Тодор Токин, „Труд“– Коя бе капката, която преля ГЕРБ да

...
Тодор Токин, „Труд“– Коя бе капката, която преля ГЕРБ да
Коментари Харесай

Даниел Митов: Не знам премиерът наясно ли е кой управлява държавата, но със сигурност не е той

Тодор Токин, „Труд“

– Коя бе капката, която преля ГЕРБ да престане да бъде златна съпротива, по думите на Бойко Борисов, и да тръгне към предварителни избори, както реши Националното заседание в неделя, господин Митов?

– Ние не сме спирали да бъдем градивна съпротива. Всеки божи ден подсказваме на ръководещите какво би трябвало да вършат. Когато трябваше да се реагира във връзка с възходящото напрежение сред НАТО и Русия и като стартира войната в Украйна, ние не просто им подсказахме, само че и положихме немалки старания Народното събрание да одобри обща декларация, с която да даде мандат на държавното управление по какъв начин да беседва и какво да поддържа в границите на Съвета на Европейския съюз и в НАТО.

Когато приказваме за цените на електричеството и на горивата, ние от месеци, дори още от времето на ръководството на служебните кабинети, се опитваме да разбираем на ръководещите какво би трябвало да се прави, тъй че или да се ребалансира енергийния микс, или да се подхващат съответните ограничения, тъй че цените на електричеството да не бъдат толкоз тежки за бизнеса и за крайните консуматори. Какви обезщетения би трябвало да дадат, по какъв начин да ги балансират. Нищо от това не се чу.

Да не приказваме, че в последна сметка желаеме да схванат, че църквите, обществените домове не могат да се оправят с тези цени на електричеството, защото не са организации, които работят с облага.

Така че ние досега сме били повече от градивна съпротива, подлагаме на критика ги, това е работа на опозицията. Те не могат да чакат нещо друго. Още през цялото време им казахме, че нямат 100 дни, рецесиите са галопиращи и нямат лукса да разчитат на 100 дни.

– Много от министрите бяха в служебните държавни управления, тъй че бяха изцяло наясно какво е положението…

– Да, и са имали опция да изградят своето ръководство и да имат концептуално виждане по какъв начин би трябвало да се промени едно, второ или трето. А като не са го създали досега, въобще не можем да чакаме да го създадат когато и да било. Още повече, че е извънредно неотложно сега да се вземат бързи и решителни ограничения. И при всичките тези условия ние нямаше по какъв начин да не стигнем до извода, че това държавно управление е некомпетентно да се оправи с рецесиите. Виждате, че стартират да приказват за далавера. Това са обичани приказки на комунистите, които не знаят по какъв начин работи пазарът и пазарните механизми.

– При социализма търгаш бе мръсна дума, само че спекулата е част от пазарната стопанска система – да купиш на ниска цена и да продадеш скъпо…

– Спекулата е метод на търгуване за препродаване и реализиране на облага. Разбира се, това носи и риск, защото цените на свободния пазар доста бързо се трансформират. Но приказките за далавера са типично социалистически метод за това по какъв начин гледат ръководещите на свободния пазар.

Нарастването на цените, особено на питателните артикули, което сега е във фокуса на публичното внимание, е резултат точно от неуспеха на държавното управление да внесе в точния момент някакво утешение в сметките за електричество на бизнеса, неуспеха да компенсира бизнеса. И от този неуспех следва и повишението на цените, защото бизнесът заплаща доста висок ток, той би трябвало да компенсира загубите си през повишение на цената на крайния артикул, няма нищо по-логично от това.

Предупреждавахме ги, че това ще се случи, не ни послушаха, взеха решение да си работят по комунистически както си знаят и в този момент ще почнат да плашат производителите. А най-големият търгаш е държавното управление. Купува ток за 50 лв. и го продава сред 600 и 1000…

– Обаче за всичко това е отговорен младежкият ГЕРБ…

– На конференцията описах една история, която е доста присъща и показателна за патологията на хроничната неистина.

– Разкажете я и на читателите на „ Труд “!

– В Южна Африка, през 19 век, към 1860 година едно момиченце отива в полето да гони птиците от реколтата. Връща се и разправя на чичо си, че се е срещнала с няколко духове на предците. Те са й споделили да съобщи обръщение на цялото племе, че с цел да се освободят от белите нашественици колонизатори и с цел да имат още повече годишна продукция и добитък, би трябвало да изколят всички налични животни и да опожарят полетата с годишна продукция. Тогава ще възкръснат предците, които ще донесат още повече добитък и годишна продукция и ще изгонят белите нашественици.

Вождовете одобряват това знамение за правдиво, избиват 300-400 хиляди глави добитък и опожаряват полетата. Някои хора от общността се съпротивляват и отхвърлят да създадат това, което подреждат вождовете. И след цялото кръвопролитие и палене нито предците възкръсват, нито белите си отиват, нито има годишна продукция и добитък. Изправени пред апетит, потеглят да търсят сметка на десетгодишната лъжепророчица и на вождовете.

И знаете ли кой се оказва отговорен? Тези, които не са си запалили реколтата и не са си изклали добитъка. Т. е. отговорна се оказва действителността. Българското държавно управление сега е в тази обстановка. Дойдоха лъжепророците, наговориха по какъв начин ще забогатеем, по какъв начин ще има мостове над Дунава и тунели под Стара планина, 8 милиарда в бюджета, като спрат някакви обири и т. н. И сега в безпомощността си да се оправят със сериозните рецесии, те обвинят действителността и тези, които са отказали да си възпламенят реколтата – примерно младежите на ГЕРБ и който се сетиш още.

– Как ще работите за ново ръководство, както декларирахте в неделя?

– Първото нещо, което ще създадем, е да формираме държавно управление в сянка, то към този момент е образувано на процедура. И оттук нататък ще работим в границите на Народното събрание и на откритите в страната конституционни рамки, тъй че в последна сметка хората да схванат, че решение на проблемите има, само че те по никакъв метод ме могат да бъдат открити през дейностите на това болшинство и това държавно управление. Демокрацията има задоволително доста механизми опозицията да работи за печелене на повече публично доверие, което в последна сметка да докара до предварителни избори. Това е декларираната цел.

– Какъв е съставът на държавното управление в сянка, в случай че не е загадка?

– Никаква загадка не е, ние сме го разгласявали към този момент два пъти, с доста дребни промени. Няма съмнение за това.

– Значи това е проектокабинетът с вас като министър председател, който бе показан след изборите през април и юли предходната година?

– Да. Освен това, поставяйки за цел предварителни избори и промяна на ръководството, това значи, че ние би трябвало да сме готови освен със състав на кабинет, само че и за това какви провокации стоят пред този кабинет сега, в който ще би трябвало да взима решения. Това ще се прави в предизборния ни щаб.

– В изявление за „ Труд “ Тома Биков сподели, че е допустимо да се сформира ново проевропейско държавно управление в този парламент? Ще опитате ли този вид?

– Всичко зависи от събитията. Ние ще вършим всичко в границите на една народна власт. Освен да бъде гневен критик на ръководството, ГЕРБ има и отговорност към страната и според от смяната на събитията при всички положения ще вършим това, което е най-добре за хората и за страната към всеки един миг.

Но с всеки изминат ден ГЕРБ все по-малко може да си разреши да се асоциира в съдружната формула на този парламент. Управляващото болшинство дава мотиви непрестанно да се счита, че не може да се оправя, че нито една от партиите няма потенциал за ръководство. И всяка една стъпка към каквото и да било доближаване ще води до имиджови вреди за ГЕРБ.

– Не е ли време към този момент за избор на съмнение към държавното управление, господин министър председател в сянка?

– То беше време още на 15-ия ден, само че по този начин или другояче би трябвало да се даде опция на едно ръководство да се види доколко може или не може да се оправи. А мотиви за избор на съмнение се натрупаха във всяка една сфера, където и да пипнеш. Но ще стартираме.

– А ще се засилва ли държавното управление в сянка, както да вземем за пример е във Англия?

– ГЕРБ има този капацитет. Вярно е, че по света има такива държавни управления, само че упоритостта ни не е да реализираме някакъв характерен модел, да го копираме. В случая би трябвало ясно и изрично да се подготвим за ръководство, да сме наясно от ден първи при предварителни избори и промяна на властта, когато ГЕРБ още веднъж ръководи, кой какво прави, с какъв експертен капацитет, с какви екипи.

– Как ще се стигне до предварителни избори? С всеобщи митинги, с овакантяване на някоя от партиите в обединението, което ще докара до рухването на държавното управление, или като се неодобрява предвижданата актуализация на бюджета, което отново значи рухване на кабинета?

– Може би един от тези способи, а може би всички съчетани дружно. Когато рецесиите стартират да акумулират неодобрение, то стартира да се излива отвред. И неспособността на ръководството да се оправя с рецесиите може в един миг да се пресрещне както от гражданското общество, по този начин и от систематичните партии, от бизнеса, от синдикатите. А когато гражданската сила е насъбрана, то стига една искра.

Не знам по кое време опашките за олио ще се реалокират пред Министерския съвет. А занапред несъмнено ще си приказваме и за други опашки. Неадекватността на ръководството води до трупане на отрицателна сила и тя ще се излее по някакъв метод. В момента ми е мъчно да предвиждам по какъв начин. Динамиката е задоволително комплицирана, с цел да мога да предсказвам.

Но отново ще кажа – държавното управление не си дава сметка за действителността, приказват със заклинания и считат, че като кажат нещо с усмивки, то ще се материализира и става истина. Въобразяват си, че с сходно говорене успокояват някого, а в действителност всекидневно хората се сблъскват с доста тежки проблеми. Инфлацията им изяде приходите, инфлационният напън няма да престане, няма спирачки пред растежа на цените. Това е серпантина, която се завърта все по-силно.

– Според вас шантажира ли Корнелия Нинова премиера с оставка и рухване на държавното управление? Това се видя и при промяната на военния министър, и при случая с депутата от Политическа партия Дунчев, и при спекулата, и при мораториума. Не е ли Българска социалистическа партия воденичен камък в тази коалиция?

– Аз от Българска социалистическа партия друго не чакам, те са ясни. Ние сме си споделили каквото трябваше да кажем. Проблемът е, че ние сякаш нямаме министър-председател. Аз не знам дали той е наясно кой в действителност ръководи в тази страна, само че сигурно не е той. Това едно. И второ – ние се връщаме във времената, когато ръководството на страната беше феодализирано, разпределено на някакви порции, в които не е доста ясно кой носи отговорност и защо, в кои браншове какво се случва.

Корупцията е повишена стремглаво, това се вижда към този момент на по-ниските равнища и самите ръководещи си го приказват. Големият проблем е, че ръководство в действителност няма. Всеки нещо влачи, всеки нещо дърпа оттук-оттам, вървят някакви назначения и в един миг се връщаме във времена, които смятахме, че сме загърбили. Според мен министър-председателят въобще не го схваща това, той няма визия какво се случва. И не престават да упрекват тези, които живеят в действителността.

– – –

Даниел Митов e rоден на 4 декември 1977 година в София. Завършва „ Политология ” в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Специализира „ Политически умения ” в Нов български университет. Работил е в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на публицистичния екип на списание „ Разум ”. Бил е изпълнителен шеф на фондация „ Демокрация ”.
През 2010 година отпътува в задачата на Националния демократически институт (НДИ) на Съединени американски щати в Ирак, където е програмен управител на Програмата за развиване и подкрепяне на политическите партии. Като представител на НДИ работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други
На 6 август 2014 година е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното държавно управление на Георги Близнашки. Запазва поста и в идващото държавно управление – второто на Бойко Борисов.
През 2021 година е определен за народен представител от ГЕРБ-СДС в 45-то, 46-то и 47-то Народно заседание. Бе номиниран за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Зам.- ръководител на ГЕРБ.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР