Тленните останки на руски войник, сражавал се за освобождението на

...
Тленните останки на руски войник, сражавал се за освобождението на
Коментари Харесай

Останки на руски войник бяха препогребани в Айтос

Тленните остатъци на съветски боец, сражавал се за освобождението на България по време на Руско – турската освободителна война 1877 – 78 година, бяха препогребани от село Карагеоргиево в град Айтос, съобщи БНР.

. Будни българи са избавили гроба му от изгубване и давност. Това е единственият прочут до в този момент случай в страната, при който жители сами се провеждат, с цел да проведат сходна акция. 

Главен мотор на акцията по опазване на костите на съветския боец е Иван Иларев, шеф на Военния клуб в Айтос ръководител на инициативния комитет „ Войнска памет “ и на клуб „ Краезнание “. 

 Информацията  за вероятността гробът да бъде премахнат е подадена през септември предходната година, следват незабавни дейности:

" Отидохме на място, разчистихме храстите и видяхме каменен кръст с надпис - " Андрей Гаевский, канонир /артилерист/ от 20-а конна батарея, починал на 2 септември 1878 година

Аз като човек, който се интересува от военна история незабавно разбрах, че това е човек, който е взел участие в борбите за освобождението на Айтос и най - евентуално е бил участник във войската на полковник Лермонтов.

 Самият факт, че той не е умрял сред 2 и 6 февруари, когато са били борбите сред Карнобат и Айтос, а вероятно е умрял от раните си или от някоя болест, тогава е върлувал тиф измежду бойците. В село Карагеоргиево е имало тогава полева болница. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР