпространяващ се вариант. Заради това Япония затвори всичките си граници за чужденци, а за елитните спортисти към този момент не се прави изключение в тези правила.

Организационният комитет на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио изрази терзания, че новият гърмеж на инфектирани с ковид може да се отрази върху провеждането на Токио 2020. Олимпиадата би трябвало да се организира от 23 юли до 8 август, а Параолимпийските игри са в интервала 24 август – 5 септември.

През предходната година въвеждането на изключително състояние в Япония докара до отлагането на Олимпиадата с една година. Сега незабавно се появиха опасения за сходен сюжети. Със сигурност рестриктивните мерки поради новата вълна на COVID-19 ще се отрази върху редица олимпийски квалификации, които би трябвало да се проведат на територията на Страната на изгряващото слънце.

В последните дни японският народен тим по бадминтон отхвърли присъединяване в две олимпийски квалификации в Тайланд през този месец, откакто международният първенец при мъжете Кенто Момота се оказа инфектиран с COVID-19 и това сложи всичките му съотборници под карантина.

След внезапния скок в броя на позитивните проби за ковид в Япония се заприказва и за въвеждане на нови ограничения при провеждането на Олимпийските игри. Говори се за съществено ограничаване на престоя на спортистите и гостите в страната. Носенето на защитни маски и спазването на обществена отдалеченост ще бъде наложително и ще има съществени наказания при неспазването на разпоредбите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР