Точно преди 50 години, на 3 април 1973 г., инженерът

...
Точно преди 50 години, на 3 април 1973 г., инженерът
Коментари Харесай

Днес се навършват 50 години от първото обаждане по мобилен телефон

Точно преди 50 години, на 3 април 1973 година, инженерът на Motorola Мартин Купър организира първото в света позвъняване по мобилен телефон. Той застава на ъгъла на Шесто авеню в Ню Йорк с огромно кремаво устройство в ръка, с което се обажда на собствен сътрудник от конкурентните лаборатории Bell, с цел да заяви тържествено, че се обажда от " персонален джобен мобилен телефон ".

" Мисля, че той остана без думи ", спомня си господин Купър този миг. Той добави, че в другия завършек на линията е настъпила тишина в отговор на известието му за позвъняване от безжичния телефон.
-->
В диалог с кореспонденти Купър съобщи, че лабораториите Bell са се съсредоточили върху създаването на слушалка за коли, вместо да основат изцяло безжично устройство. Motorola е избрала друг път на развиване и времето е потвърдило правотата им, защото в днешния свят хората мъчно могат да си показват живота без мобилни телефони. Въпреки че в последно време все по-малко хора се обаждат по тях.

Първото позвъняване на Купър е направено от първообраз, който към 10 години по-късно се трансформира в първия сертифициран мобилен телефон, наименуван DynaTAC 8000X. Телефонът тежи към 800 г и е с размери 22,5 × 12,5 × 3,75 см без антената. По време на стартирането му на пазара единствено заможни хора можели да си разрешат да закупят първия мобилен телефон, защото цената на DynaTAC 8000X е към 11 700 щ. $.

Интересно е, че правилото на предаване на глас посредством клетъчна връзка не се е трансформирал доста от този момент. Клетъчният телефон преобразува гласа в електрически сигнал, който се модулира в радиовълна. Радиовълната минава през клетъчните станции на кулите и доближава до другата страна в диалога, при което индивидът в другия завършек на линията може да чуе гласа на обаждащия се.

Разбира се, устройствата, които в този момент се употребяват по света, нямат съвсем никаква аналогия с първия клетъчен телефон. DynaTAC 8000X нямаше камери и опция за изпращане на известия. Получавахте слушалка, която можеше да приказва към 30 минути, след което трябваше да я зареждате в продължение на 10 часа. Освен това слушалката е имала 15-сантиметрова антена.

Все отново 94-годишният Мартин Купър не е прекомерно впечатлен от дизайна на актуалните смарт телефони, въпреки да признава, че в никакъв случай не е предполагал, че мобилният телефон ще се трансформира в джобен компютър с камери и достъп до интернет. Той е уверен, че човечеството към момента е в самото начало на революцията на мобилните телефони.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР