Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната песен и

...
Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната песен и
Коментари Харесай

Стефан Димитров и Василий Медведев върнаха България в световния балет със „Сънят на Пилат“

Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната ария и нейния бис), ознаменували международната премиера на балета „ Сънят на Пилат “ в Зала 1 на НДК. Магия, каквато българската сцена не е виждала от десетилетия сътвориха композиторът Стефан Димитров, хореографът с интернационална популярност Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера.


Зрелищно, охолно, изтънчено, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално… Това са единствено част от суперлативите, с които щастливците участвали в Зала 1 на НДК описаха спектакъла. Той е сбъднат от Старозагорската опера със съдействието на фондация „ Ценности “, Палмс Мюзик, Министерството на културата, Столична община и община Стара Загора.
Сценографията и подхранващите въображението костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и скъпата помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на Василий Медведев да трансформира симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от позитивна сила, в поема за любовта.

В всеобщите подиуми взе участие съвсем целия балетен състав, който прилича Организация на обединените нации - единствено 16 от всичките над 50 са българи. Талантливи младежи от Португалия до Норвегия и от Съединени американски щати до Япония танцуваха виртуозно и въодушевено.

Проникновени любовни подиуми, древен сюжети, деликатност и свирепост се преплитат в „ Сънят на Пилат “ с съвременни режисьорски решения и качествена музика под палката на диригента Владимир Бошнаков. Както сподели шефът на Старозагорската опера Огнян Драганов в „ Перото “ преди премиерата „ Такъв театър не е имало повече от 40 години – от времето на „ Козият рог “.

Приблизително толкоз време отлежава в креативното схващане на Стефан Димитров и концепцията за написването на балет, въодушевен от „ Майстора и Маргарита “. Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години стартира да съзрява сюжетът, а четири години му лишава написването. За първи път „ Сънят на Пилат “ е изпълнен като симфонично произведение от оркестъра на Любка Биаджони в границите на българското европейско председателство. Тогава със съдействието на фондация „ Ценности “ концертите са два – в зала „ България “ и Античния спектакъл в Пловдив. След забележителния триумф, ръководителят на Фондацията – Антонина Стоянова споделя с артистичния шеф на Балета на Държавна опера - Стара Загора примабалерината СилвияТомова, фантазията творбата на Стефан Димитров да се показа на огромна сцена и… колелото се завърта. За да се стигне до заслужения успех с изцяло модифицирана музика.


В Зала 1 на НДК публиката ръкопляскаше възторжено след всяка сцена, а от първия ред на балкона президента Петър Стоянов викаше „ Браво “. Недалеч от него не жалеше аплаузите и актуалната първа дама Десислава Радева.

Сред зажаднелите за духовни прекарвания бяха видяни още италианската посланичка Джузепина Дзара, бизнесдамата Нели Беширова, издателката Венелина Гочева, Васил Найденов, пристигналият от Бургас композитор Стефан Диомов, Кристина и Михаил Белчеви със сина си Константин, скулпторът Стефан Божков, Волен Сидеров и брачната половинка му Деница и още доста ценители на изкуството. В публиката бяха балетните величия Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, доста представители на балетната колегия, балетни експерти и фенове на балетното изкуство от страната и чужбина.

Богдана Карадочева пророни не една сълза на премиерата на брачна половинка си.
Специално за премиерата Стефан Димитров написа ария. Необичайният край за танцова тайнственост, както Василий Медведев избира да назовава спектакъла, режисьор и композитор обосновават с тематиката за любовта, която е неразривна част от сюжета. Дуетът бе изпълнен от солистите на Старозагорската опера Ина Андреева и Марин Русинов. Заради нестихващите овации те бяха „ принудени “ да я изпеят повторно.


Тласък на високото креативно напрежение даде шефът на Старозагорската опера Огнян Драганов с въвеждащите си думи в книжовен клуб „ Перото “. Там публицисти, спонсори и другари имаха опция да беседват със основателите на спектакъла преди началото му. Огнян Драганов връчи на Стефан Димитров и на Василий Медведев почетните плакети на неповторимия и единствен за България Фестивал на оперното и балетното изкуство, който тази година ще се организира за 51-ви път в Стара Загора от 26 ноември до 10 декември. Международният креативен екип даде обещание да пристигна и за премиерата на „ Сънят на Пилат “ на 8 декември в Стара Загора.

Не по-малко вълнуващо бе и празненството от главния спонсор „ Палмс мюзик “ в пиано бар Black&White в гранд-хотел „ Милениум “ в чест на всички „ забъркани “ в „ Сънят на Пилат “.

Литературен клуб „ Перото “ – среща с креативния екип

Снимки: Държавна опера - Стара Загора
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР