Тези резултати са забележително постижение за човечеството и въвеждат ксеноприсадките

...
Тези резултати са забележително постижение за човечеството и въвеждат ксеноприсадките
Коментари Харесай

Трансплантираха бъбреци от прасе на мъж в мозъчна смърт

Тези резултати са удивително достижение за човечеството и вкарват ксеноприсадките в клиничната сфера, пишат създателите на проучването

Изследователи през днешния ден оповестиха следващия неочакван опит в устрема да избавят човешки животи с органи от генетично модифицирани свине, оповестяват Асошиейтед прес, Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Този път хирурзи от Алабама са трансплантирали бъбреци от прасе на човек в мозъчна гибел - подготовка малко по малко за интервенция, която се надяват да тестват при живи пациенти, евентуално по-късно през годината. Съобщението идва малко след осъществяването на първата трансплантация на свинско сърце на пациент, този път в схващане.

Подобни достижения в региона на трансплантациите на скотски органи на хора, наричани още ксеноприсадки, насочват към допустимо решение на хроничния дефицит на донорски органи. "Тези резултати са удивително достижение за човечеството и вкарват ксеноприсадките в клиничната сфера ", пишат създателите на проучването от университета на Алабама в Бирмингам.

Свински бъбрек към този момент беше трансплантиран на човек в мозъчна гибел от екип от Нюйоркския университет на два пъти - на 25 септември и 22 ноември 2021 година В случая обаче присадките, свързани с крак, бяха сложени отвън тялото, с цел да могат да бъдат следени и да бъдат взети проби.

Операцията, за която учените оповестяват през днешния ден, е осъществена на 30 септември 2021 година Два бъбрека от генетично модифицирано прасе са сложени в тялото на 57-годишен мъж, чиито органи не могат да бъдат дарени на друго лице, макар желанието му. "Трансплантираните бъбреци филтрираха кръв, произвеждаха урина и, което е значимо, не бяха отхвърлени неотложно ", се показва в изказването, направено от университета.

И двата органа са останали жизнеспособни, до момента в който опитът не бил спрян 77 часа по-късно. Учените подсигуряват, че актуалната хирургична интервенция е близка до клиничната действителност. Те имат намерение скоро да проведат опити върху пациенти и по-късно да се надяват на зелена светлина от регулаторните органи.

Прасето, чиито бъбреци са били употребявани, е претърпяло 10 основни генетични модификации, с цел да станат органите му съвместими с човешките.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР