Точно един месец мина от обнародването в Държавен вестник на

...
Точно един месец мина от обнародването в Държавен вестник на
Коментари Харесай

Антикорупционният закон отива на спешен ремонт

Точно един месец мина от обнародването в Държавен вестник на законодателната горделивост на властта - новия антикорупционен закон, с който се сътвори и нова мегакомисия за битка с корупцията и спора на ползи. И той към този момент е за ремонт. В понеделник следобяд депутатитите от ГЕРБ и " Обединени патриоти " Данаил Кирилов и Христиан Митев са внесли смяна в текста, с която на процедура се отсрочват нововъведените правила за конфикт на ползи за общинските съветници.

С антикорупционния закон, признат дефинитивно през януари, се вкара условие общинските съветници да не могат да бъдат членове на директорски, контролен или надзорен съвет, съвет на шефовете, инспектор, шеф, пълномощник, търговски прокурист, синдик или ликвидатор на търговски сдружения с общинско присъединяване или шеф на общинско дружество. Освен това на представителите на общинските препоръки по новите правила трябваше да се разделят с присъединяване си във компании или качеството си на еднолични търговци, в случай че сдружението, в което са, има подписани контракти с общината, в която са определени, или с сдружения и предприятия на въпросната община, в случай че имат намерение да изкарат цялостните си мандати. Имаше и период за декларирането на промени в статута им - 23 февруари. Записана е и възбрана родни локални парламентаристи да са в същото качество в страни от Европейски Съюз, въпреки да не е известно да има подобен случай.

Сега депутатите от ГЕРБ и " Обединени патриоти " трансформират описаните периоди - за общински съветници новите правила за спор на ползи да влизат в действие от 1 декември 2019 година Това значи отсрочване до привършване на сегашните мандати на локалната власт - идващите постоянни избори за кметове и локални парламенти са през есента следващата година.

Преди две седмици от Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки излязоха с декларация, че се постановат ограничавания " в придвижване " - т.е. измежду мандат. От жалбата се разбра, че всеобщо актуалните общинари не дават отговор на новите правила за несъответственост. Има и доста случаи, в които, да вземем за пример, локален парламентарист е и доктор по специалност. В тези случаи нормално има подписан контракт за наем на кабинет с общината. По новите правила, чието влизане в действие в този момент ще се отсрочва, съветникът-лекар ще би трябвало да напусне мястото на практиката си

" Налага се да се планува интервал от време, в който претендентите за общински съветници за мандат 2019-2023 да съобразят и да решат дали да бъдат общински съветници при тези нови условия ", написа в претекстовете към законопроекта.
Депутатите акцентират, че с смяната не отпада задължението на общинарите да заявяват спор на ползи.

Иска се и смяна на различен текст - законът да се брои за влезнал в действие от 23 януари. Самият той бе оповестен в " Държавен вестник " на 19 януари - след преодоляно несъгласие. С тази корекция на процедура периодите - за избор на управление на новата Комисия за противодействието на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество - или КПКОНПИ, както е новото име на мегаоргана, и тези за разработване на подзаконови нормативни актове по закона стартират да текат на 23 януари. Все още Народното събрание не е избрало ръководител на КПКОНПИ, макар че изходът от този избор на Народното събрание изгрежда превдварително решен - властта уточни ръководителя на остарялата КОНПИ Пламен Георгиев за поста. Другият претендент е на Българска социалистическа партия - някогашният член на Комисията за откриване на спор на ползи Николай Николов. Като претендент на опозицията обаче той няма никакъв късмет.

Очаква се изборът в Народното събрание за ръководител да е тази седмица. Месец по-късно би трябвало да бъдат определени и останалите членове на антикорупционния мегаорган.

Клуб Z
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР