* Тогава са съсипани тамплиерите, арестуват хиляди рицари* Хотелите махат

...
* Тогава са съсипани тамплиерите, арестуват хиляди рицари* Хотелите махат
Коментари Харесай

Откъде идва фобията Петък 13

* Тогава са унищожени тамплиерите, арестуват хиляди рицари * Хотелите махат 13-ти етажи, компании отхвърлят покупко-продажби
" Хотелът ни няма 13-ти етаж, изкачвайте стълбите! " " Няма 13-ти апартамент, търсете 12 плюс едно ". Ако сте видели сходни надписи, няма смисъл да се учудвате.Страховете на хората, свързани с цифрата 13, което се брои за съдбовно, и изключително от съвпадането му с петък, са на пръв взор нелогични.

Въпреки това десетки предприемачи отсрочват покупко-продажби на тази дата, купувачи отсрочват покупка на жилища, художници отсрочват изложения, а страни отсрочват предложение на държавни управления, в случай че петъкът и 13-та дата съответстват.

Смята се, че на този ден стават най-вече произшествия, стартират най-вече войни и има най-вече разводи. Вероятно до момента в който зареждаме личните си страхове, те зареждат нас.Но от кое място идва страхът от тази композиция?

Някои историци настояват, че това е денят, в който е унищожен Орденът на тамплиерите. На 13 октомври 1307 година по разпореждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са задържани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те създали признания по обвиняванията в разкол, содомия и всевъзможни други закононарушения. Били упрекнати също, че имат вяра в по този начин наречения Бафомет, който приема облика на черна котка. Затова и черните котки са прокълнати, тъкмо както и 13-та дата.

Стотици рицари били изгорени на клададруги били екзекутирани по-късно. Короната на Франция получава забележителна част от благосъстоянията на тамплиерите, поради които в действителност е бил и същинският развой на Жан дьо Моле - не за някаква си содомия.

От този ден нататък петък 13-и е считан за неприятен и трагичен ден от почитателите на Ордена.

Друга версия гласи, че 13-ти е съдбовно число, тъй като в античен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият демон. Според нумеролозите цифрата 13 „ страда “ поради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-а е картата на гибелта.

Така легендата за съдбовното 13 потегля по света, а поради тамплиерите към нея е прибавен и петъкът. И защото забележителна част от сякаш прагматичните хора в действителност търсят очакване в суеверието, страхът от петък 13 заема застрашителни размери.

На тази дата даже и в сегашното мнозина са по този начин парализирани от боязън, че даже не стават от леглото. Други отхвърлят да летят със аероплан, да пътуват изобщо, трети отсрочват покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни.

Изчислено е, че на този ден единствено в Съединени американски щати бизнесът губи сред 800 и 900 милиона $, защото доста хора просто не отиват на работа.

Доналд Доси, създател на Центъра за ръководство на напрежението и Института по уплахите в Ашвил, Северна Каролина, споделя, че страхът от петък 13-и изтезава сред 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена паника до тотална суматоха. В някои страни, като да вземем за пример Испания, в случай че гостите са 13, се кани инцидентен 14-ти посетител, с цел да " скапе " неприятния шанс на вечерта.

В някои щати на Съединени американски щати, пък ви вършат специфична отстъпка, в случай че желаете да се татуирате в петък, 13-ти, защото очевидно искащите не са доста. Каквото и да желаете да нарисуват върху тялото Ви, ще платите единствено 13 $.

Има обаче и някои езически религии, за които датата 13 е на шанс. Според тях толкоз са пълнолунията през годината.Психолози откриват, че хората, които се смятат за нещастни, е по-вероятно да имат вяра в суеверия, свързани с неприятния шанс.

Една четвърт от интервюирани свързват цифрата 13 с неприятния шанс. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък 13-и.

Бегла инспекция за това по какъв начин мениджърите на фирмите дават отговор на този несъизмерим боязън демонстрира, че повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропущат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи много по-нестресиращо.

Допълнителни обстоятелства демонстрират, че на 13 декември 1907 година, петък, край островите Сили в Ламанша потъва американската седеммачтова шхуна (единствена по рода си) – Томас Лоусън, наречена на името на притежателя си – американският предприемач и публицист Thomas W. Lawson, чието най-известно произведение е „ Петък – тринадесети “.На 13 април 1970 година детонация на кислороден контейнер обърква проектите на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оживял по знамение, се завръща на Земята.

Любителите на нумерологията ясно съзират „ черна поличба “ – сумата от цифрите в датата на политане на ракетата, изписана по метода общопризнат в Съединени американски щати (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

На 13 януари 2012 година, петък, до брега на остров Джильо в Средиземно море след стълкновение с подводен риф потъва 115 хиляди тонният италиански круизър Коста конкордия. Жертвите на злополуката са 32.

Статистици на нумерологията, обвързвана с 13, акцентират, че имената в оригинал на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви. Сред тях са, преведени на български, Джак Изкормвача, Джон Уейн Гейси, Чарлс Менсън, Теодор (Тед) Бънди.Страхът от петък 13-и е наименуван paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и боязън на гръцки). Мит, действителност или просто втълпения от всякакви хора, този ден съществува и доста от хората по цялото земно кълбо не престават да имат вяра в него.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР