Тирана. Парламентарната комисия по правни въпроси определи българите като деветото

...
Тирана. Парламентарната комисия по правни въпроси определи българите като деветото
Коментари Харесай

24-ore.com: Българите стават деветото малцинство в Албания

Тирана. Парламентарната комисия по правни въпроси дефинира българите като деветото малцинство в Албания, наред с аромънското, гръцкото, сръбското, ромското, черногорското, босненското, македонското и гюпското (египетското), предава албанското електронно издание " 24-ore.com " .
Според изданието до това решение се е стигнало след диалог на българския министър председател Бойко Борисов с албанския му сътрудник Еди Рама, като албанският министър-председател е бил поканен да направи посещаване в София.
" 24-ore.com " оповестява, че до решението се е стигнало след полемика, като част от депутатите са сложили въпроса за идентифициране на малцинствата и по тази причина по какъв начин би трябвало да бъде несъмнено популацията на Преспа, Голо Бърдо и Гора, откакто един път би трябвало да бъде записано и преброено като българско, а един път като македонско.
По време на дебата е обиден и въпросът за използването в образованието на националните езици в регионите, в които малцинствата съставляват 20% от популацията.
Изданието напомня, че българите обитават югоизточните и североизточните елементи на Албания, където до момента е било записано единствено македонско малцинство.
Решението на парламентарната комисия по правни въпроси следва да бъде гласувано на съвещание на Народното събрание.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР