Тирове върху горещия асфалт. Въпреки, че глобата за движение на

...
Тирове върху горещия асфалт. Въпреки, че глобата за движение на
Коментари Харесай

След проверка на БНТ: Тирове не спазват забраната за движение при високи температури

Тирове върху горещия асфалт. Въпреки, че санкцията за придвижване на тежкотоварните коли сред 13:00 и 21:00 часа е до 200 лв. - оказа се, че всеобщо не се съблюдава, а това деформира пътните настилки.

Затова от Агенция „ Пътна инфраструктура “ стопираха придвижването на камионите над 20 тона в областите Русе, Шумен и Търговище. Шофьорите обаче недоволстват, че би трябвало да чакат над 8 часа в камионите си, при 40 градусовите жеги.

Температурата в Русе в 13:30 часа е съвсем 40 градуса. Много от тировете обаче не престават да се движат, до момента в който не ги засече патрул на „ Пътна полиция “.



В шуменска област беше направена организация камионите да стопират на три места, само че лиши време, до момента в който стартира да се съблюдава ограничаването. Екипът на Българска национална телевизия в Шумен направи лична инспекция.

Часът е 14:45, а температурата на въздуха е 35 градуса. В този миг по основния път Шумен-Разград не би трябвало да минават камиони над 20 тона, само че действителността е друга. 30 минути по-късно градусите се повишиха и на пътя към този момент имаше полицейски екип, който ревизираше камионите. Тези, които са празни продължаваха пътя си, а тези над 20 тона изчакваха.



Оказва се, че битумът, употребен за асфалта у нас, се размеква при 55 градуса по Целзий. А в рисковите жеги се нагрява и до 60-70 градуса. Високата температура поразява цялата спирачна система, накладките и гумите и рискът от случай е още по-голям, безапелационни са експертите по пътна сигурност.

" Когато карате лятно време с износени гуми е еднакво все едно карате по лед. Разберете, че структурата на износената гума и високата температура е евентуална заплаха да се пръсне. Силно падат интензивността и функционалностите на спирачната система поради високите температури. Аз в този момент ще ви покажа - 62 градуса е температурата, която излъчва гумата на преди малко спрял автомобил. 62 градуса трансформира структурата на спирачните накладки ", изясни Ангел Попов, пътен специалист към " Център за европейски транспортни политики ".

" Ние сме сложили знаците на избраните сектори. 12 часа преди въвеждането на възбраната се уведомяват на уеб страницата на АПИ секторите, които ще бъдат затворени ", сподели шефът на Областно пътно ръководство - Шумен Димитър Ковачев.

В региона на община Бяла полицейски екип стартира да отбива тежкотоварните камиони незабавно щом живакът в термометрите се повиши до 35 градуса.

" Виждате тапата, само че въпреки това, в случай че ги пуснат тия тежки камиони, ще увредят в допълнение асфалтовата настилка и през днешния ден имаме накъдрен асфалт в региона на кръговото, тъй като в действителност камионите са тежки ", сподели кметът на община Бяла Димитър Славов.

В горещините се пропущат единствено тировете, които транспортират животни и бързо развалящи се артикули. Забраната за придвижване на тежкотоварни камиони ще продължи до 31 август, в случай че температурите са високи. А водачите, които не я съблюдават, ще бъдат глобени от 50 до 200 лв. и могат да изгубят правото да ръководят транспортно средство от 1 до 6 месеца.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР