Тиранозавър рекс вероятно е имал същия брой мозъчни неврони като

...
Тиранозавър рекс вероятно е имал същия брой мозъчни неврони като
Коментари Харесай

Тиранозавър рекс е бил интелигентен колкото примат, установиха учени

Тиранозавър рекс евентуално е имал същия брой мозъчни неврони като актуалните примати. Това разкрива ново проучване от университета “Вандербилт ” в Съединени американски щати, представено от „ Дейли мейл “.

С подобен мозък той умерено би могъл да взема решение проблеми, да основава принадлежности и даже да се ангажира с културно държание.
Динозаврите са били господари на Земята към 179 милиона години, преди да бъдат унищожени ненадейно от конфликт с метеорит на границата на интервалите креда и палеоген преди към 66 милиона години.

Преди това някои типове от тях са развили черти, сходни на птици, като пера, крила, нокти и уголемени черепи. Това било еволюционен развой, почнал преди 100 милиона години и обхванал още десетки милиони години.

Тъй като меките тъкани на динозаврите рядко се резервират във вкаменелости, не се знае доста за техните мозъци. Тъй като е известно, че те са свързани с птиците, информация за тях може да бъде извлечена от мозъците на днешните емута и щрауси.

В проучването, оповестено в сп. “Джърнъл ъв комператив нюролоджи ”, доктор Сузана Херкулано-Хузел си слага за цел да разкрие когнитивните качества на динозаври като Тиранозавър рекс, разглеждайки мозъците на модерни сауропсиди - птици, костенурки и люспести влечуги.

Скорошни изследвания разкриха, че макар дребните си глави, птиците са много интелигентни.
Например, евразийските сойки могат да устоят на прелъщение да получат по-добра премия, до момента в който гарваните са описвани като умни колкото седемгодишни деца.
Установено е, че птиците имат повече неврони на грам мозък спрямо бозайниците и приматите, което им дава способността да вземат решение проблеми.

Използвайки компютърна томография, доктор Хузел съпоставя фосилизираните черепи на тероподи – група двукраки динозаври, включваща Тиранозавър рекс – с тези на съществуващи сауропсиди. 
Тя стига до извода, че динозаврите биха имали мозъчна маса, сходна на тази на птици със същия размер, които могат да бъдат проследени до времето преди унищожителния конфликт с метеорит.

Следователно, един невролог би могъл да направи догатки за мозъка на Тиранозавър рекс, като усили мащаба на мозъка на ему, щраус или кокошка, защото те са пропорционални.
След това е елементарно да се пресметна какъв брой неврони биха имали тероподите, употребявайки броя и мозъчната маса, за които е известно, че имат сауропсидите.

Въз основа на тези наблюдения доктор Хузел прави съмнение, че Тиранозавър рекс би имал мозъчна маса от към 343 грама и 3 289 000 000 неврони, което е покрай 2 875 000 000 неврони, регистрирани при павианите.
Отделно изследване на доктор Хузел откри, че броят на невроните в топлокръвните животни корелира с продължителността на живота им посредством математическо уравнение.
Използвайки това уравнение, тя допуска, че Тиранозавър рекс би живял сред 42 и 49 години, макар че за най-стария прочут образец се счита, че е живял до 28 години.

В проучването си тя написа: „ Един двукрак див звяр с размерите на слон, само че чевръст, талантлив с когнитивни качества като на макак или павиан, би трябвало да е бил в действителност извънредно способен див звяр ”.
„ Настоящите открития навеждат на мисълта, че динозаврите тероподи като Тиранозавър рекс са имали биологичната дарба да създават и употребяват принадлежности и да развиват просвета като на актуалните птици и примати ”, споделя в умозаключение доктор Хузел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР