Тирана. Протестиращи, подкрепящи лидера на основната опозиционна Демократическа партия в

...
Тирана. Протестиращи, подкрепящи лидера на основната опозиционна Демократическа партия в
Коментари Харесай

BIRN: Албанската опозиция проведе протест срещу „дяволската Сърбия“

Тирана. Протестиращи, подкрепящи водача на главната опозиционна Демократическа партия в Албания, се събраха в централата на партията в понеделник и потеглиха към кабинета на премиера Еди Рама, осъждайки срещата в Албания на тримата водачи на страни, подкрепящи самодейността „ Отворени Балкани “, написа BIRN .

Някои от тях изхориха сръбски флагове, наричайки самодейността „ демонски ” опит за определяне на сръбска надмощие над Балканския район. „ Дяволският план „ Отворени Балкани “ е рискован опит да се опълчи на самодейността в Берлин “, сподели Сали Бериша, базирайки се на по-ранен ход на Германия за възкръсване на връзките сред Балканите и Европейски Съюз.

Междувременно тримата водачи, албанският министър председател Рама, сръбският президент Александър Вучич и министър председателят на Северна Македония Зоран Заев вечеряха надалеч от Тирана в централния албански град Елбасан.

Бериша прикани за „ народен митинг “ против самодейността „ Отворени Балкани “ и „ аферата с инсинераторите “ след плевел уикенд, когато се опита да уволни сегашния водач на Демократическата партия Лулзим Баша посредством референдум.

„ Днес Тирана и Албания ще стачкуват против тристранния алианс Белград-Тирана-Скопие, Отворени Балкани – Вучич-Рама-Заев! Срещу присвояването на 430 милиона евро от водача на Медуза [визирайки премиера Рама] и неговите държавни крадци “, написа Бериша във Facebook.

Той сподели, че главната причина за митинга е, че сръбският президент Вучич в никакъв случай не е желал амнистия за сръбските военни закононарушения против албанците в Косово през 90-те години.

Проектът „ Отворени Балкани “ укрепва Сърбия и демонстрира, че Рама е марионетката на Вучич, сподели той.

Друго настрана за митинга, продължи той, е така наречен „ въпрос на инсинераторите “; предходната седмица някогашен министър на околната среда Лефтер Кока беше задържан за корупция, обвързвана с контракти за изгаряне на боклуци.

Стартирал преди две години, в началото именуван балканска скица „ Мини Шенген “, планът „ Отворени Балкани “ има за цел свободното придвижване на хора, капитали и артикули на Балканите, отразявайки Шенгенското пространство на Европейски Съюз без паспорти. Досега единствено Албания, Сърбия и Северна Македония са се присъединили.

Баша и Бериша остават въвлечени в яростна битка за надзор върху главната дясноцентристка опозиционна партия. Това стартира, когато Баша изключи Бериша от парламентарната група на партията на 9 септември, към четири месеца откакто Бериша попадна в черния лист на Държавния департамент на Съединени американски щати „ за присъединяване в корупционни дейности “.

След вписването му в черния лист от Съединени американски щати, Бериша стартира да организира срещи с поддръжници в кметствата в цяла Албания, което раздели главната опозиционна партия на две. Единият лагер поддържа Баша, а другият поддържа Бериша.

Тогава Бериша организира заседание на 11 декември, където сподели, че 4446 делегати на партията са дали своят вот за освобождението на Баша като водач на партията.

Окончателното решение ще бъде гласувано от членовете на партията посредством референдум на 18 декември – същия ден Баша възнамерява ново заседание със личните си поддръжници, за също по този начин да насърчи „ нови промени “ в партията.

Някои от гласуваните промени бяха „ непризнаване на събранието на Бериша и недопускане на някой да заема каквато и да е позиция в партията, която е избрана като „ нон грата “.

Бериша и неговите поддръжници от понеделник се насочиха към централата на партията, където Баша организираше среща с членове след съперническото му заседание. Там Бериша прочете резултатите от гласуването, като сподели, че към 44 000 членове на партията от към 75 000 са дали своят вот и към 99 % от тях са дали своят вот за освобождението на Баша.

Междувременно Бериша сътвори по този начин наречената „ комисия за наново основаване “ на партията, която да управлява партията до 22 март, когато свика друго заседание.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР