Тодор Батков реши да се раздели с вестник Стандарт ©

...
Тодор Батков реши да се раздели с вестник Стандарт ©
Коментари Харесай

"Стандарт" може да смени собственика си

Тодор Батков реши да се раздели с вестник " Стандарт "

© Георги Кожухаров Още по тематиката
" Стандарт " -на взаимозависимост

Кредитираната с пари от КТБ " ГМ прес " е в процедура по несъстоятеност, само че нейните издания си откриха нов финансов " покровител "
30 окт 2015
Медийният комфорт коства пари

Медиите, близки до Пеевски, предстоящо се оказват желани за платена политическа реклама
9 окт 2015
Медийните бухалки на мръсната власт

Кафявите уеб сайтове " Пик " и " Блиц " излизат отпред в играта на Пеевски за разгромяване на критиците на статуквото и на всяка евентуална съпротива още в зародиш
11 сеп 2015 Мажоритарен притежател на вестник " Стандарт " към този момент са публицистите. Това оповестява в броя си от вторник заглавната публикация на хартиеното издание. Всъщност собствеността към момента не е изменена и към този момент става дума за заричане на мажоритарния притежател на медиата Тодор Батков. Бизнесменът и юрист е решил да подари акциите си на журналистическия екип във връзка 25-тия празник на вестника, твърди всекидневника. Това е станало в понеделник, 8-ми януари 2018 година на среща в адвокатската фирма му на ул. " Алабин " с целия екип на " Стандарт ".

" Свободата на словото е обезпечена, когато публицистите сами носят цялостната отговорност за изданието, което вършат ", споделя пред личното си издание юрист Батков. Така " Стандарт " става първият вестник в последните години, чието ръководство и бъдеще е в ръцете на журналистическия екип, твърди изданието.

От обявата излиза, че публицистите в медиата ще получат каузи на Батков от 65.5% в компанията " Стандарт нюз ", а миноритарната част от собствеността - 34.5% остава в " Пресгрупа Утро ", владеене на австрийската " БГ Приватинвест ". Собствеността в последното се поделя сред българина Христо Грозев и Карл Лотринген-Хабсбург.

Дотук - единствено изказвания и дребни, само че различен вид промени

Технически прехвърлянето още не се е случило. Има авансово съглашение, споделиха за " Капитал " осведомени с измененията. Желанието на Тодор Батков било акциите на изданието да бъдат в действителност разпределени сред публицистите без нито един от тях да придобива по-голям дял. Според източника ни, акциите няма да отидат единствено в ръцете на основния редактор и изпълнителен шеф на " Стандарт Нюз " Славка Бозукова. С книжата публицистите действително ще поемат и активите и пасивите на сдружението, а към септември 2017 краткосрочните отговорности са 5.7 млн. лева, а дълготрайните - 5.1 млн. лева, се вижда от доклада в Търговския указател. Само данъчните отговорности са за 2.8 млн. лева

От оповестения през декември 2017 година в Търговския указател проект за превръщане на сдружението " Стандарт нюз " излиза наяве, че Тодор Батков основава нова компания - " Стандарт Хънт " ЕАД, в която отделя ловния си бизнес, който досега явно е бил част от общата компания. Общото заседание на акционерите, на което е станало преобразуването на сдружението е било при започване на декември. В " Стандарт Хънт " Батков е трансферирал и част от отговорностите (под 1 млн. лева.), които не са на вестника, а на ловното стопанство, както и капиталов парцел за 1.7 млн. лева

В края на 2017 година в редакцията е бил показан " вложител " (без елементи по какъв начин се споделя и с какво се занимава), който декларирал, че е подготвен да поеме дължимите елементи от заплатите на публицистите, като за задачата с всеки от тях се подписа самостоятелен контракт, твърди източник на " Капитал ". Условието било обаче да се почисти казусът със собствеността.

Какво значи това за медийната среда

През последните години " Стандарт " изпитваше съществени финансови усложнения. Журналистите не получаваха постоянно заплатите си, а настрана се натрупваха задължения към снабдители и страната. Досега обаче юрист Батков постоянно е упорствал, че вестникът не се продава. " Вестникът не е бизнес план. Това е едно начинание, което аз получих в памет на моя починал татко, който беше прочут публицист и за мен беше изключителна, огромна персона. Взех " Стандарт ", с цел да продължа делото на татко ми, и в този смисъл последното нещо, с което бих се разделил, е " Стандарт ", " безапелационен бе през годините той. Времената за печата се трансформираха, евентуално с това и желанията на издателя.

През 2011 година Тодор Батков отчасти се раздели със собствеността си в компанията зад вестника. Той резервира 65.5%, тъй като под натиска на рецесията продаде останалите 34.5% от нея на " ГМ Прес " с желанието да съживи бизнеса си.

Постепенно " ГМ Прес " закупи напълно два от най-влиятелните районни вестника - " Струма " и " Марица ", а през ноември 2011 г взе 50% в " Интермедия ", което стои зад уеб страницата blitz.bg и издава вестниците " Шоу ", " Над 55 " и " Доктор ".

След фалитa на КТБ през 2014 година стана ясно, че " ГМ прес " е била една от фирмите, получавали през куха компания - " Булит 2007 " финансиране от банката за притежаваните медии. По-късно " ГМ Прес " бе оповестена в неплатежоспособност. За да се избави част от собствеността й - в края на 2015 година уеб страницата и делът от 34.5% в " Стандарт " беше трансфериран на " Пресгрупа Утро ", която е благосъстоятелност на австрийското сдружение " БГ Приватинвест ". Според Търговския указател това не се е трансформирало с днешна дата. В " БГ Приватинвест " съучастник с 50% е Христо Грозев. Той беше един от купувачите на Вестникарска група " България " (Труд, 24 часа, 168 часа и пр.) от немската компания WAZ, дружно с Огнян Донев и Любомир Павлов. Впоследствие връзките сред тях внезапно се скапаха и Грозев подаде сигнал против двамата си съдружници в прокуратурата. Той беше употребен за мотив върху Донев и Павлов да се стовари цялата магистратска мощност, която групата към Делян Пеевски беше способна да активизира.

Иначе през последните години Батков към този момент подари едни свои акции - тези на футболния " Левски ". Основната част от тях бяха взети от юриста на Делян Пеевски Александър Ангелов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР